robie go jedyny raz w roku,a moze to sprawia magia Swiat Bozego Narodzenia.Moze wszystkie te elamenty sie na to skladaja.W kazdym razie nie wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka ziaren
Codzienna kuchnia niecodziennaNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki;1 i 1/2 kg kapusty kiszonej,5-6 dkg suszonych grzybów,1 cebula,masło klarowane,sól,pieprz,sos sojowy,Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić
Anioły w kuchniBigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda Białą
Maminek kulinarnyKapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku. Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty 2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 cebule łyżka sklarowanego masła
Walijskie PichcenieChociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki. Składniki. 0,5 kg sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku
Kulinarny karnet Christopherakażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów
Apetyczna babeczkaNajlepsza jest kapustka na oleju rzepakowym.WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI Składnikikapusta kwaszona -1 kgpieczarki świeże -0,5 kgcebula -2 sztwegetasól i pieprz do smaku.olej
Kuchnia DanusiChleb Wigilijny Składniki; chleb żytni -1 mały bochenek 1 makrela wędzona 3 ogórki kwaszone 3 jajka masło -3 łyżki sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych otworach. Ogórki kwaszone zetrzeć też na tarce o drobnych otworach. Z chleba odciąć piętki, wydrążyć miąższ
Kuchnia DanusiJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych
Kolizje SmakówWigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki
RAROSSAzakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami. Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie
RAROSSAPost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje