w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:56/67)

Grzyby w śmietanie 120

oraz ewentualnych pasażerów na gapę;) Wkładka mięsna będzie nam w tym przypadku zbędna- tak więc ślimakom mówimy do widzenia. O robakach nie mówię, bo gdyby były obecne, grzyby na sos oczywiście się nie nadają. Następnie osuszamy i kroimy, w paski lub kostkę, ale nie bardzo drobną. Cebule kroimy w kosteczkę, i podsmażamy na patelni, tak by się zeszkliła(...)ponownie doprowadzamy do wrzenia.  Gotowe- smacznego!:) Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem. sosik grzybowy

Aromatyczne Podróże
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 186

stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca(...)albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy

Karo in the Kitchen
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 982

tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki(...)przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka

Słodkie okruszki
Restauracja Kryształowa - Katowice 140

białą kawę. Dostałyśmy po filiżance kawy i mleczko. Nie było cukru, hmm czy tak jest tam zawsze czy przeoczenie? - tego nie wiemy. Bardzo ciekawe okazało się sezonowe menu grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na   z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił(...)brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne   p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 217

warto.  Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki(...)godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą).  2. Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy

Tajskie smaki
Zupa z podgrzybków 198

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy; aby nie było grudek najlepiej odlać kilka łyżek zupy

Zasmakuj Kuchni
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 325

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba

OstryKęs
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 353

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba

OstryKęs
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 201

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych(...)imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki + 1 łyżka pure z tamaryndowca lub sok z całej limonki 1. Grzybki shitake zalewamy 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do zmiękczenia

Tajskie smaki
Zapiekanka grzybowa 163

Pokazałam Wam wczoraj tajemniczo wyglądającą zapiekankę , na którą większość z Was narobiła sobie smaka! :D Obstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że

Ostra na Słodko
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 198

mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :) Poziom trudności(...)smażymy na odrobinie oliwy (1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy lekko cebulę , po chwili dodajemy czosnek i zaraz zalewamy wywarem grzybowym razem z grzybami . Grzybki można wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie

Bazując na smaku
Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 199

Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka Dzisiaj zapraszam na roladki wołowe, ale nietypowe, bo przygotowane z mięsa mielonego i faszerowane suszonymi grzybami. Smak grzybów podkreślony jest przez grzybowy wywar, w którym roladki są duszone. Polecam, bo wołowina i suszone grzyby to wyjątkowo zgrany duet. Roladki po wysocku to podkarpacki przepis z gminy Strzyżów (Wysoka Strzyżowska Górna). Składniki na 6 dużych sztuk(...)zwijamy w rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska”. Alfabetyczny spisprzepisów KUCHNI PODKARPACKIE

Trzeci talerz
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 180

Martą, ale na szczęście Karina spóźniła się bardziej. Gdy wszyscy zasieliśmy już przy stole, to mogliśmy rozpocząć konsumpcję. Lokal ze swojej strony zapewnił nam trzy zupy: czysty barszcz, zupę grzybową z łazankami i zupę chrzanową. Wiadomo, że każdy ma swój smak i pojemność żołądka, ale z racji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot z suszu(...)uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia

Pasja Smaku
Kotlety ze świeżych grzybów 159

Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki

Tradycyjna Kuchnia
zupa ze smardzami i wieprzowiną 171

Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię