wielkanoc - 15663 przepisów (strona:170/1045)

Babka cytrynowa w 5 minut! 41

Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę cytrynową w 5 minut: 250 g masła 4 jajka

Gotuj z Prezesem
Babka marmurkowa 45

Ekspresowa i prosta w przygotowaniu  babka marmurkowa –  idealna na Wielkanoc. Babka marmurkowa sprawdzi się również jako ratunek gdy goście w drodze, a my nic nie mamy na słodko, do kawy. Pyszna, puszysta babka, która zawsze wychodzi. Po upieczeniu babkę marmurkową można obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Polecam przepis na najlepszą babkę marmurkową

Gotuj z Prezesem
Żurek 43

sporą ilością majeranku. Dodaję również czosnek oraz łyżkę chrzanu. Żurek podaję z jajkiem gotowanym na twardo lub z świeżym pieczywem. U nas w domu żurek gości nie tylko na Wielkanoc, ponieważ bardzo lubimy tę zupę. A jak jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na żurek: 2 i 1/2 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora

Gotuj z Prezesem
Babka z serkiem mascarpone 42

Przeważnie różnego rodzaju babki na drugi dzień już są lekko przesuszone, a ta zachowuje świeżość na drugi i trzeci dzień. Babkę z serkiem mascarpone polecam upiec nie tylko na Wielkanoc, ale także bez okazji np. do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty, wykonanie błyskawiczne, a babka super smaczna. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę z serkiem mascarpone polecam posypać cukrem pudrem

Gotuj z Prezesem
Przepis na babkę majonezową 39

kilka składników. Babka z majonezem wychodzi super puszysta oraz piaskowa, jest również wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polana cytrynowym lukrem będzie się wspaniale prezentować wśród dań – przykładowo na Wielkanoc. Można upiec ją nawet na dwa dni przed podaniem. Trzeba wówczas po przestudzeniu zawinąć ją w torbę spożywczą i odłożyć do szafki. W dniu podania wystarczy już tylko ją udekorować

Marcepanowa kuchnia
Szybkie ciasto z brzoskwiniami 117

dodatkiem soczystych, słodkich brzoskwiń to strzał w 10! Posiłek deser Kuchnia europejska, polska Słowo kluczowe brzoskwinie, ciasta, ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto na oleju, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z owocami, letnie ciasto, proste ciasto, prosty przepis, szybkie ciasto, szybkie ciasto z brzoskwiniami Czas przygotowania 20 min. Czas pieczenia 50 min. Całkowity czas przygotowania

Na-talerzu.pl
Hołubce z Lipowic 66

obrazów. Obrazy, dla ich uczczenia czy ozdoby, obtykane są lubystkiem, miętą, szałwią, matosznykiem(melissą), rutą imaruną. Mi się jeszcze spodobał rozdział o obrzędach. Tam oprócz standardowych typu Wigilia i Wielkanoc, jest ciekawa wzmianka o Kupalnocce (przesilenie letnie): Obchód "Kupajły" z każdym rokiem bardziej zatraca swe dawne znaczenie i cechy obrzędowe. Obok innych przyczyn, wpływa na to zakaz i prześladowanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta różana 46

ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania. Smacznego! Tartę można z powodzeniem wykorzystać na Wielkanoc i udekorować jak mazurka. Artykuł Tarta różana pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tarta limonkowa 33

wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc?   Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa 2 duże jajka 200 g śmietanki

Raj dla Podniebienia
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 42

dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia. Słodkiej Wielkanocy! Artykuł Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Głodówka – czy warto ją stosować? 46

chorobowych. Do zwolenników głodówek zaliczali się także Pitagoras i Platon. Natomiast w starożytnym Egipcie czterdziestodniowym postem leczono syfilis. Praktykowanie postu to także element niemalże każde religii, chociażby post przed Wielkanocą. Czym jest głodówka? Głodówka to świadome i dobrowolne powstrzymywanie się od przyjmowania pokarmu w danym okresie. Głodówka lecznicza nie powinna prowadzić do wyniszczenia organizmu oraz powstania nieodwracalnych i patologicznych zmian

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania