Przepis na ten rodzaj ogórków konserwowych (w occie) jest u nas od roku. W ubiegłym zrobionych zostało kilka słoików "na próbkę". Jadał je najbardziej wybredny pod
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na bób ciągle trwa! Ja uwielbiam jeść go na wszelkie sposoby, czy to w sałatkach, czy w postaci różnego rodzaju past. Kilka dni temu na
Kulinarne przygody GatityOstatnio spotkało mnie wielkie szczęście :) udało mi się kupić mus z quajawy bez cukru i innych zbędnych składników, a ponieważ jestem ogromną fanką tych owoców, zrobiłam
Quinoa Raz!Dzisiaj prezentuję Wam kolejną roślinę, którą można przenieść z ogródka do kuchni, choć wielu traktuje ją wyłącznie jako ozdobę skalniaków. Jest to Rozchodnik Wielki. Zdobi liczne
Kasia SarnaFasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka
codojedzeniaCzarne porzeczki są właśnie u szczytu swojej dojrzałości, więc wspaniale nadają się na przetwory, w tym na wino i inne alkohole na ich bazie. Cassis jest
Weekendy w domu i ogrodziePoczątkowo miałam w planach koktajl z awokado zmiksowanego z malinami i dodatkami, jednak doszłam do wniosku, że ze składników, którymi dysponuję fajniej będzie zrobić sałatkę. Sałatka
Kasia SarnaRano udało mi się kupić w dobrej cenie borówki z pierwotnym zamiarem ich utylizacji w formie ciasta, ale suma sumarum stwierdziłam, że wolę je ot
greenscarfWczoraj (7 lipca) obchodzony był światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na czekowiśnię - powidła wiśniowe z dodatkiem kakao. Zawierają wyłącznie 3 składniki
Weekendy w domu i ogrodzieDetoksykujący koktajl z buraka i gruszki to prawdziwa bomba fitoskładników. Skutecznie oczyści organizm z toksyn a dodatkowo wspomoże koncentrację i pracę układu nerwowego. Koktajl z buraka
Book of spellsKlasyczny hummus na bazie ciecierzycy i pasty sezamowej zapewne jadł każdy z Was. Ale czy próbowaliście już hummusu z bobu? Jeśli nie, to śpieszę do
kulinarnyJaW kuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy
Kasia SarnaSkarby z ogrodu rodziców w jednej pysznej sałatce z dodatkiem quinoy. Zawsze gdy wpadam do mamy i taty a działkę, zabieram, różne ekologiczne skarby, porzeczki, poziomki
Quinoa Raz!Dlaczego ten wpis jest tak ważny? Ponieważ dziś Ci powiem, dlaczego nie używam żelfiksów… Używanie cukrów żelujących jest złem samym w sobie. Minimalna zawartość cukru
Apetyt na ZielonePrzepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców. 5 składników
Czarnawisienka