udka z ryżem - 491 przepisów (strona:22/33)

Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 208

pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem(...)grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami

Kuchnia po mojemu
Miodowy kurczak z curry 169

taki w sam raz żeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka  1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii  50 g rodzynek ( można dodać(...)rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut.  Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie. Smacznego

Niezły Młynek
uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami 99

udek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa

królestwo garów
Jogurtowe udka 159

Fajne danie na okazję z rodzinną i nie tylko , przedstawiam jogurtowe udka w przyprawach , fanie smakują  więc zapraszam do wypróbowania przepisu . 12 udek ( pałek )  3 łyżeczki curry  3 łyżeczki kurkumy  2 łyżeczki pieprzu czarnego  2 łyżeczki papryki czerwonej  pół łyżeczki cynamonu  1 duża cebula  sól do smaku  1 duży jogurt(...)lodówki na całą noc . Na następny dzień mięso przekładam do naczynia żaroodpornego  i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na 200 stopni na około 2 godzin . Podaje z ryżem bądź kaszą jaglaną . Tak wygląda po upieczeniu

Mój Smak
Kurczak w marchewce z bobem 219

wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać(...)ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodać ugotowany bób. Podawać z ziemniakami albo ryżem. Smacznego :) Kategoria: Obiad , WYTRAWNIE Tagged: bób , kurczak , marchewka , mleczko kokosowe , pomidory

https:KKuchniaMniam
Kurczak miodowomusztardowy 329

Cześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę(...)czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół, ale nie jest to konieczne.  15 min przed końcem pieczenia wkładamy pieczarki do kurczaka. Kurczak świetnie pasuje do ryżu.  Smacznego

Panda i jej świat
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 142

boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany

Niedzielny kucharz
Indyjski kurczak słodko - kwaśny 155

łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka chilli w proszku 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 500g piersi z kurczaka (lub wyfiletowanych udek) 100-150ml wody 2 lyzki śmietany 2 lyzki świeżej kolendry 1 zielone chilli (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt, koncentrat pomidorowy, chatney z mango, przyprawę(...)plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tradycyjne udka pieczone 139

łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka(...)Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik
Potrawka z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 294

cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki. Marchewkę i seler naciowy pokroić(...)zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę

Calzonella.com
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 167

później ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić w 1 naczyniu. Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek(...)mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 343

się z Wami. Tym razem będzie to prosta, a jakże pożywna i smakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym(...)dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków, żeby się najeść. Lekko słodkawa, z pikantną nutką dzięki curry i pieprzowi cytrynowemu. Pęczaku użyłam z premedytacją zamiast ryżu ze względu na wysoką zawartość błonnika. Eksperyment wypalił i pęczak okazał się wdzięczną bazą do sałatki. Smaczna, prosta i gdyby nie ten majonez - całkiem zdrowa

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 158

leniwych przygotowanie tej potrawy można przerwać w połowie – czyli zrobić tylko potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka(...)mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny sól pieprz ciasteczka: 150 g mąki ⅓ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia

Cooking for Emily
Kaczka w sosie śliwkowym 166

cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem  końcówki kości.  Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać(...)który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę  przybrać świeżą kolendrą,  podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.  Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty

Stare Gary