Wrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny
Kolorowa kuchnia Elkiminimum pracy! Składniki: 500g mirabelek 200g cukru 350g kwaśnej śmietany 18% opcjonalnie 2 łyżki wódki Sposób wykonania: Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną. Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe
Pyry na GazSKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.połączenia składników, a następnie wbiłam jajko, krótko miksując. Na ciasto kakaowe wyłożyłam masę serową i piekłam w temp. 170 st. C przez 40 minut. Owoce: - kostki arbuza - borówki - wiśnie (świeże, lub ze słoika
Receptura smakuwierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki. www.uczymyjakslodzic.pl
W Moim Magicznym Domurazem na ich rzecz zwiększyłybyśmy ilość płatków gryczanych. Za to nasiona konopi czy ziarna słodu chętnie byśmy zakupiły osobno, bo super sprawdziłyby się w jakimś wypieku :) P.S. to nie wiśnie tylko czereśnie! :P Te oczy mają w sobie tyyyle miłości do musli! :D Ocena: 6 pand
Candy Pandaswykończeniu”, ale jeszcze zdążycie przygotować naszą nową ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao i cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący wytrawność
Pociąg Do KuchniTruskawki rządzą i myślę, że jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi
Obiad gotowylyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy na drobno. Dodajemy olej kokosowy oraz sezam i w razie potrzeby odrobinę wody – wyrabiamy na gładką
Ostra na Słodkoduże jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego) lub maślanki ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować
Kubki smakuCorn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g. żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml. wiśnie z kompotu do dekoracji ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy kaszę i gotujemy
Kuchnia Paulettesmnie każdy miał ok 20 cm) 10 ziarenek ziela angielskiego 8 liści laurowych pęczek koperku łyżeczka białej gorczyce Opcjonalnie: liście winogron, lub liście porzeczki, lub liście chrzanu, lub liście wiśni Po pierwsze kupując ogórki wybierajcie te, które są najświeższe, mają być twarde, nieduże i niegrube. Przygotowania zaczynamy od zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy
PatiGotujetłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod kruszonką. Zarówno w kwestii owoców jak i kruszonki panuje tutaj duża dowolność. Do przyrządzenia deseru możemy użyć właściwie każdego rodzaju owoców: wiśni, śliwek, rabarbaru, agrestu, brzoskwiń czy jabłek. Podobnie możemy modyfikować kruszonkę zastępując cukier puder brązowym cukrem, czy dodając do niej płatków migdałów lub wiórków kokosowych. Deser możemy przyrządzić w dużej misce
Walijskie Pichceniemiejsce na bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wykładamy na przygotowane ciasto i polewamy konfiturą (doskonale sprawdzą się też inne owoce: wiśnie czy czereśnie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Karczma Honoriettykuchni różnych stron świata . Można tu spróbować zarówno greckiej baklawy, amerykańskiego red velvet, nowojorskiego sernika, ormiańskiego miodownika, meksykańskiego tres leches, włoskiego amalfi , jak i również austriackiego strucla z wiśniami . Ceny są zachęcająco przystępne :- od 1 PLN za całkiem duże ciasteczko, przez 5 PLN za bajaderkę, czy 8 PLN za strudel, albo 12 PLN za okazałą bezę z mascarpone. Torty oraz
Grunt to przepis!