listopada zapraszamy do kawiarni Kubek i Ołówek na spotkanie autorskie z Alicją Rokicką, autorką książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. Mały poczęstunek podkreśli wegański charakter wydarzenia. Artykuł 8 LISTOPADA – PREMIERA KSIĄŻKI „WEGAN NERD. MOJA ROŚLINNA KUCHNIA” – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana(...)125g) 15-20 listków świeżej bazylii sos pomidorowy Powtórzyć 5-ty krok jeszcze raz, kończąc na posypaniu ostatniej warstwy sosu, ostatnią częścią tartego sera i porwaną mozzarellą. Przykryć wegetariańską lazanię szczelnie folią aluminiową. Nakłuć w kilku miejscach nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę z bakłażana piec 30 minut . Następnie zdjąć folię i dopiec około 15 minut , aż ser się
Moja Delicjawędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku(...)doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa
mojewypiekiinietylkopodana owsianka świetnie sprawdzi się w roli naprawdę zdrowego ciasta. Jeśli upieczecie ją z certyfikowanych płatków owsianych będzie też całkowicie bezglutenowa. W liście składników podałam zamienne składniki dla wegan i alergików – bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby i oni cieszyli się tym smakiem. 5 minut pracy, 50 minut pieczenia i pyszna owsianka wjeżdża na stół! Kwadratową formę do pieczenia(...)drobnych mrożonych owoców jagodowych 135g płatków owsianych zwykłych (górskich) + 2-3 łyżki zapasu do posypania 45g płatków owsianych błyskawicznych 400ml mleka 3,2% (dla wegan lub alergików – dowolnego mleka roślinnego) 1 duże jajko (dla wegan lub alergików– jajko z siemienia lnianego: 1 łyżka mielonego siemienia i 2,5 łyżki zimnej wody – mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut) 1 małe
Karo in the Kitchenszwedzki bufet na Sylwestra, warto pamiętać też o różnorodności przekąsek . Trzeba mieć bowiem świadomość, że w przyjęciu uczestniczą różne osoby o rozmaitych gustach kulinarnych, a wśród nich wegetarianie i weganie, osoby uczulone na gluten albo miłośnicy kuchni azjatyckiej. O ile rodzaju przekąsek i dań głównych nie determinuje charakter restauracji, warto zadbać o jak największą różnorodność potraw na szwedzkim bufecie – zgodnie(...)szwedzki bufet na Sylwestra, warto pamiętać też o różnorodności przekąsek. Trzeba mieć bowiem świadomość, że w przyjęciu uczestniczą różne osoby o rozmaitych gustach kulinarnych, a wśród nich wegetarianie i weganie, osoby uczulone na gluten albo miłośnicy kuchni azjatyckiej. O ile rodzaju przekąsek i dań głównych nie determinuje charakter restauracji, warto zadbać o jak największą różnorodność potraw na szwedzkim bufecie – zgodnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyWielu początkujących wegan zadaje pytanie, tym bardziej doświadczonym, o lektury warte polecenia. W tym wpisie podam tytuły i krótkie opisy ponad trzydziestu książek, które mogę zarekomendować każdemu na początku drogi do zdrowego stylu życia. Większość z nich czytałam będąc w ciąży i wierząc w teorię, że to, co matka robi, czuje, ogląda i czyta w ciąży ma wpływ na dziecko(...)wracali w jeszcze gorszym stanie zdrowia. Zauważył, że ludzie odżywiający się po wegańsku cieszą się dużo lepszym zdrowiem niż Ci na typowo amerykańskiej diecie. W latach 70 stał się weganinem i na swoim przykładzie przekonał się o uzdrawiającej mocy diety roślinnej. Więcej o nim samym, jego planie żywieniowym, przeprowadzonych badaniach i ich wynikach oraz sposobie leczenia dietą przeczytamy w "Zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiuszału - czyli czeski standard. Sos bardzo słodki i zdecydowanie go za dużo i szkoda, że wegańska restauracja, mimo czeskich korzeni, nie podała żadnego bukietu surówek czy czegoś zielonego :) Podsumowując - weganie w Pradze nie zginą, to jest pewne! Mnogość knajp i bogaty asortyment w sklepach zdecydowanie zachęcają do odwiedzenia. No i oczywiście wspaniałe praskie zabytki i widoki! My na pewno jeszcze
Bananowe Poleżołądka, wystarczy tylko odrobina organizacji. Przed wyjazdem warto zrobić dwie rzeczy: Po pierwsze sprawdzić w internecie, czy w okolicy znajdują się jakieś knajpki czy restauracje serwujące dania wegańskie czy wegetariańskie; w dużych nadmorskich kurortach nie będzie z tym problemu, gorzej w mniejszych miejscowościach. Po drugie: warto dla ułatwienia zabrać kilka przydatnych produktów ze sobą, oto moja lista: - wędzone tofu, - mleko(...)pominięciem pewnych składników tak, aby było wegańskie. Wówczas wszystko zależy od otwartości i dobrych chęci obsługi, z czym nad morzem bywa różnie. My na przykład pewnego wieczoru poprosiliśmy o wegetariańską pizzę bez sera; kelnerka stwierdziła, że pizza bez sera się przypali. Dopiero, kiedy wytłumaczyliśmy, że w innych miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie
Roślinna - blog wegańskiopcjami menu udaliśmy się do Bella Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła
Bananowe PoleIdealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry
Pora na pora i pomidoraziaren dyni 70 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionu warzywnego 2 szklanki wody Przygotowanie (15-20 minut) : - brokuła gotujemy 10 minut - w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy - ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody - dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy - zupę podgrzewamy i dodajemy
Pora na pora i pomidoraBliskim Wschodzie i w basenie morza czarnego. Na pewno wiecie cóż to jest i zapewne próbowaliście. W tamtym rejonie są one robione głównie z mięsa. Nasza wersja jest oczywiście wegetariańska, ale z zachowaniem składników z tamtych rejonów. Chcieliśmy oddać klimat tamtego rejonu. Tak więc dlatego pojawia się u nas ciecierzyca, soczewica i trochę innych dodatków. Jednak mając na uwadze, gdzie
vegetanieżyciowego guru- kota Garfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja! W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej(...)poważnie zastanawiam się nad poeksperymentowaniem z dynią Hokkaido w naszym ogrodzie. Następnym etapem były rozterki- co zrobić? Tak bez skrupułów zdradzić? Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , wśród wegetariańskich dań na Święto Dziękczynienia. Wprawdzie jest on na inną dynię, ale pomyślałam, że warto spróbować. Szczególnie, że użyta w przepisie szałwia jeszcze ładnie rośnie w listopadowym ogrodzie. I to by było
les mirabellesorganizmowi. Składniki 50 ząbków czosnku (około 5 główek) czyszczone i obrane po upieczeniu 2 łyżki masła (olej z nasion lnu dla wegan) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, posiekane 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku(...)filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan) 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba 1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan) 1 liść laurowy
w mojej kuchniczasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca. Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus, sałatkę z ciecierzycy(...)też pastę pomidorowo-cieciorkową. Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :) A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad. Falafle i chlebki pita - kotleciki z ciecierzycy przepis pojawi
Okolice Palnika