Widziałam w telewizji i w sieci wiele wariacji na temat jajka w szynce dojrzewającej. Jednak mam wrażenie, że czasem im prościej tym lepiej. Nie mogę się
Kulinarne InspiracjePrzedświąteczne wypieki to tuziny jaj, no i tuziny ich skorupek! Można je kreatywnie wykorzystać do podania zwykłej jajecznicy w niezwykły sposób. Albo do przygotowania kwiatowej kompozycji
Kulinarne InspiracjeW tym roku zamiast jednego mazurka karmelowego postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną
Kulinarne InspiracjeOprócz nieziemskiego smaku tego mazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To
Kulinarne InspiracjePyszny, delikatny. Idealny na kanapki lub jako samodzielne danie. Pycha!! :) Składniki: 4-5 filetów z dorsza 2-3 filety z karpia 1 duża cytryna sól
Mango PapajaWszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itkiŚ ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę
SzczyptaSmaQEfektowne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku, lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem, połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet... Składniki: 8 białek 1 szklanka cukru 3
kgwjanczewoZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki
Kuchnia z widokiem na ogródDomowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać
Kulinarne przygody GatityJest marzec więc czas na wiosenną tofucznice! Tofucznica wraz z kromką grubo posmarowaną pasztetem z fasoli, idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie :) O dziwo ten wegański
wegetalerzeKrótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją
wegetalerzeOd jakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Korzystając z okazji zrobiłam swoją wersję na Święta Wielkanocne. Oczywiście można ją zrobić na inną okazję
Ewa w kuchnibabeczka: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni Delecta
Humanistka w kuchniPo Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z
Kuchnia domowa Ani