Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 125g masła ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: białka
Szalona Kuchnia EwelinyRewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinyoknami pierwsze oznaki wiosny a Święta wielkanocne już za pasem :) Czas pomyśleć o świątecznym menu, moje propozycje znajdziecie w zakładce WIELKANOC . Dzisiaj kolejna odsłona babki, tym razem tylko dla dorosłych:) Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna! Składniki: 6 jajek, 250g masła lub margaryny, 250g cukru, łyżka cukru waniliowego, 400g mąki pszennej
Z miłości do słodkościzajączkiem" (a w świecie pieczenią rzymską) często robiła moja Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka. Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabył jeszcze ciepły był dość „luźny”. Kiedy jednak wystygł okazał się zwięzły i trwały. Smakuje wyśmienicie – podsmażone pieczarki, zrumieniona cebulka i do tego jajka. Idealny na wielkanocny stół! Składniki: 10 jajek ugotowanych jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 1 pęczek szczypiorku, posiekanego 1 pęczek pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu
Życie ze smakiemWspaniała propozycja na wielkanocny obiad. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - ona odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku
MamaOskarkaPyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) Składniki Ciasto · 300g mąki orkiszowej · 150 g masła · 150 g cukru pudru
Kulinarne pyszności MolkiKeks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo
Bajeczna Kuchniaprzystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest mało apetyczna z wyglądu zielona obwódka wokół żółtka
Food Squarekilka prób. Zawsze mówiłam - ten zakalec to przez te cytryny ;-) Może za kwaśne? Fakt jest taki, że nie tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwięta wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorami które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć
wesoła kuchniaIdealny patent na utylizację nadmiaru białek jaj Święta Wielkanocne tuż tuż. Wielkie sprzątanie w trakcie. Wiosenne porządki nie ominęły również kuchennej lodówki . W zamrażarce znalazłam dawno już zapomniane białka jaj . Zwykle mrożę je w małych pojemniczkach do późniejszego wyk orzystania, gdy zostanie mi ich nadmiar po szarlotce lub cieście na tartę . Takie zamrożone białka dają się przechowywać nawet do kilku
Grunt to przepis!wiosennym, a w szczególności wielkanocnym stole nie może zabraknąć lekkich sałatek. Ja proponuję wędzonego pstrąga i jajka z kruchą sałatą rzymską. Sałatka idealnie pasuje do pysznych wędlin, mięs i pasztetów. W ramach wspólnego gotowania pod hasłem "Trzy po trzy - sałata, wędzona ryba, jajko" wędzoną rybę z jajkiem w koszulce na szpinaku przygotowała Marta . Składniki: 1 mała sałata rzymska, posiekana
Czerwień i błękitRoladę tą przygotowałam po raz pierwszy na zeszłoroczne Święta Wielkanocne. Szczerze mówiąc przede wszystkim skusił mnie jej wygląd. Jakież było moje zadowolenie gdy okazało się, że rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też bardzo dobrze smakuje! Jest to wyśmienita przekąska nie tylko na Święta, ale też na różne uroczystości rodzinne. Zdecydowanie warto ją przygotować:) 600 ml rosołu
Smaki Na TalerzuJajka w groszku , wiosenne jajka, idealne nie tylko na wielkanocny stół. Do przygotowania dania użyłam foremek do pieczenia ciastek z patyczkiem. Można użyć innych foremek i nadać daniu inny kształt. Użyłam jajka przepiórcze , ale można danie przygotować również z jajek kurzych. 24 jajka przepiórcze, 450 g groszku zielonego mrożonego, 300 ml śmietany 30%, sok z cytryny, sól, cukier
królestwo garów