babeczki upiekłam rok temu specjalnie z myślą o wielkanocnym koszyczku. Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli. Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu. Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka. Składniki: 200 g mąki 150 g orzechów (laskowych, włoskich) 4 jajka 150 g masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru
Sto kolorów kuchniJajka wielkanocne ozdobione metodą decoupage. Wielkość jajka 12 cm. Takie oto ozdoby zrobiłam na Święta Wielkanocne... najbliżsi dostali swoją porcję jaj:-) Każdego zachęcam do zrobienia własnych ozdób świątecznych... oczywiście jak znajdzie na to czas. Ja zaczęłam jajka robić już w styczniu także miałam bardzo dużo czasu. Ps. Dla zainteresowanych połysk można uzyskać jedynie poprzez wielokrotne lakierowanie. Każde z tych jajek
IMPRESJA SMAKUPomyślałam sobie nad alternatywą i stworzeniem słodkiej Wielkanocnej zupy. Z pomocą przyszedł mi świetny kakaowy makaron. Wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel, taki fajny i wyrafinowany duet. Na moje oko pokochają go nie tylko wytrawni smakosze. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim z jajkiem, które jest symbolem nowego, odradzającego się życia. Jajko na słodko to ukochany(...)dzieciństwa kogiel-mogiel w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzyło coś naprawdę mega oryginalnego. Taka moja mała cegiełka w tworzenie naszej rodzinnej Wielkanocnej nowej tradycji Składniki: 6 żółtek 1/3 - 3/4 szkl cukru trzcinowego 1 i 1/2 szkl śmietany kremówki 30% mielona gałka muszkatołowa nasiona z laski wanilii makaron wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel -Makarony Polskie maliny świeże
Malinowe PocałunkiSilikonowa forma do pieczenia KURCZAK WIELKANOCNY Recenzja formy silikonowej Dzięki uprzejmości sklepu internetowego pysznapaczka.pl otrzymałam silikonową formę w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast
Kuchnia DanusiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w formie tortu układając warstwy w niedużej tortownicy, w formie małych porcji za pomocą specjalnych ringów lub bezpośrednio w bezbarwnej salaterce. Sałatka smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu(...)moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam Post Wielkanocna sałatka warstwowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWielkanoc to czas jajek czyli moje ulubione święta bo ja jajeczna byłam i jestem, od małego. Uwielbiam je chyba w każdej postaci a takie jajka wielkanocne, z dodatkiem jakiegoś pysznego farszu, szczególnie. Cieszę się z najnowszych doniesień naukowców - już ponoć nie powinniśmy bać się jajek i restrykcyjnie pilnować ilości spożytych sztuk. Takie kolorowe jajeczka polecają się nie tylko na wielkanocny
Smaczna Pyzamasz pomysłu na potrawy Wielkanocne? Zapraszam do przejrzenia moich przepisów. Jajeczne Słodkości Wielkanocne a w tym szczególnie: Makowce Serniki Zupy Inne
Tradycyjna Kuchniażytni? Ja więc zostaję przy tj pierwszej teorii. A jak w Waszych domach przygotowuje się tą zupę? W takim razie bez wahania mogę Was zaprosić na przepis na żurek Wielkanocny;) Drukuj Przepis na żurek wielkanocny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska
Mieszam w GarnkuCiekawa jestem jakie sałatki zawitają na Waszym Wielkanocnym stole. Na pewno siekacie warzywa na tradycyjną, klasyczną sałatkę jarzynową, ale co lubicie jeszcze? U mnie pojawia się na przy kład sałatka śledziowa. Śledzie obok jaj królują na wielkanocnym stol e, dlatego dzisiaj polecam je w wersji s ałatkowej . A w kolejnym wpisie, który dla Was przygotowałam zobaczycie jak zrobić śled zika
Bon appetit mon amieJajka wielkanocne ozdobione metodą decoupage. Wielkość jajka 12 cm. Takie oto ozdoby zrobiłam na Święta Wielkanocne... najbliżsi dostali swoją porcję jaj:-) Każdego zachęcam do zrobienia własnych ozdób świątecznych... oczywiście jak znajdzie na to czas. Ja zaczęłam jajka robić już w styczniu także miałam bardzo dużo czasu. Ps. Dla zainteresowanych połysk można uzyskać jedynie poprzez wielokrotne lakierowanie. Każde z tych jajek
IMPRESJA SMAKUWiem, wiem, znowu babka. Nuda. Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła
Polska ZupaŚwięta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy. U mnie często ona nie jest spożywana. Jadłam ją dopiero drugi raz w życiu :). Ale postanowiłam wypróbować przepis na pieczoną w piwie. Poszukałam trochę w necie oraz w gazetkach kulinarnych i zrobiłam swoją wersję. Oceniam przepis na bardzo dobry. Przyrządzona(...)sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie! KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE. Składniki: 500 g białej kiełbasy 1 duża cebula około 10 cm białej części pora 200 g małych pieczarek 1 ząbek czosnku 4 - 5 łyżeczek musztardy chrzanowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychwielkanocnym stole często pojawia się pascha. U mnie jednak nigdy się jej nie robiło ani nie miałam też okazji jej spróbować. Dlatego też w tym roku skusiłam się i zrobiłam tak na spróbowanie. Przejrzałam trochę przepisów w internecie i stworzyłam swoją pierwszą paschę. Przepisów jest bardzo wiele, są różne smaki i różne bakaliowe dodatki, jeden ze śmietanką drugi z żelatyną(...)bardzo mi smakowała. Smakiem przypomina po prostu taki słodki sernik na zimno tyle, że ma nieco mniej zwartą konsystencję. Myślę, że pascha napewno wpisze się na listę moich wielkanocnych smakołyków i przygotuję ją jeszcze w wielu innych odsłonach. składniki: 500 g białego sera trzykrotnie zmielonego 3 żółtka 100 g miękkiego masła 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego 4 łyżki posiekanej
Monia miesza i gotujeNajbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!