warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:46/193)

Zupa krem z pomidorów 179

mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew(...)seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora

Truskawkowa Fiesta
Zupa z cukinii z pomidorami i kurczakiem 143

litry wody Składniki na 6-8 porcji. Kurczaka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam się gotować dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy. Gdy warzywa są na wpół twarde to pomidory obrane ze skórki(...)dajemy cukinie umyte i pokrojone w kostki. Jeżeli mamy duże cukinie i są w nich spore pestki to je wycinamy. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowanego kurczaka wyciągamy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do zupy. Jak ktoś nie lubi makaronu można go pominąć

Kuchenne Wariacje
szybkowar-uda kurczaka jednogarnkowe z pesto peperoncino i solą morską rozmarynową... 231

duża, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa obrać, marchew pokroić na 3 cm słupki, cebulę na 4 części, papryczkę zieloną na kawałeczki, ziemniaki na połówki do szybkowara dać oliwę i zrumienić z każdej strony udka(...)kurczaka posypane przyprawą pesto peperoncino i solą rozmarynową na udka w szybkowarze wsypać pokrojone warzywa, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na mały i gotować 25 minut - po tym czasie spuścić ciśnienie z szybkowara smaczne, syte jednogarnkowe danie i szybko przygotowane..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z dyni 96

wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki  2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać ze skórki, np. za pomocą łyżki (pestki i skórki

Ugotować
Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal) 379

Dzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe(...)cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy.   Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka dzielimy na porcje

e-PrzepisyKulinarne
MINI GALARETKI DROBIOWE 181

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki:       3  udka kurczaka       2   marchewki(...)wody Wykonanie: W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 333

Bardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony

peanutbuttermonster
Zdrowo i kolorowo. Przepis na pyszny obiad 211

pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki(...)marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min (nie stracą swoich wartości), ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw. Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Naszą potrawę wymieszać, doprawić

cooklife
Kuskus- szybki obiad ;) 399

czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią. Podajemy na ciepło. Zainspirowana przepisem z bloga --> Roślinożerka

Czerwona Porzeczka
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 266

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso(...)woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem, sosem chilli

OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 344

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso(...)woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem, sosem chilli

OstryKęs
Pasztet z kurczaka 183

ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym

Smaki Ewy
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 175

dodatkiem wołowiny.  Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie:  Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki(...)oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion. Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy   rosół osiągnął już zamierzony

Walijskie Pichcenie
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 274

Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki,  w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki

VioletoweKucharzenie
Ryżowe spaghetti z warzywami i kurczakiem 334

pojedynczy filet papryczka chilli pół pęczka szczypiorku przyprawa curry Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, następnie odcedzam. Paprykę kroję w paski, kurczaka w kostkę i wraz z warzywami przekładam na patelnię, doprawiam przyprawą curry i podsmażam wszystko na łyżce oleju roślinnego na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Szczypior kroję na jedno centymetrowe kawałki

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania