Jak zawsze na Bananowym Polu staramy się gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską
Bananowe PoleDziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na
Bananowe Polebyła dokładka! Z tej porcji ciasta i farszu wyszło mi 50 pierogów. SKŁADNIKI CIASTA 0,5 kg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 200ml bardzo gorącej wody łyżka masła /dla wegan- oleju lub oliwy/ SKŁADNIKI FARSZU 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka
Karo in the Kitchenpozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mleka – krowiego(...)wegan – wybranego roślinnego (polecam tutaj kokosowe lub migdałowe Alpro) 1/3 szklanki suchych nasion chia (3 pełne łyżki stołowe – 45g) 3 płaskie łyżki niesłodzonego kakao 10 daktyli bez pestek pół łyżeczki cynamonu szczypta soli
Karo in the KitchenBezy bez jajek? No bez jaj. No, ale… jak? Weganie znaleźli sposób. Jak większość rewolucyjnych przepisów, tak i ten jest dziełem przypadku i odrobiny szczęścia. Teraz bezy może zjeść nawet osoba z alergią na białko jaja kurzego. Według strony http://www.aquafaba.com/ , pierwsze wegańskie bezy były zrobione nie tak dawno temu, bo w 2011. Miyoko z bloga Artisan Vegan Life upiekła(...)łacińskiego słowa sapo, oznaczającego mydło. Bezy na takiej mieszance były jednak niejadalne. Zgadniecie jaki miały posmak? Beza o smaku mydlanym. Ciekawe, czy pojedzeniu puszczało się bańki? Joël Roessel, weganin, tenor z Francji, odkrył przez systematyczne badanie pianek roślinnych z których korzystał w kuchni, że ubicie wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy i serc palmowych daje podobny efekt jak ubicie śluzu
Karo in the Kitchenteraz przyznać się wegusy, kto z naturalizowanych wegan nie tęskni za smakiem mlecznej czekolady, kto z Was nie wmawia sobie że czekolada 70% nie jest równie pyszna co mleczna? Ja się przyznaję, tęsknię i dlatego zrobiłam uwaga mleczną wegańską czekoladę. Tak więc to nie „białe myszki” tylko prawdziwe mleczne czekoladki (co prawda nie są tak piękne(...)więcej masła i zrobiłam myszki. * co do mleka w proszku, natknęłam się na nie przypadkiem szukając w internecie sojowego mleka w proszku, jakież było moje zdziwienie, że nawet rodzice weganie mają teraz alternatywę!- to nie jest reklama, to szczery zachwyt! Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować cały czas mieszając. Po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas
greenscarfJest tak gorąco, że gotować się nie chce, ale jeść coś trzeba. Z pomocą przychodzi prostota włoskiej kuchni czyli najprostsze wegańskie spaghetti, jakie można sobie wyobrazić
Bananowe PoleW lecie mnogość świeżych owoców i warzyw cieszy, więc można do woli przebierać i próbować nowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora! Zupa
Bananowe PoleKruche ciastko, karmel i czekolada, coś Wam to mówi? Tak, batonik „Twix” tylko że weganie nie jedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan
greenscarfDzisiaj na obiad danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta
Bananowe PoleDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto
Chilli Czosnek i OliwaNiedawno mieliśmy okazję odwiedzić zielonogórską wegańską knajpkę, jaką jest Wegarnik . To, co jedliśmy i czy nam smakowało znajdziecie w recenzji poniżej. Zapraszamy! Wegarnik ul. Jedności 16
Bananowe PolePo kolejnym zajadaniu się na mieście wegańskimi burgerkami, postanowiliśmy kolejny raz poeksperymentować i stworzyć domowe wersje ukochanego dania. Będzie zatem amerykański food w wydaniu fit, a
Bananowe PoleDzisiaj prosta i szybka w wykonaniu meksykańska uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20
Bananowe PoleOryginalny makaron na lato. Pure z pieczonych buraczków podsmażone z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek, posypane świeżym tymiankiem pachnie niebiańsko i pobudza wszystkie i
Pora na pora i pomidora