Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska
Mama GotujeBardzo lubię babki. Zwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru
Smakołyki AsiChoć wszelkiego rodzaju żury kojarzą się najbardziej z Wielkanocą to nie znam nikogo, kto nie lubiłby tej pysznej zupy na tyle, by jeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo
MyCookBook.plzeszyt z przepisami, ta receptura zapisana była takim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół
Cakes By KejtPieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie
Pociąg Do KuchniWielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik
MyCookBook.plwyczuwalne), ale Mąż był wniebowzięty :) Także drogie Panie, jeśli chcecie sprawić kulinarną przyjemność swoim mężczyznom to zaserwujcie im białą kiełbasę gotowaną w piwie! Najlepiej oczywiście w ich ulubionym :) Na Wielkanoc jak znalazł! Składniki: 500 g surowej białej kiełbasy 500 ml piwa 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól pieprz przyprawa do zup olej Wykonanie: Piwo
MyCookBook.plnatknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze
MyCookBook.plWielkanoc nie może rzecz jasna zabraknąć gwoździa programu, a mianowicie: jaj! :) Prócz doskonale znanych jajek na twardo w majonezie, chciałam zaproponować Wam bardzo smaczną alternatywę z innymi dodatkami : łososiem, krewetkami i serem pleśniowym. Są banalnie proste w wykonaniu i wyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania! Składniki: 12 jajek na twardo (po 4 jajka na 1 wariant
MyCookBook.plOdkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g
Kuchnia Pani WiosnyRozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce
Ciastka - domowe słodkościdworze a miała być wiosna! jeżeli na Wielkanoc spadnie śnieg to się załamię. Tak być nie może, człowiek ma ochotę rozjaśnić sobie jakoś życie ale jak?! Słonce słabo świeci, ptaki znów przestały ćwierkać a ja znów mam przedwiosennego doła. Nawet nie wiem co można zjeść aby humor sobie poprawić. Sprawdzonym sposobem są chipsy ale nie chce mi się
sierotka maRysia w kuchniGdybym umiała jakoś napisać dźwięk trąbek robiących fanfary bym to teraz zrobiła bo oto najważniejsze ciasto tegorocznej Wielkanocy - Ciasto Shrek ! Cudowny zielony Shrek! Niesamowicie przepyszne ciasto idealne dla fanów nie za słodkich łakoci! Przed świętami koleżanka mówi, że w tym roku zrobi chyba Shreka, moja reakcja była dość uboga - CO?! - i wtedy zostałam uświadomiona o istnieniu tego pysznego ciasta
sierotka maRysia w kuchnidojdźmy do sedna ... aby dostać ten genialny zestaw: 2 opakowania kakao DecoMorreno (80g) forma do babki z kominem trzeba napisać w komentarzach pod tym postem jakie potrawy przygotowujecie na Wielkanoc z użyciem Kakao DecoMoreeno? Mogą być na słono lub słodko - mile widziane całe przepisy 2 osoby których przepisy najbardziej mi się spodobają dostaną w nagrodę zestaw ufundowany przez sponsora. Czas
sierotka maRysia w kuchniJuż za kilka dni najważniejsze święto chrześcijańskie - Wielkanoc . A co za tym idzie? Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem
Right Behind The Kitchen