Czasem człowiek się spieszy. Tak zajebiście się spieszy, że nie ma czasu nawet na ugotowanie obiadu i jedyne, co wtedy zostaje, to PRZYgotować jedzenie przyniesione po
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W kuchni Karmel-itkiTym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To
W kuchni Karmel-itkiDelikatne pociągniecie smyczkiem, niczym smaganie policzków przez wiatr. Akord piano stojącego nieopodal fortepianu, który rozbrzmiewa echem w głowie. Kolejno dochodzące instrumenty, jak coraz to silniej padający
W kuchni Karmel-itkiPonoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na
W kuchni Karmel-itkiZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itkiLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itki"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itkiPożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na
W kuchni Karmel-itkiHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itki"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiTym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób
W kuchni Karmel-itki"Aby się rozwinąć musisz wszystkiego się nauczyć, a później puścić to w niepamięć." ~ Massimo Bottura Nie tylko gotowanie to ciągła nauka, ale i całe życie. Każdego
W kuchni Karmel-itkiLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiDo szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre
W kuchni Karmel-itki