konfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży
Smakowity Blog KulinarnyTrochę inne jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych żółtek – mały wędzony filet z pstrąga – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz do smaku – 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
To co kochamsię często niestrawnością i wzdęciami. Moja pascha zawiera mniej cukru i nie jest tak ciężka jak tradycyjna. Nie oszukujmy się jednak. Nie będzie to przecież jedyna potrawa na naszym wielkanocnym stole i raczej nie skończy się na jednym kawałku. Jedz powoli, dokładniej przeżywaj. Lepiej jeść po trochu przez cały dzień niż zbyt dużą porcję na raz (tak, wiem, przez święta
Ugotowane pozamiataneCytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą O d dwóch lat te babeczki są stałym elementem mojego Wielkanocnego stołu. Są pyszne, delikatne w smaku, orzeźwiające. Polewa z białej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało
olalacookingBabka szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach. Ponieważ otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Szafran to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie wyrywane, a następnie suszone. Aby otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest
królestwo garówBabka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych
Gotuj z Mąkąprzygotowania do Świąt? Jeśli nie macie pomysłu na tradycyjną babkę, to polecam ten przepis. Niby keks, ale jednak wygląd Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki uprzejmości Marki Helio, przygotowałam ją z mieszanką keksową firmy HELIO . Znajdziecie w niej najlepsze bakalie, m.in. rodzynki sułtańskie, daktyle, kandyzowaną marchewkę, ananasy, papaję i skórkę pomarańczową. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru
Gosia gotujeWielkanocnych spotkań przy stole, tyle pytań...żurek czy biały barszcz? U mnie zawsze gości ten pierwszy i nigdy nie narzekam. Jest bardziej aromatyczny i kwaśny, a to nam bardzo odpowiada. Dzięki uprzejmości Firmy HAŃDEREK , mogłam go przygotować z Ich pyszną kiełbasą wiejską tradycyjną, na wywarze z mojej domowej białej. Składniki: około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej
Gosia gotujesposób tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe zamieniły się w mniej tradycyjne (i nie wiem, czy jeszcze niemieckie) ciasteczka wielkanocne. Z czapeczek Gwiazdora w zajączki - a wszystko dzięki sprytnemu pomysłowi mojej żony. :) Smak pozostał wyśmienity. Nie wiem jak Wam, ale mnie marcepan kojarzy się bardziej wielkanocnie. A poza tym - za oknem biało (jak to kiedyś w grudniu bywało), więc zwolennikom drugiej opcji
zadanie-gotowanieZapiekane jajka to znakomity pomysł na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski na wielkanocne śniadanie, które można przygotować w niezliczonej liczbie wersji. W moim dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z Wami dwoma przepisami. Pierwszy na zapiekane jajka z dodatkiem podsmażonej szynki z groszkiem i szalotk ą. Drugi przepis jest idealny dla wegetarian; jajka zapiekane
La grande e la piccola cuocaWitajcie, kolejny wypiek, który króluje na większości Wielkanocnych stołów to Mazurek. I choć w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurka jak postanowiłam to zmienić:) I tak powstał mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które
Health-Fit-Lifewspaniale. Przedstawiam wam sałatkę z selerem konserwowym i kurczakiem wędzonym. Propozycja spełnia powyższe wymogi. Z pewnością sprawdzi się na wielu stołach. Na pewno ustawić taką sałatkę można wśród potraw wielkanocnych. Możecie ją z powodzeniem przygotować także na imprezę, chrzciny, czy nawet komunię. Jeśli lubicie łączyć smaki słodkie z wędzonymi to sałatka z selerem konserwowym i kurczakiem będzie ciekawym testem smaku
Kuchennyviral.plśniadanie! Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek . Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było
Grunt to przepis!Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Podwójna czekoladowa radość 😊 U nas w wersji wielkanocnej z jajkami, ale można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊 Ilość: 12 babeczek Składniki: Na babeczki: 180g mąki pszennej 160g drobnego cukru do wypieków 80g gorzkiej czekolady 30g kakao 120ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej 120ml jogurtu naturalnego 100ml oleju
Kolizje Smakówurek to podstawa na wielkanocnym stole. W moim domu właśnie od tradycyjnego żuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany
Food Square