bardzo interesująco, mnie i Natalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już wkrótce. Tymczasem kilka zdjęć(...)danie inspirowane jednym z moich idoli kulinarnych Hestona Blumenthala i jego jadalny ogród. sałatka z rostbefem i konfitowanym żółtkiem pierogi z wolno gotowanego i skompresowanego selera z farszem grzybowym i pure z marchwi lody chałwowe z biszkoptem z syfonu i kawiorem z blue curacao, który powstawał przy udziale Tomka oraz carpaccio z łososia z prażoną rukolą
Słodki Kompromissię z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał(...)alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół. Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich
Codziennik KuchennyZupa grzybowa Składniki: 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa) 1 drobno posiekana większa cebula skrzydełko z indyka włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina(...)soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie
Aromatyczne PodróżeSmaczna, prawdziwie grzybowa zupa z dodatkiem fasoli. Idealna na rozpoczynający się sezon grzybowy. Zupa jest bardzo gęsta, można dodać do niej szklankę wody. Składniki: 30 dag fasoli 25 dag świeżych grzybów 1 cebula ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, w międzyczasie ugotować również(...)pokrojone grzyby w małej ilości wody z solą (nie odcedzać). Cebulę przysmażyć na maśle i połączyć z grzybami i fasolą. Śmietanę wymieszać z mąką odrobiną gorącego sosu z grzybów, dodać do potrawy, zagotować i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Tradycyjna KuchniaTardiva 2011 Tu nie miałam swojego faworyta. Oba wina były dobrze dobrane. Gdybym musiała wybrać jedno, miałabym trudny orzech do zgryzienia..... III. Pieczona pierś z kaczki barbaryjskiej z sosem śliwkowo - imbirowym. Jak dla mnie świetnie zrównoważane smaki, delikatna nuta imbiru podkreślała "słodycz" kaczki. MJ - Philippe de Bois d`Arnault Rully Rouge La Combe 2011 PB - Weingut Max Ferd. Richter(...)odpowiadało, ale może to moja słabość do rieslinga... Ja bym podała taki zestaw... IV. Coulommiers de Caractere - ser produkowany z mleka krowiego, dość delikatny, mleczny, lekko grzybowy. Wnętrze twardsze, im bliżej skórki, tym bardziej lejący się. MJ - Chateau de Camensac Haut - Medoc %e Grand Cru Classe2004 PB - Pravis Vigneti delle Dolomiti L`Ora 2010 Tu nikt w pełni
królestwo garówdomu zniknęło z talerzy w tempie błyskawicznym dlatego serdecznie polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje 2 brokuły 1opakowanie makaronu - kokardki 300g 2 serki topione o smaku grzybowym po 100 g 2 cebule 20 dag szynki łyżka oliwy 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz przepis Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy i odcedzamy . Makaron gotujemy według przepisu(...)Szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebule i szynkę , pod koniec smażenia dodajemy serki topione, 2 łyżki śmietany i mieszamy się rozpuszczą i powstanie gęsty sos , całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do brokułów z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco
Smakowite Daniabarszcze podawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz(...)moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy
Kulinarny karnet ChristopheraSezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu zrealizował swoje obietnice i regularnie chodził na grzyby. Parę razy udało mu się przynieść kilka fajnych okazów prawdziwków i część z nich postanowiłam wykorzystać do zrobienia swoich pierwszych rolad z grzybami. Chyba się powtarzam(...)pierwszy":) W każdym razie wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Polecam każdemu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami. 300g polędwiczek wieprzowych 1 cebula 150 ml białego, wytrawnego wina 20g suszonych grzybów 100 ml śmietany 12% sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany natka pietruszki(...)olej 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu). 2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów
Szefowa kuchnijesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne(...)cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiększość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie(...)pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać(...)pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut . Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknę ł y jako pierwsze.... Składniki
w mojej kuchniRysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych koszach miniaturowych podgrzybków i pięknych i dorodnych prawdziwków. Zbieranie grzybów, według mnie, to cudowna frajda. Nie straszne mi tam żadne komary czy kleszcze - jakoś to robactwo mnie się nie ima :-). A hasanie sobie(...)mchu i zaroślach małych ślicznych, błyszczących podgrzybeczków to sama przyjemność :-). Dlatego też postanowiłam zrobić coś co w naszym domu rzadko się zdarza- przyrządzić z grzybów coś innego niż sos :-). Jakoś tak mamy, że jak są już grzyby to większość się suszy lub marynuje. Sos gotujemy w sezonie głównie z maślaków lub zajączków. Podgrzybków i prawdziwków wszystkim szkoda - bo na święta
sierotka maRysia w kuchniKurka-czyli pieprznik jadalny...uwielbia się ukrywać-chyba dlatego bo wie, jaka jest pyszna:))) Taki rzut na taśmę-bo sezon grzybowy już się kończy. Danie jest dość kaloryczne-ale smak wynagradza wszystko. SKŁADNIKI: 3-4 porcje 0,5 kg kurek Kilka plastrów włoskiego boczku /pancetty/ Mała cebulka Kawałek sera gorgonzola 250 ml śmietany 30 % lub 18% Opakowanie makaronu pappardelle Łyżeczka(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy
Kopystką po garach