wisnie - 1025 przepisów (strona:45/69)

Konfitura z ogórków 179

Znamy konfitury z brzoskwiń , wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami , fig ..., a kto zna konfiturę z ogorków? Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „ konfitura z ogórków ” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam. Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków

królestwo garów
Wiśniowe brownie w kokilkach 200

Rozgrzewający, kakaowo - czekoladowy deser z wiśniami jest doskonały na chłodniejsze deszczowe

Przepisy Kulinarne
Ogórki kiszone 164

średniej wielkości ogórków -2 litry wody  -4 płaskie łyżki soli ilość ziół do słoja o pojemności 0,9 l : -3 ząbki czosnku - liść laurowy lub liście wiśni, czarnej porzeczki -5 ziaren czarnego pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -5-10 ziaren gorczycy -kawałek korzenia chrzanu -łodyga kopru Wodę z solą zagotować i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, ściśle

Kulinarne przemyslenia
Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami 365

blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania   Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia

Smaczna Strona
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 182

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes” na Durszlak.pl przygotowałam jej wytrawną wersję. #MasterTuńczyk Połączenie delikatnego musu z tuńczyka z chrupiącym, słonym ciasteczkiem i kwaskowatym, molekularnym kawiorem z wiśni jest czymś zachwycającym! Danie jest niezwykle eleganckie. Świetnie będzie prezentowało się na rodzinnym przyjęciu, imprezowym stole albo romantycznej radce. Zachwyci! Gwarantuję!   SKŁADNIKI: CIASTECZKA SEROWE: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Ciasto maślankowe z rabarbarem 270

fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:) 3 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 op. cukru wanilinowego 1 i 1/2 szkl. maślanki (w temp. pokojowej) 1/2 szkl

Smaki Na Talerzu
Łatwe ciasto z rabarbarem + film 356

Puszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik lub podwieczorek do kawy lub herbaty.     składniki na tortownicę 26 cm 8-10 łodyg rabarbaru 200 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu

Smakowite Dania
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 202

składników – wystarczy mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia. Składniki: Owoce: 4 łodygi rabarbaru pół łyżeczki esencji waniliowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka cukru 3 łyżki octu jabłkowego szklanka wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa

Ugotowane pozamiatane
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 255

bardziej mylnego! Właścicielka zapewniała, że ostre chili wyśmienicie podkreśla smak słodkiego nadzienia i świetnie się komponuje z pomarańczą . Fakt! - sprawdziłam :) Na konserwatystów czekały pączki o bardziej stonowanych smakach: wiśnia, malina, gruszka, owoce leśne, róża . Klienci nie bojący się eksperymentów cukierniczych mogli z kolei popróbować ananasa z kokosem, rafaello czy kawy . Swoistą wizytówką lokalu są smakowe lukry , którymi pączki się oblewa

Grunt to przepis!
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 202

czarnej porzeczki można podawać na ciepło (Wtedy krem nieco się rozpływa) lub na zimno. Sos z czarnej porzeczki można zamienić na sos z malin, czerwonej porzeczki, jeżyn czy wiśni. Składniki: 170g mąki pszennej (1 szklanka) 3 jajka (całe) 1 łyżka cukru – opcjonalnie, w przypadku naleśników na słodo szczypta soli 150 ml zimnego (!) mleka 150 ml zimnej wody (niegazowanej

Pociąg Do Kuchni
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 193

filiżankę cappuccino, latte, flat white lub herbatę. Kawa Jak wrażenia? Cóż – pozostaje mi tylko podziękować Ka, że znów mogłam choć na chwilkę przenieść się do jakiejkolwiek „śniadaniarni” Kraju Kwitnącej Wiśni. Od razu przypomniało mi się śniadanie w pewnym zabytkowym ryokanie w Tonosawie , praktycznie u stóp góry Fuji. Przepyszne miso, w którym faktycznie pływa tofu i wakame, a kakiage skradło moje

Kate's Kitchen
Piegusek z owocami (i chia) 166

Szybkie ciasto piegusek z owocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję

e-PrzepisyKulinarne
Warzywa i owoce EKO - za które z nich nie musisz przepłacać 186

piętnastka Pozostałe Parszywa dwunastka Grapefruit Ogórki Truskawki Kalafior Pomidorki koktajlowe Szpinak Melon kantalupa Sałata Nektarynki Kiwi Zielony groszek Jabłka Melon miodowy Borówki Brzoskwinie Bakłażan Papryczka chili Gruszki Mango Jarmuż Wiśnie Szparagi Jagody Winogrona Papaja Śliwki Seler naciowy Zielony groszek mrożony Mandarynki Pomidory Cebula Maliny Papryka Kapusta Marchewka Ziemniaki Ananas Dynia Awokado Pomarańcze Kukurydza Cukinia Fasolka szparagowa Banany Dymka Arbuz Pieczarki

Gotuj Się Kto Może
Barolo i przepis na bocconcini z winem 137

pomarańczowymi odcieniami, gdy wino się starzeje Nos: róża, fiołki i ściółka leśna, aromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania