Witam Kochani Nadszedł czas na kolejny post Wielkanocny :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo pyszne i śliczne babeczki-muffinki w kształcie baranków :-) Nie potrzeba wiele czasu do ich przygotowania a na pewno ślicznie będą się prezentowały na Wielkanocnym stole, i sprawią ogromną radość dzieciom :-) Babeczki są niezwykle puszyste, mięciutkie i wilgotne, polecam gorąco. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoskonale prezentują się na wielkanocnym stole, ale nie tylko ! Składniki : 5 jajek 15 dkg wędzonej szynki 2 łyżki majonezu natka pietruszki Sposób wykonania : J ajka umyj, ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na połówki. Ostrożnie wybierz np. małą łyżeczką z nich żółtka, włóż do miseczki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Następnie dodaj do żółtek drobno pokrojoną(...)wymieszaj. Powstałą masą napełnij puste białka. Z góry posyp grubo pokrojoną natką pietruszki. Możesz też ozdobić kupkami z majonezu. Tak ozdobione pięknie wyglądają i pysznie smakują nie tylko na wielkanocnym stole. Polecam ! : ) Smacznego
Przepisy i porady kulinarnebabka drożdżowa pojawia się na moim wielkanocnym stole już kolejny rok z rzędu. Stało się to już moją tradycją, że piekę tą babkę i żadnej innej. Jak drożdżowa - to tylko ta! Naprawdę, nie znam żadnej innej babki drożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz(...)pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta wydaje się być mało po włożeniu do foremek, ale później bardzo rośnie. Babka wielkanocna - Pandoro di Verona dwie średniej wielkości foremki babkowe (u mnie jedna duża, druga mniejsza) Wszystkie potrzebne składniki: 450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej) ja użyłam tortowej
Posadzone i zjedzoneżeby tak właśnie była, żeby przykuła uwagę swoim wyglądem i wyglądała prawie jak pisanka Mam nadzieję, że ta baba spodoba się Wam na tyle, że ją upieczecie na Święta Wielkanocne Składniki: 200 g masła 4 jajka 180 g cukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka(...)lukier gotowy. Polałam nim babę, posypałam wiórkami startej skórki z limonki i odstawiłam do zastygnięcia lukru. Czy m acie swoją ulubioną babę wielkanocną? Może dodatkowo upieczecie taką kolorową, limonkową? Życzę udanego wypieku i... SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiWielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂 EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu. Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂 Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi […] Artykuł EXTRAVielkanoc czas zacząć! pochodzi
WiszniówkaKolekcję przepisów EXTRAVielkanoc otwiera jeden z bardziej ekstrawaganckich przepisów wielkanocnych, z jakimi się zetknęłam. Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i jajka. A gdyby tak..jedno upiec w drugim? Kiedy zobaczyłam tę osobliwość pierwszy raz, pomyślałam: jak to jest możliwe? Upiec babeczkę w..skorupce od jajka? Okazuje się, że to dość […] Artykuł Jajko
WiszniówkaWielkanocna zupa w niecodziennym wydaniu. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem żurku i jest zdrowszą alternatywą dla często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda(...)dodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku * 4 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany
cool and mintyCzekoladowe, owsiane pisanki są świetną propozycją na Święta Wielkanocne. Nadają się do święconki i do podjadania. Są smaczne i zdrowsze od tradycyjnych słodyczy. SKŁADNIKI : 150 g drobnych płatków(...)całkowicie zastygną. Rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy jajeczka i ozdobnie dekorujemy, Ponownie odkładamy do lodówki aż polewa zastygnie. Jajeczka pięknie się prezentują na stole, są idealne na Święta Wielkanocne oraz do święconki, polecam
Kulinarne Fantazje Marioliuważałam, że lepiej zdecydować się na ciasto spulchniane proszkami niż drożdżami. A przecież to te drugie są naturalniejsze i warto się z nimi oswoić. Szczególnie w najbliższym okresie. Wśród wielkanocnych ciast nie powinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości i pracowitości gospodyń. Ma się też znaleźć w koszyczku wielkanocnym
I tu będę miała takie tejakoś tak żal, że ciągle za mało mamy czasu, by spędzać go z nimi. Wkrótce wybędzie nam spod skrzydeł. Skrzydła, baby, drożdże. Jakoś tak sporo odniesień do zwyczajowych tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które
I tu będę miała takie tePomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić. Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym
Cooking MonsterWitajcie w ten jakże piękny Świątecznie - Wiosenny Dzień:) Jadąc dziś po Wielkopolsce rozmyślałam o kilku obrzędach wielkanocnych , które z upodobaniem kultywowali moi dziadkowie. Zaczynało się w Wielki Czwartek od zająca . W Wielką Środę każdy z nas szykował koszyczek dla zajączka, w którym układaliśmy pisanki, kolorowanki, malowanki i prezenty dla zajączka. Nie tylko my byliśmy obdarowywani, ale i zając otrzymywał(...)nieprzeniknione siły, które powodują, że z jajka wykluwa się pisklę, że z pozornie martwej skorupy wychodzi coś żywego . www.wiadomosci24.pl A jakie Wy kultywujecie zwyczaje i obrzędy Wielkanocne? Piszcie!:) W Kuchni Smaków postanowiłam wypróbować dziś następne przepisy na muffinki:) Tym razem z marcepanem i płatkami migdałów . Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie i pachnące! Takie babeczki to doskonały pomysł, gdy wpadną
Kuchnia smakówBiała kiełbasa na wielkanocnym stole to podstawa. Obok jajek obowiązkowa pozycja! Jako dziecko nie lubiłam jej. Oj! nie lubiłam... Aż w końcu stwierdziłam, że dobrze zrobiona dobra biała kiełbasa jest pyszna. Chyba dorosłam :) Kiedyś natknęłam się na przepis z biała kiełbasą podawaną z sosem chrzanowym. Nie wiem, jak czytałam, ale ubzdurało mi się, że całość się zapieka. W przepisie(...)kiełbasa była przykryta sosem. I wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś 20-30 minut. 4. Jeśli chcemy podać kiełbasę na śniadanie lub obiad wielkanocny, to możemy przygotować całość w sobotę, wstawić do lodówki, a tylko zapiec wszystko już w niedzielę :) SMACZNEGO
dobra gospodyni dom wesołym czyniRzeżucha, to symbol Świąt Wielkanocnych. Jeśli chcesz, by była gotowa na wielkanocny stół, musisz zasiać nasiona około 7 dni przed świętami. Rzeżucha nie tylko służy, jako dekoracja domu, ale świetnie sprawdza się w połączeniu z różnymi potrawami. Ja często dodaje do białego sera. Potrzebujesz nasiona rzeżuchy watę lub waciki małe naczynie woda Przygotowanie
KukuleczkiSchab pieczony z nadzieniem Schab pieczony z nadzieniem, ten tu przygotowany wylądował na naszym stole wielkanocnym. Schab pieczony z nadzieniem nie musi być tylko na wielkanocny stół, może być na każdą inną imprezę rodzinną. Na początku kupujemy ładny, równy kawałek schabu bez kości. A potem zabieramy się do pracy. Schab pieczony z nadzieniem
Kuchnia na wzgórzu