Klops z jajkiem zwany też pieczenią rzymską bardzo kojarzy mi się w wielkanocnym czasem (może to za sprawą jajek) To propozycja mięsna na świąteczne wędliny i mięsiwa obiadowe . Na to danie przepis mam od mojego śp. teścia a więc tym bardziej danie, które chcemy przygotowywać na święta. Sprawdzi się na ciepło, pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe oraz
Dorota SmakujeBaranki i jajeczka z ciasta babkowego są pyszną ozdobą koszyczka i stołu wielkanocnego. Łatwe w przygotowaniu , efektowne a co najważniejsze można je upiec wcześniej i zamrozić. SKŁADNIKI : 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła rozpuszczonego 200 ml gęstej śmietany 18 % 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki
Kulinarne Fantazje Marioliświęta, ale też na kolację, śniadanie lub różne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dziś polecam wam proste w przygotowaniu faszerowane jajka ze schabem. Pyszne, szybkie, idealne na śniadanie lub wielkanocny stół. Spróbujcie. W przepisie użyłam pysznego schaby z pieprzem od Pieczone&Wędzone . Polecam wam ten schab, jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne
Słodkie okruszkiznacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha jest zazwyczaj bardzo słodka. Podaje się ją często w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy — na zimno i na gorąco
W mojej kuchniprzygotowania tego farszu użyłam śledzia w oleju, jabłka kwaskowego oraz czerwonej cebuli. Farsz doprawiłam olejem i octem jabłkowym, zdecydowałam się nie używać majonezu. Te jajka faszerowane podać można na wielkanocnym stole , na przyjęciach takich jak urodziny, imieniny bądź spotkania ze znajomymi. Równie fajnie sprawdzą się podane na kolację, lunch oraz śniadanie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook
MeCooksDzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny
Słodki BlogPasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw
Codzienne GotowaniePyszna babka z ajerkoniakiem, jest idealnym smakołykiem na Wielkanocnym stole SKŁADNIKI Szklanka cukru 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej szklanka ajerkoniaku szklanka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukier, cukier waniliowy oraz jajka zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując wlewać na przemian ajerkoniak i olej. Mąkę z proszkiem
RAROSSASmakuje pysznie, a dodatkowo suszone pomidory nadają pieczeni ciekawego smaku. Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula
Kuchnia MagdaLenyBardzo pyszny pomysł na jajka w sosie tatarskim. Idealna propozycja na święta wielkanocne i jako przekąska na imprezę. Artykuł Jajka w sosie tatarskim pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzed nami kolejne święta w tych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej
bistro mamaWiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne. 50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek
wesoła kuchniaŚwięta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Taka już nasza piękna kulinarna tradycja. Na stole pojawiają się różnego rodzaju serniki, i te pieczone i te na zimno, no i oczywiście pascha. Dziś mam dla Was przepis na delikatny i mega kremowy sernik na zimno z jeżynami. Powiem Wam, że wyszedł obłędny . Zrobiłam go ma spodzie z owsianych ciasteczek, także
Kulinarne przygody Gatityimieniny czy zwykłe spotkanie w gronie znajomych. Sałatka warstwowa sprawdzi się zawsze, a dodatkowo pięknie udekoruje Wasz stół. PRZEPISY NA SAŁATKI WARSTWOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Wiosenna Sałatka Wielkanocna Sałatka z Chipsami Sałatka Gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z Brzoskwiniami Sałatka Brokulanka Sałatka Hawajska Sałatka z Prażoną Cebulką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Kebabowa Sałatka Balanga Leśna Polana Sałatka
Przepiski.plSimnel Cake - to tradycyjne, angielskie ciasto wielkanocne. 11 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 11 apostołów, z pominięciem Judasza. Ciasto jest słodkie i przypomina keks angielski. Wypełnione jest bardzo dużą ilością bakalii i przełożone warstwą marcepanu. Niewątpliwie jest to bardzo dekoracyjne ciasto, które ładnie prezentuje się na stole i robi wrażenie na wszystkich domownikach. Ten przepis zapisałam sobie już
Świat Ciasta