warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:128/193)

Poniedziałkowy "fit" - pomidorki faszerowane ryżem i mięsem 138

Jak co poniedziałek chcemy zaprosić na coś "fit". Dzisiaj chciałyśmy zaproponować pomidory w roli głównej. Pomidorki faszerowane to świetne zestawienie. Można przygotować je na ciepło. Zostały

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 170

pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny

W Mojej Kuchni Lubię
Nowalijkowe warsztaty z Kuchnia + i Davidem Gaboriaud 188

warzywa nie muszą być nudne, a wszystko co zrobiliśmy okraszone było konkretną nutą smakową. Menu (każdy zajmował się innym daniem, składniki są więc z „pamięci smakowej” i nie są to ścisłe przepisy): Sałatka z nowalijek i świeżych dobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką

OstryKęs
Sałatka chrzanowa 44547

Chrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta.  [Przepis z książki "123 sałatki i surówki

Pasja Smaku
To juz dzis - Kuchnia na majowke 195

roladki z cukini i kurczaka w boczku zostal wyrozniony w konkursie zorganizowanym przez serwis Ugotuj.to i Gazete Wyborcza. Ten i inne sprawdzone przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery

Przysmaki Karolki
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 168

przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko(...)mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku

karmelowy
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 212

kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak(...)przyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis ) Sumak korzystnie działa na przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Omlet na śniadanko...oczyszczanie trwa 210

omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami   dużo wody i herbatki   Emotikon smile Przepis na omlet   2 jajka 6 kolorowych pomidorków   dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy z patelni   dodajemy rozmącone jajka i robimy omlet wykładamy na talerz dodajemy warzywa

Anioły w kuchni
Zupa kalafiorowa 280

Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).  Do bulionu  dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki

The Sweet Damsel
Zupa ogórkowa 145

dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić

dom-agi.pl
Sałatka z zupek chińskich 1740

zupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę

Fabryka pomysłów
Zimne nóżki (Galat) 167

zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki, galat lub galart . Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką ? Do galatu drobiowego , który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane(...)ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 142

dyniowatych . Wszystko skąpane w aromatycznym zielonym sosie, tym razem o rodowodzie francuskim. Sauce verte kryje w sobie aromaty bazylii, natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków(...)Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka z grilla z warzywami 177

inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco szalone, ale zapewniam, że smakuje naprawdę dobrze. Co więcej, każdy(...)zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów. Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy

Kulinarna Pokusa
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 223

Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania