Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki, w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki
VioletoweKucharzeniepojedynczy filet papryczka chilli pół pęczka szczypiorku przyprawa curry Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, następnie odcedzam. Paprykę kroję w paski, kurczaka w kostkę i wraz z warzywami przekładam na patelnię, doprawiam przyprawą curry i podsmażam wszystko na łyżce oleju roślinnego na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Szczypior kroję na jedno centymetrowe kawałki
Taste Of My Dayłyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu sok z limonki kolendra olej Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy(...)pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy. Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy ok 15 min. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli. Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy
Olikowa kuchniaW jesienny zimny wieczór, zupełnie taki jak dziś, dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo
Ratunku obiadjajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie. 2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki(...)kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor. 5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa. 6. Układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podwijamy odrobinę dołu tortilli, a następnie zwijamy boki do środka. Owijamy folią aluminiową i zajadamy ze smakiem
Kuchnia w czekoladzieKremowe zupy i chrupiące dodatki to jedno z moich ulubionych zestawień. Zupa krem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis(...)zawsze można kupić coś w ulubionej piekarni. ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło
Życie zamknięte w smakuimbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól(...)prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę
Kuchnia Pełna PasjiPogoda nas nie opuszcza ;), a komu chce się siedzieć w domu i stać w takie upały przy garach? Znając życie odpowiedź jest tylko jedna i
Malinowe Pocałunkiolej do smażenia Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie a następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię(...)warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Na końcu wrzucamy duszonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym. Zamiast kurczaka można też użyć kiełbasy czy parówek – kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Jeżeli ktoś nie jada mięsa to polecam część z samymi warzywami – też jest pyszna Smacznego
Kuchenne Wariacjeteraz mogę Wam powiedzieć, że przewidujemy niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy(...)parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy
Miksturownikzdecydowanie nastrój wiosenny. Słoneczko świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej
Wyprawy kulinarneSkładniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę
Świat SmakuPomysł na szybki obiad wpadł mi dzisiaj rano. Po zjedzeniu pierwszego widelca stwierdziłam, że wyszło naprawdę fajne połączenie warzyw z ryżem i kurczakiem. Składniki: 3/4 szklanki ryżu 1/2 papryki czewonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierś z kurczaka 7-8 pieczarek smalec sól wywar z rosołu kilka małych pomidorków(...)papryki i pieczarki. Gotujemy kilka minut. W wywarze z rosołu gotujemy ryż (20 minut). Osobno na patelce podsmażamy lekko osoloną i pokrojoną w małe kawałki pierś i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż łączymy z parmezanem startym na tartce o drobnych oczkach. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy, które lekko dociskamy: ryż z parmezanem, warzywa, ryż z parmezanem, warzywa, parmezan
tojestpyszne.blogspot.comCiasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kuchnia w czekoladzieDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Na pyszne, aromatyczne udka pieczone każdy ma swój sprawdzony sposób. Mój został zamarynowany w nieco orientalny sposób. W towarzystwie marchewki, brukselki
Mam To Na Widelcuzaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka
peanutbuttermonsterzawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor 1/2 dużej papryki 1 mała
peanutbuttermonster