wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:136/310)

Baba wielkanocna – polskie tradycyjne wielkanocne pieczywo cukiernicze. 107

Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym

KUCHNIA POLSKA
Szybka przystawka – roladki z szynki 364

Jeśli potrzebujecie pomysłu i przepisu na szybką przystawkę, przygotujcie roladki z szynki. Przystawka ta idealnie będzie pasować na spotkanie ze znajomymi, Święta Wielkanocne, czy Bożego Narodzenia. Jako dodatek do roladek możecie podać chrzan, ćwikłę, albo sos czosnkowy . Roladki z szynki – składniki 12 dużych plastrów szynki 4 jajka 100 g szynki w kawałku szczypiorek 1/2 czerwonej papryki sól pieprz łyżka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 178

spóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g

Book of spells
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 128

Tarta, którą upiekłam na tegoroczne święta wielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa

Mienta blog
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 142

Nigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe babeczki marchewkowo-bananowe 173

grubych oczkach lub rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.  Na koniec można dodać kawałki czekolady - u mnie poszło kilka wielkanocnych króliczków, które już za długo leżały w szafce. Wymieszać łyżką. Nie dodaję żadnych przypraw bo lubię smak marchewki. Chociaż dodatek rodzynek i brązowego cukru sprawia, że tak bardzo go nie czuć

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 326

Idealna sałatka przedświąteczna i świąteczna. U  mnie sprawdza się zarówno na wigilijnym jak i wielkanocnym stole. A i później, na spotkaniach rodzinnych schodzi jak ciepłe bułeczki.  W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocny barszcz czerwony 362

Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu się smaków... Mniammm Składniki

Ze smakiem bez glutenu
Bajaderki wiosenne 212

Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety  mają wadę, szybko znikają więc albo zrobimy dwa razy tyle lub poczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś

Różowa kuchnia
Jajka zapiekane ze smardzami w sosie śmietanowo-serowym 168

żeby upolować choć kilka tych grzybków i podać na świąteczne śniadanie. W zanadrzu miałam jeszcze zeszłoroczne suszone, ale co świeże to świeże. Udało się w Wielki Piątek i na wielkanocnym stole były jaja zapiekane ze smardzami w sosie śmietanowo serowym. Powiem krótko - wielka pycha i tylko szkoda, że tak mało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wiosenna babka jaglana z zielonych warzyw 180

piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min. Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym,  lub serowym, który niczym lukier na babce wielkanocnej  jest ozdobą i dodaje smaku. Babkę układamy na liściach sałaty, dodajemy pomidorki, zieloną pietruszkę i groszek, który pięknie sie zieleni( groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru

Moniki Smakołyki