Wielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 5 jajek 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia
Niezły Młynekformy wyciągamy po 15 - 20 minutach. Wkroiłam się w jeszcze delikatnie ciepłą - poezja. Na drugi dzień nadal zachwyca miękkością. Jeśli szukacie idealnego przepisu na babę, bohaterkę wielkanocnego stołu - oto ona. Jeśli macie ochotę na kawałek delikatnej babeczki do herbatki dziś wieczorem, szkoda czasu i oczu na szukanie innego przepisu. Smacznego. I zdrowia, przede wszystkim
Kronika Piekarnikasię w roli sosu do pizzy lub makaronu. Możesz też go zawekować lub zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. Zobacz też inne przepisy na sosy : Sos boloński Siekany sos wielkanocny Kurczak w sosie mole Klopsiki w sosie musztardowym Sos czosnkowy Sos tzatziki Zobacz też najnow sze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara
okolicepalnika.plsałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy . Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed samym nakładaniem na talerz
Moja DelicjaZanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka
To co lubię - gotuję i polecamwyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest
To co lubię - gotuję i polecamJedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 kopiaste łyżki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka (ugotowane na twardo) Masa kajmakowa: 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka w proszku 3 żółtka (świeże
Krokusowy Domzdjęcia zaraz po złamaniu w 2018 roku 3 kwietnia - zdjęcia z netu bo nie udało nam się zrobić fotki zaraz po złamaniu. I my właśnie wtedy tam byliśmy, święta Wielkanocne spędzaliśmy w Ciechocinku. 2 kwietnia spacerowaliśmy i "Grzybek" stał a następnego dnia już był zakryty folią. 2019 rok po remoncie CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta i tutaj bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały, użyłam dżemu
SprawdzonaKuchnia.plwspaniałe w smaku. Jeśli będziecie chcieli przygotować je na Wielkanoc, możecie upiec je nawet w piątek. Po wystudzeniu i szczelnym owinięciu w folię spożywczą będą wspaniałe nawet w Wielkanocny Poniedziałek, choć wątpię, że wytrzymają do poniedziałku 😉 Babeczki można polać polewą z białej czekolady lub lukrem, choć jak dla mnie najlepiej smakują właśnie z ciepłą polewą z białej czekolady i gałką
SprawdzonaKuchnia.plproponuję nafaszerowanie ich prostym i zarazem smacznym farszem z tuńczyka Ciekawie urozmaicą Twoje codzienne śniadanie. Można je również podać na przekąskę rodzinie lub gościom, a także postawić na świątecznym wielkanocnym stole. Pomysły na jajka… ** Jajka z łososiem ** Jajka nadziewane łososiem ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą ** Jajka po polsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek ugotowanych
Kulinarny S.O.S.Przepis na sos chrzanowy z jogurtem Dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was prosty, wiosenny fit sos chrzanowy z jogurtem roślinnym i koperkiem. Chrzan jest kojarzony ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować coś z niego w innym czasie. Dzisiaj naszła mnie ochota na wiosenną sałatkę, której dopełnieniem był ten właśnie sos. Przyjemnie pikantny, jogurtowy, charakterny, koperkowy
BlendmanTakie jajeczka bardzo apetycznie się prezentują Polecam je… na śniadanie …na przekąskę …na kolację. Można je podać również gościom na imprezie lub postawić na świątecznym wielkanocnym stole. Inne pomysły na jajka… ** Jajka w sosie tatarskim ** Jajka w majonezie ** Jajka po polsku ** Jajka w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
Kulinarne S.O.S.Przepyszna babka marmurkowa, którą zajadaliśmy się podczas tegorocznych świąt wielkanocnych. Jest naprawdę wspaniała - puszysta, mięciutka i bardzo wilgotna. Długo zachowuje świeżość. Smakowała nawet mojemu P., który za babkami nie przepada ;). Robi się ją bardzo szybko i bezproblemowo, co jest oczywiście dodatkową zaletą :). Świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty czy popijana mlekiem. Taka babka to wypiek nie tylko odświętny - idealna będzie
Opowieści z piekarnika