wegańskie - 10389 przepisów (strona:85/693)

BOCZNIAKI super express + WARTOŚCI ODŻYWCZE 194

Czasem człowiek się spieszy. Tak zajebiście się spieszy, że nie ma czasu nawet na ugotowanie obiadu i jedyne, co wtedy zostaje, to PRZYgotować jedzenie przyniesione po

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 256

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

W kuchni Karmel-itki
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 191

Tym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 318

Delikatne pociągniecie smyczkiem, niczym smaganie policzków przez wiatr. Akord piano stojącego nieopodal fortepianu, który rozbrzmiewa echem w głowie. Kolejno dochodzące instrumenty, jak coraz to silniej padający

W kuchni Karmel-itki
PROJEKT "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM". 220

Ponoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na

W kuchni Karmel-itki
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 222

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 431

Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A

W kuchni Karmel-itki
TARTA CEBULOWA 278

"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek

W kuchni Karmel-itki
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 246

Pożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 282

Huhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w  tym roku (odpukać, bo to

W kuchni Karmel-itki
KASZOTTO MARCHEWKOWE 224

"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć

W kuchni Karmel-itki
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 207

Tym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób

W kuchni Karmel-itki
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 192

"Aby się rozwinąć musisz wszystkiego się nauczyć, a później puścić to w niepamięć." ~ Massimo Bottura Nie tylko gotowanie to ciągła nauka, ale i całe życie. Każdego

W kuchni Karmel-itki
JAJKO ZAPIEKANE Z AWOKADO 169

Leniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 285

Do szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre

W kuchni Karmel-itki