sycąca. Ta sałatka, to tak zwany pewniaczek, sprawdzi się zawsze i wszędzie. Podana z ciepłą bagietką czosnkową stanie się hitem każdej imprezy! Składniki: wędzone udko lub filet z kurczaka 150g drobnego makaronu ( u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 papryki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej pół pęczka koperku lub pietruszki (albo
Blog z Apetytembardziej nie ma lepszej opcji na ich wykorzystanie. Składniki: 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml śmietany kremówki 0,5l wody ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka) 3 łodygi selera naciowego 2 marchwie 2 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżeczki tymianku 4 łyżki masła 100g mąki 200g dzikiego ryżu sól, pieprz Wykonanie: W garnku roztopić masło(...)lekko rumienić. Dodać dziki ryż i stopniowo wodę i bulion. Zagotować i zmniejszyć ogień – gotować aż warzywa zmiękną, około 20 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i jeszcze podgotować aż dziki ryż zacznie mięknać (około 10-15 minut). W małym garnku/ kubku wymieszać trochę gorącej zupy ze śmietaną (zahartować) i dodać do zupy mieszając. Doprawić
Pociąg Do KuchniBędzie dużo delikatniejsze i aromatyczne. A więc, do dzieła! Składniki: Na marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz. 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli. Panierka: dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki(...)jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj i energicznie potrząśnij. W ten sposób powstanie fałdowana panierka. Smaż na głębokim oleju
Kulinarna PolskaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiPrawdopodobnie najlepsze udko jakie jadłam (zaraz po tym pieczonym na piwie). O zrobieniu go trzeba pomyśleć wcześniej, im dłużej będzie leżał w maślance, tym lepszy efekt. Składniki: - ćwiartki z kurczaka (tyle ile potrzebujesz- u mnie dwie) - maślanka (tyle, aby pokryła kurczaka przynajmniej w 3/4) - łyżka suszonego rozmarynu - łyżka papryki wędzonej - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Kurczaka płuczę
Cook&Lovezmarnowało. Dzisiaj wszystko udało mi się zrobić w około pół godziny. PRZEPIS NA MEAL PREP – GOTOWANIE NA ZAPAS Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym – ekspresowe danie z szybkowaru. Potrzebujemy kilka porcji kurczaka (u mnie 10 udek), słoik (lub puszkę) pomidorów siekanych, pół puszki mleka kokosowego, 3 cebule pokrojone w półplastry, sól i ulubione zioła. Wszystkie składniki wrzucamy(...)bardzo Tą drugą porcję można też po wystudzeniu od razu zamrozić na szybki obiad kiedy zaistnieje potrzeba. Zawekowany sos pomidorowo – kokosowy – okazało się, że wyżej wymieniony kurczak ugotował się w za dużej nawet na dwa obiady porcji sosu jak dla nas. Od razu więc nadmiar gorącego sosu wlałam do słoików i zakręciłam (zobacz wpis jak wekować ). Po wystudzeniu
Dorota Smakujemoja propozycja na pyszny jednogarnkowy obiad, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko zamarynować kurczaka dodać pozostałe składniki i poczekać aż się upiecze. Jest tu wszystko co powinien zawierać zdrowy, zbilansowany posiłek. Wygląda niepozornie ale uwierzcie mi smakuje świetnie i co najważniejsze nie wymaga prawie wcale pracy. Do mięsa możecie jak ja pasty Pataks, która nada daniu nieco egzotycznego(...)kaszę. Jeśli ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie. Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka pasta Patak's Madras (lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka) 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej) 1 szklanka pęczaku 2 szklanki bulionu warzywnego Kurczaka dokładnie
Cynamonowe szczęścieprzepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu... Składniki: 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki lub pęczek młodych ½ selera ½ cebuli pęczek zielonych szparagów 1 mała papryczka chili (użyłam żółtej) 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki lub koperek(...)dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitProsty przepis na bardzo aromatycznego kurczaka. Do jego przygotowania ja wykorzystałam udka, ale równie dobrze mogą być to piersi lub nawet cały kurczak - trzeba tylko odpowiednio dostosować czas pieczenia. Danie przyjemnie pachnie cytrusami a przy jedzeniu dodatkowo napotkacie lekko anyżowy posmak fenkułu
Milion SmakówJeżeli jesteście fanami faszerowanej papryki, koniecznie musicie spróbować mojej dzisiejszej propozycji. To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz
Smaki Na Talerzurobicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie(...)jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu. krokiety z kurczakiem
O kuchni z uczuciemSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny! Przepis na rosół z pomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak lub podobna ilość udek albo skrzydełek (można użyć też indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 por, 2 marchewki, 1 seler lub podobna ilość korzenia pietruszki, duży liść białej(...)makaronem oraz kawałkami warzyw i mięsa oraz posiekaną natką pietruszki. Rosół możesz przygotować tą metodą, będzie jeszcze bardziej aromatyczny: Raz zrobisz tak rosół i już zawsze będziesz. Sposób, żeby kurczak dał z siebie wszystko Artykuł Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony
Sto kolorów kuchnimiodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Roden na 4 porcje Składniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki ( ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwa