pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem
Kuchnia po mojemuNiech mi ktoś do jasnej anielki wyjaśni, co można zaliczyć jako potrawkę z kurczaka, a co nie? Czy kurczak musi być "podziabany" czy mogą być całe udka? Czy sosu musi być dużo, czy wystarczy odrobina? Bo ja się bidulka motam :) W każdym razie dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych, szybkich obiadów, jakkolwiek go nie nazwać.Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 12 udek z kurczaka 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 5 ząbków czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki sól Sposób wykonania: Czosnek miażdżymy a imbir ścieramy drobno na tarce. Kawałki kurczaka wrzucamy w dużej miski, dodajemy wszystkie składniki (oprócz sezamu) i dokładnie mieszamy aby mięso było jednolicie(...)nimi pokryte. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc). Udka układamy na dużą blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez godzinę. Na 20 minut przed końcem pieczenia kawałki mięsa obsypujemy ziarnami sezamu
Qchnia po prostuKolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie(...)śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek
NiePieprz.plprawda pita kupiona, ale farsz i sos to zrekompensował. Składniki 4 pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy(...)wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę. Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek i przypieczoną skórką, oraz pokrojoną czerwoną cebulą . Na koniec polałem sosem jogurtowym
R'n'G KitchenSkładniki: 2 kubki ugotowanej kaszy gryczanej 1 średni ogórek wężowy 1 czerwona papryka 1 wędzone udko z kurczaka sos winegrette Sposób wykonania: Kaszę wsypałam do miseczki, paprykę i ogórka umyłam, pokroiłam w kosteczkę. Z udka ściągnęłam skórkę, mięsko oddzieliłam od kości, rozdrobniłam. Wszystko razem wymieszałam z sosem winegrette
Darcia w kuchnipieczenia kółkiem (z wyciętym lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Przecedź sos(...)wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wyłóż udka na talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Spiced braised duck legs (8 servings) Ingredients: 8 duck legs, skin on 1 tbsp vegetable oil 2 carrots, peeled and roughly
karmelowyudka 100 g jabłek suszonych 1 cebula 400 ml rosołu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz tymianek bazylia oregano 200 ml śmietany(...)Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić udka z obu stron, podlać rosołem, dodać uszone jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Dusić do miękkości. Udka wyjąć a sos zmiksować i dodać śmietanę. Podawać z ryżem (MOJA PROPOZYCJA) i bukietem surówek
Gotowanie jest łatweglazurze: 700g udek z kurczaka bez skóry i kości 1 opakowanie przyprawy chińskiej 5 smaków np. Kamis ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming sezam biały, czarny lub oba olej sezamowy lub kokosowy do smażenia Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy(...)niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej strony. Na czystą patelnię wlewamy sos, podgrzewamy go nieco i dorzucamy do niego usmażone wcześniej udka. Całość posypujemy dodatkowo sezamem, smażymy aż sos nieco zgęstnieje i cudownie oblepi mięso. Na blogu znajdziecie także inny przepis na kokosowy ryż, ale to jego przyspieszona wersja. Wstawcie go, gdy będziecie smażyć kurczaka
Cooking MonsterJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać udka z kurczaka, przeciśnięty czosnek i mięso przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wywar warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około 30 minut (pokrywka powinna być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien wyraźnie się zredukować
Ugotowaćpowstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę(...)pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka estragonu (użyłam suszonego) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Udka umyć, osuszyć. W misce wymieszać obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut pod przykryciem. Następnie kolejne 15 min bez przykrycia. Udka można
Moja Galeria SmakuSOSIE BBQ , podawane z domowymi sosami. Będą idealnym pomysłem na wieczorną imprezę w gronie przyjaciół. Składniki: 1 kg skrzydełek i udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej(...)międzyczasie przygotowujemy biały sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrzydełka i udka kurczaka podajemy z przygotowanymi sosami. Smacznego! Artykuł SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinebędą hitem tegoż stołu. Samo wykonanie Zajmie Wam kilka minut, a efekt murowany. Składniki: 8 udek kurczaka 2 łyżki masła lub margaryny 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Udka kurczaka umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać sos sojowy, gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodać miód, wymieszać. Natychmiast układać udka na patelni. Smażyć pod przykryciem
na moim stole...Aromatyczne kacze udka duszone w sosie własnym to moja propozycja na pyszny obiad. Moje udka podałam z kaszą gryczaną i buraczkami z chrzanem . Składniki: 4 kacze udka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki
magiczna kuchnia Kasi