Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż u Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel przyprawy w płynie(...)olej rzepakowy Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera i ziela angielskie. Po ok 30 minutach gotowania wyciągamy mięso, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu
Kuchnia w czekoladzieoliwy z oliwek, bazylii, rozmarynu, lawendy, czosnku, soku z cytryny – świetnie ze sobą zagrały i fajnie podkreśliły smak kurczaka. Kurczaka można podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków i / lub sałatki z pomidorów . PRZEPIS PIECZONE UDKA KURCZAKA PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU Składniki: 6 porcji kurczaka np podudzi lub udek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Dorota Smakujezupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku(...)surowego boczku wędzonego W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa
VioletoweKucharzeniesłodkim, winnym sosie , jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo , pycha! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone
karmelowywyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili
Blondynka Gotujelubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka(...)masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować
Walijskie Pichceniebył dla nas strzał w 10. Pisałam to już nie raz, zdecydowanie jesteśmy paprykożercami i uwielbiamy ją w każdej postaci. Dlatego też takie udka kurczaka, duszone na papryce z dodatkiem pomidorów z puszki w towarzystwie pieczonych ziemniaków, to było dla nas niebo na talerzu Spróbujcie, może i Wam będzie smakowało 6 wytrybowanych udek kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku
Smaki Na Talerzudzisiaj. Wiem, że jestem szalona, bo odpaliłam piekarnik. Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki
O kuchni z uczuciemcytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki octu winnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 gałązki natki pietruszki 6 goździków warzywa: 1 batat 3 ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej 4 łyżki oliwy Udka z kurczaka kroję na pół, przekładam do miski ze skrzydełkami, dodaję pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany, sól, pieprz, kurkumę , jogurt, startą skórkę z cytryny, ocet(...)drugi dzień przekładam kurczaka do naczynia do zapiekania, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika temp 180 na 45 minut. Batata obieram i kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję na cząstki. Przekładam do miski, polewam oliwą, solę, pieprzę, posypuję przyprawą grecką i mieszam dokładnie. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika i piekę z kurczakiem
wesoła kuchniazupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę
Mama z miastaWarzywa pieczone z kurczakiem.....zdrowo I smacznie :) Mnóstwo witamin, niezapomniany smak :)Zaczynamy ... Składniki:ok 0,5 kg młodych ziemniaków6 marchwi1 czerwona cebula1 cukinia0,5
Smaki Edytyśrednia cebula biała 1 średnia cebula czerwona 0,5 kg ziemniaków 8 ząbków nieobranego czosnku 8 niedużych pomidorów 70g chorizo pikantnej 8 udek kurczaka bez kości i skóry 1 zielona papryka 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej mielonej(...)stopni. 2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut. 3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok 5mm). Udka kurczaka rozkładamy na desce, 2-3 razy delikatnie nacinamy nożem - równomiernie
peggiwkuchniPieczone udka z kurczaka to klasyczne, smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia. składniki na 4-5 porcji 5-6 udek z kurczaka 5 łyżek oleju opakowanie przyprawy do kurczaka ( 25g ) kawałek korzenia imbiru ( ok 2 cm ) 4 ząbki czosnku przepis Obrany kawałek imbiru kroimy w drobną
Smakowite Daniakurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy pęczka ja użyłam Cenos 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Udko myjemy i przekładamy do garnka.Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do garnka i zalewamy połową wody, dodajemy ziele angielskie(...)obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej pod przykryciem tak długo aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy w paseczki i z powrotem przekładamy do wywaru. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki(...)przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę każdy płat mięsa
W Mojej Kuchni Lubię