jest, że tak wiele deserów na moim blogu zawiera rabarbar? Ano dlatego, że po prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie , piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą. Zazwyczaj
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam serniki, właśnie takie pieczone. Sernik, który rozpływa się w ustach z płynnym lekko kajmakiem w środku. Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada. Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać
O kuchni z uczuciembyć pożywnym śniadaniem lub lunchem. Zapraszam i życzę smacznego ! Parę słów o szpinaku Swego czasu szpinak kojarzył mi się z mało apetyczną papką wciskaną przez rodziców prawie siłą do ust: jedz, bo szpinak jest bardzo zdrowy ! Też tak mieliście, że szpinak był zmorą waszego dzieciństwa? 😀. Niestety wtedy szpinak nie był dostępny w postaci świeżych listków - na marginesie nie wiedzieć czemu
Kulinarne przygody GatityPyszne, kruchutkie ciasteczka które rozpływają się w ustach, a smak cytryny nie jest dominujący więc powinny posmakować większości ;) Zapraszam :) Składniki na 2 blaszki ciastek: 125 gr masła skórka oraz sok z 1/2 cytryny 100 gr cukru pudru 2 żółtka 200 gr mąki pszennej 1 cały budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (47 gr) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Gotowanie...to proste !fakty. Książka jest bardzo kolorowa, przyciągają uwagę fotografie oraz schematy, które pozwalają nam lepiej zrozumieć dane zagadnienie. Wydana jest pięknie :-). Jeśli chcesz się dowiedzieć: dlaczego podczas huku lepiej otworzyć usta?, dlaczego ziewanie jest zaraźliwe?, dlaczego niecierpki "strzelają" nasionami?, dlaczego w Morskim Oku nie można się kąpać?, dlaczego na Haiti do dziś mieszkają ludzie o polskich korzeniach?, to koniecznie zajrzyj
kruche babeczkiŚwietna propozycja na deser dla osób lubiących kokos, ale również i jabłka! Delikatny smak rozpływa się w ustach, a smak pozostaje na dłużej. Składniki: 2 jaja 3 łyżki mąki kokosowej 7-8 łyżek gazowanej wody 10 tabletek słodziku cynamon szczypta proszku do pieczenia aromat jabłko Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia
Truskawkowa Fiestaakurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu
upichconaPyszne, rozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję. Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników
Z Kuchni Do Kuchnilazanię. Dlaczego była ona taka wyjątkowa? Bo została przygotowana na świeżo zrobionym cieście! Nigdy nie zapomnę tego smaku... Ciasto było niezwykle delikatne, a lazania po prostu rozpływała się w ustach. Poza tym podana była w niewielkiej foremce żaroodpornej, a nie jako porcja na talerzu. Dzięki temu prezentowała się naprawdę apetycznie. Od tamtej pory nie robię lazanii z kupnego ciasta
Szybko Szybkowarzachęcać? Można je przyrządzać na różne sposoby, ale ja bardzo bym chciała abyście upiekli z masłem orzechowym. Nie chwaląc się, wyszedł idealny. Taki puszysty, mięciutki, rozpływający się w ustach, przepyszny, mniamniuśny - to są słowa moich koleżanek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniedzień diety, a żeby zaoszczędzić wykorzystuję to co mam.Nie zalecam podania jej na spotkanie we dwoje :) z powodu czosnku , mimo że użyłam tylko ząbka ,jednak smak jego w ustach jest dość intensywny.:). 1 roladka z kurczaka z bazylią 2 łodygi selera naciowego Pęczek rzodkiewki Pęczek szczypiorku Pęczek natki pietruszki Mix sałat z marchewką 2 Plastry ananasa z puszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMarchewkowa, słodka, pachnąca, pieczona owsianka z chrupiącą orzechową wartwą. Na ciepło rozpływa się w ustach, więc to idealny pomysł na nieśpieszne weekendowe śniadanie. Przepis powstal na podstawie przepisu z książki „Łowcy smaków” Iny Rybarczyk. Tu wersja z moimi zmianami. 100 g płatkow owsianych bezglutenowych 3 małe marchewki starte na grubych oczkach łyżka cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny łyżeczka
Mienta blogProsta, szybka i bardzo mięciutka babka. Rozpływająca się w ustach, lekko wilgotna. Z dodatkiem majonezu, który nie ma wpływu na smak, ale ma wpływ na wilgotność ciasta. Użyłam majonezu domowego, a wierzch babki posypałam cukrem pudrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście! 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietaka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do kawy i herbaty o każdej porze dnia i roku :) Składniki: 2 szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny
Różne smaki w kuchnioskonale nadaje się na wielkanocny stół . Przed Wami - Miss Migdałowa. Może ta babka nie jest wyjątkowo śliczna, ale za to delikatna jak puch i po prostu rozpływa się w ustach. Przez tę swoją delikatność zdarza jej się nieco kruszyć przy krojeniu, a czasami podczas studzenia nieco nierówno opadnie, ale taka już ta jej uroda. Mimo to, wierzcie mi - jest cudowna
Smaczna Pyza