warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:79/193)

Lekka kalafiorowa 194

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 średnie cebule * 2 duże marchewki * 3 duże ziemniaki * średni kalafior * szklanka mleka * sól, pieprz * oliwa do smażenia * pęczek koperku

Pobite gary Barbary
574. Gofry.. na obiad? 200

gofrowa kanapka z pieczonym kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem(zielonym i konserwowym) i sosem miodowo-musztardowym Dziwna i szalona noc, poranne sprzątanie i frytki z bigosem

More food, love and dreams
Zielone Tortille 233

Składniki: na 24 porcje 8 placków tortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego  bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek(...)zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka

Luźna Kuchnia
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 336

miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki

W kuchni bez szafek
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 194

ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy

Walijskie Pichcenie
rosół 171

następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut)  Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną

Miód i pieprz
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 159

udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny

Kulinarne Inspiracje
Meksyk po polsku! 346

Makaron z kurczakiem po meksykańsku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para(...)strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.  Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki

Fabryka pomysłów
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 176

lubię gotowane pulpeciki.  Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone.  Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki).  Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać do niego(...)często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę

Walijskie Pichcenie
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Risotto z kurczakiem i duszonymi warzywami. 354

mieloną papryką.Kiedy kurczak jest już rumiany dodaje do niego cebulkę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję czerwoną paprykę, gdy troszkę zmięknie, dodaję cukinię. Na koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 233

Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań, bo samo ich upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone(...)Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 254

nutą cytrynową. Wymyśliłam sobie, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz ukraiński dla alergika 198

nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa

głodny alergik
Galaretka drobiowa 161

bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy

kgwjanczewo
rosół 178

następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut)  Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną

Miód i pieprz
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 193

Jesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś  chciałabym Wam zaproponować  właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
#Smaki świata - Bułgaria 217

mniejsze nawet za 4-5 leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki(...)koperkiem. To fantastyczny początek posiłku i danie idealne na gorące dni.     sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja na jedną osobę to aż 0,5kg! Dla naszej dwójki

Cooking Monster