Jesień to niewątpliwie sezon dyniowy - pomarańczowy kolor nie tylko idealnie współgra ze zmieniającymi kolor liśćmi, ale także pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Korzystając z sezonowych
Bananowe PoleZielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się
Bananowe Polemiłość gotujących robią cuda, jakich nie dostaniecie w żadnej restauracji. Opiszę wam wersję wypasioną, fizoły na wędzonce. Podam wam też opcję wegańską (prababka już wtedy była modna!) oraz wersję wegetariańską. Fizoły potrzebują śliwek, wędzonych śliwek. Nie tych słodkich ulepków, tylko wytrawnych i dymnych. Ze wzruszeniem wspominam moment, kiedy jeden z blogów, mianujących się na kreatora smaków, dzięki mnie odkrył różnicę(...)marchewki lub korpiele (czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy 1 szklanką płynu (np. bulionu warzywnego). Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie
ladykitchenDni coraz chłodniejsze i szare, więc proponujemy trochę słonecznego koloru w kuchni! Soczyście żółta zupa kukurydziana zaspokoi nie tylko apetyt, ale też zachwyci zmysły i rozgrzeje
Bananowe PoleJeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie
Bananowe PoleDo makaronu można wyczarować różne cuda i dodatki. Oto kolejny przepis i wariacja dla fanów roślinnego spaghetti. Tradycyjnie szybkie i proste danie dla zabieganych nawet weekend
Bananowe Polesklepie (skusiła mnie promocja). Raczej nie warto (mimo wielu zalet) bo: produkt mocno przetworzony i w składzie ma kontrowersyjny karagen. Poleciłabym (jako krótkotrwałe rozwiązanie) osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, i które bardzo tęsknią za formą podania (czyli plastrami) i za smakiem mięsa. Wędlina sojowa byłaby też odpowiednia dla osób, które są w trakcie przestawiania się na dietę(...)wegetariańską/wegańską. Soy cold cuts with green olives Ingredients: water, soy protein isolate 12.3%, rapeseed oil, wheat protein, starch, flavouring (soy), thickening agent: caragen, salt, green olives 1,13% (green olives, water, salt, acidity regulator: citric acid, antioxidant: ascorbic acid), citrus fibre, seasonings and extracts. Company: Polsoja. Price: ca. PLN6. Nett weight: 100 g (4 suggested servings). Advantages: - high
Qlinarnie i QlinarnieSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na
Bananowe PoleDzisiaj prosty, ale bardzo syty przepis na obiad. Makaron, brokuł i sos brokułowo-serowy bez sera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :) Zapiekany
Bananowe PolePrzedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem "rybne", a to za sprawą połączenia selera oraz płatków nori. Idealnie sprawdzą się na obiad czy na przekąskę, na
Bananowe Polezbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie i ponowne zamrożenie). Unikajcie warzyw, które przed mrożeniem były podsmażane. 6. Korzystaj z wegańskich przepisów, nawet jeśli nie jesteś weganinem Kuchnia wegańska to niesamowita kopalnia inspiracji. Pokazuje, że z warzyw można wyczarować niemalże wszystko. I co najważniejsze - te potrawy są naprawdę apetyczne. Czasem wystarczy przejrzeć parę zdjęć i już mamy(...)ochotę biec do kuchni. Polecam Wam kilka moich ulubionych wegańskich blogów i stron: Jadłonomia Wegan Nerd Vegeluv Vegeszamanka Hello morning Mniu Mniu Weganizm, spróbujesz? Profil na facebooku 7. Szukaj warzywnych zamienników Próbowaliście kiedyś pizzy na spodzie z cukinii? Brzmi dziwnie i zapewne dla niektórych niezbyt smacznie, ale efekt jest zaskakujący. Oczywiście na plus. Podobnie z vegeburgerami
Powiedz dietom nieLoft – pozorna mordownia z pyszną pizzą Na wtorkowy obiad postanowiłem wybrać się do miejsca, o którym przeczytałem pierwszy raz na grupie facebookowej „Weganie i wegetarianie Kraków”. Zapewne gdyby nie ten przypadek, że wpadł mi wpis dotyczący „Pub Loft” w oczy, to nigdy bym tam nie trafił, bo z ulicy miejsce jest słabo widoczne(...)długie i wąskie wnętrze i nie mogę wyjść z podziwu, że rzeczywiście serwują tu coś dla mnie… coś co mogę zjeść i to w dodatku z dedykowanymi dla wegan dodatkami w postaci sera i salami. Po otrząśnięciu się z pierwszego wrażenia zrobiłem kilka nieśmiałych kroków. Lokal był niemalże pusty. Tylko jeden stolik był okupowany przez dwóch panów popijających piwo
BlendmanNaleśniki można jeść na różne sposoby, na słono, na słodko - my dzisiaj dość tradycyjnie, czyli z pieczarkami. Klasyka gatunku czyli prosty i szybki przepis na obiad
Bananowe PoleTofu gościło zazwyczaj na naszym blogu w wersji na słono, dlatego dzisiaj dla odmiany mamy coś na deser - tofurnik na zimno, bez pieczenia, z dodatkami i
Bananowe Polemoment na patelnię lub na grilla. SKŁADNIKI na 6 sztuk o średnicy około 23cm 300g mąki typ 500-550 + ½ szklanki do podsypywania ½ łyżeczki soli 50g masła /dla wegan- oliwy/ 185ml mleka /dla wegan- mleka roślinnego/ 2 łyżki oliwy do smażenia
Karo in the Kitchen