Nie lubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu
Tradycyjna kuchnia KasiBabka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1
Apetyczna babeczkaW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQskładniki na ciasto: 175 g mąki 100 g masła 30 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka starta z 1/2 cytryny 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaŚwięta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g
My Culinary ArtPoniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe
My Culinary ArtMAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem
Słodko-Słony Świat IlonyLubię używać nerkowców do robienia serków, śmietany czy mleka. Dają się łatwo miksować i dają gładką, jedwabistą strukturę. Najmniej też „męczą” blender. Fajnie przejmują smaki z
Gotuj z Blue RavenPrzygotowując farsz do jajek zawsze mam tysiące pomysłów. Najtrudniej jest wybrać ten jeden, najfajniejszy. Zazwyczaj najprostszy przepis jest najbardziej smaczny. Tak było i tym razem
Kolizje SmakówSmakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w
Słodka StronaDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka dni
DiteczBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków
e-PrzepisyKulinarneUmówmy się w jednej kwestii - sklepowe wędliny na wielkanocnym stole są passe. Wraca moda na domowe, pachnące przyprawami i wolne od chemii karkóweczki, balerony i
W poszukiwaniu inspiracjiNaszło mnie na szybka babkę i jak to ja jak coś pomyślę to zrobię. Postanowiłam upiec taką w wielkanocnych klimatach i jest to babka biszkoptowa z
Ewa w kuchni