duchowość gdzieś nam umyka, rozmywa się między kolejnymi obowiązkami. Warto w tym świątecznym czasie na chwilę się zatrzymać, zastanowić się nad sobą – swoim życiem, relacjami z ludźmi, swoimi dążeniami. Wielkanocny stół nas jednoczy, warto tę wspólnotę wykorzystać na odbudowanie I wzmocnienie więzi rodzinnych. Są one bardzo ważne w codziennym życiu. Niech nadchodzące święta sprawią, że w Waszym życiu zagości miłość
W mojej kuchniJedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych! Koniecznie musicie spróbować bo wyszło przepyszne! Przed robieniem ciasta wyciągamy z lodówki masło, jajka oraz ser aby były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 kg zmielonego trzy razy twarogu lub dobry jakościowo ser z wiaderka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 żółtek 100 g suszonej
Gotuj z Mąkąskładniki: 500 g sera żółtego w kawałku 100 g masła, miękkiego 200 g serka topionego (np. śmietankowego, z szynka) 2 jajka, ugotowane na twardo 1/2 papryki
Domowy Smak Jedzeniatuńczyka jest bardzo prosty w wykonaniu. Wkładając niewiele pracy można zrobić smaczne i efektowne danie. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów czy galaret. Mus z tuńczyka jest czymś pośrednim, wygląda jak pasztet, a zrobiony jest jak galareta. Tuńczyk to ryba o niezbyt wyrazistym smaku. Dobrze jest dodać do niego coś ,,z pazurem". U mnie są to oliwki, kapary
Codziennik KuchennyProponuję wam pasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko. Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły. Składniki: wątróbka drobiowa 600 g pierś z kurczaka 400 g udka z kurczaka dwie szt marchew 200 g śliwki suszone podwędzane 20szt rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml sól do smaku
Różowa kuchniaZgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona
Kierunekuchniajuż nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁 RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia: Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł) Buraczki z chrzanem (podobnie jw.) Musztarda
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKlasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Szalona Kuchnia Ewelinykoszyczki, które zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę każdemu z osobna radości, słońca, pogody ducha, odpoczynku, zdrowi i miłości. Niech ten czas będzie dla was chwilą wytchnienia, i da wam dużo siły. Wesołego Alleluja i smacznego jajka
wesoła kuchniaostatni w tym roku świąteczny przepis. Miał się pojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj. To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaTradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki: SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel
Gotuj z MąkąProsta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych. Polecam sprawdzić też jak ugotować jajka na twardo oraz zerknąć na przepis na domowy sos chrzanowy na zimno
AniaGotuje.plMoja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę) 1 łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, obrać
Czerwień i błękitkróliczków :) Wszystkie szukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru
Świat CiastaGrecji, równie dobrze możemy postawić na inne kolory. Myślę, że chlebek udekorowany pisankami w kolorze żółtym i zielonym prezentowałby się pięknie na naszym polskim stole! :) Tsoureki , grecki chlebek wielkanocny Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 3 saszetki drożdży instant (21 g) 50 g cukru szczypta soli skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy 2 łyżeczki kardamonu 125 ml mleka
Chilli Czosnek i Oliwa