B ędąc dzieckiem, moim ulubionym deserem zawsze był budyń. Lubiłem patrzeć, jak gęstnieje on w garnku i wesoło chlupocze, gdy nie zamiesza się go od razu
Food SquareKiedy wczoraj po pracy wychodziłam na rower, liczyłam, że znajdę żółciaka siarkowego. Zamiast tego znów nazbierałam czubajek kań i... siedzunia! Ucieszyłam się bardzo, ponieważ jest to
Kasia SarnaCztery potężne składniki, wzmocniona odporność i lecznicze właściwości w przypadku wielu chorób i schorzeń. Już po kilkudniowej kuracji poczujesz powrót sił witalnych i zapomnisz o sezonowych
Kulinarna PolskaTa pasta to moje odkrycie tej jesieni! Pieczona papryka z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów idealnie pasuje do makaronu. Jeszcze nie zdążyłam go ugotować, a już
Fabryka pomysłówDynia z mlekiem tworzą bardzo smaczny duet, który chętnie wykorzystuję w słodkich koktajlach oraz zupach. Czasem są to pikantne zupy na mleku kokosowym, a czasem - tak
Kasia SarnaW krajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie
Oslov.Pyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych
Smaczne ZdroweNie ma lepszej zupy na jesień niż dyniowa, absolutnie uwielbiam, a jak jest z takimi dodatkami to już zupełna petarda! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej
Quinoa Raz!Caponata, czyli sycylijska potrawa z bakłażanów, to jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania tego warzywa. To taki włoski bigos, bym powiedziała, pyszny i sycący. Dziś caponatę zrobiłam
Moje Małe CzarowanieUżyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły
Kasia SarnaPierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu
dolcevitainmykitchenZłoty orientalny kalafior Złoty kalafior to coś w rodzaju curry ale nie do końca . Ma piękną złocistą barwę i niesamowite aromaty . Doskonale nadaje się na danie
Ogrodnik w podróży