udka w sosie - 1461 przepisów (strona:9/98)

sałatka z wędzonym kurczakiem i kaszą gryczaną 260

Składniki: 2 kubki ugotowanej kaszy gryczanej 1 średni ogórek wężowy 1 czerwona papryka 1 wędzone udko z kurczaka sos winegrette Sposób wykonania: Kaszę wsypałam do miseczki, paprykę i ogórka umyłam, pokroiłam w kosteczkę. Z udka ściągnęłam skórkę, mięsko oddzieliłam od kości, rozdrobniłam. Wszystko razem wymieszałam z sosem winegrette

Darcia w kuchni
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 246

pieczenia kółkiem (z wyciętym lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Przecedź sos(...)wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wyłóż udka na talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Spiced braised duck legs (8 servings) Ingredients: 8 duck legs, skin on 1 tbsp vegetable oil 2 carrots, peeled and roughly

karmelowy
Udka duszone z suszonymi jabłkami 164

udka 100 g jabłek suszonych 1 cebula 400 ml rosołu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz tymianek bazylia oregano 200 ml śmietany(...)Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić udka z obu stron, podlać rosołem, dodać uszone jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Dusić do miękkości. Udka wyjąć a sos zmiksować i dodać śmietanę. Podawać z ryżem (MOJA PROPOZYCJA)   i bukietem surówek

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w 5 smakach i słodkiej glazurze chilli z ryżem kokosowym 171

glazurze: 700g udek z kurczaka bez skóry i kości 1 opakowanie przyprawy chińskiej 5 smaków np. Kamis ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming sezam biały, czarny lub oba olej sezamowy lub kokosowy do smażenia Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy(...)niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej strony. Na czystą patelnię wlewamy sos, podgrzewamy go nieco i dorzucamy do niego usmażone wcześniej udka. Całość posypujemy dodatkowo sezamem, smażymy aż sos nieco zgęstnieje i cudownie oblepi mięso. Na blogu znajdziecie także inny przepis na kokosowy ryż, ale to jego przyspieszona wersja. Wstawcie go, gdy będziecie smażyć kurczaka

Cooking Monster
Udka z kabanosami w słodkim sosie 166

Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać udka z kurczaka, przeciśnięty czosnek i mięso przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wywar warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około 30 minut (pokrywka powinna być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien wyraźnie się zredukować

Ugotować
Udka zapiekane w egzotycznym sosie 148

powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę(...)pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka miodowo-musztardowe 190

łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka estragonu (użyłam suszonego) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Udka umyć, osuszyć. W misce wymieszać obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut pod przykryciem. Następnie kolejne 15 min bez przykrycia. Udka można

Moja Galeria Smaku
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ 180

SOSIE BBQ , podawane z domowymi sosami. Będą idealnym pomysłem na wieczorną imprezę w gronie przyjaciół. Składniki: 1 kg skrzydełek i udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej(...)międzyczasie przygotowujemy biały sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrzydełka i udka kurczaka podajemy z przygotowanymi sosami. Smacznego! Artykuł SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Udka w glazurze sojowo - miodowej 189

będą hitem tegoż stołu. Samo wykonanie Zajmie Wam kilka minut, a efekt murowany.  Składniki: 8 udek kurczaka 2 łyżki masła lub margaryny 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Udka kurczaka umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać sos sojowy, gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodać miód, wymieszać. Natychmiast układać udka na patelni. Smażyć pod przykryciem

na moim stole...
Kacze udka duszone w sosie własnym 269

Aromatyczne kacze udka duszone w sosie  własnym to moja propozycja na pyszny obiad. Moje udka podałam z kaszą gryczaną  i buraczkami z chrzanem . Składniki: 4 kacze udka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Udka duszone w śmietanie 149

dawno nie jadłam tak dobrego mięsa. Wyszły mięciutkie i pyszne. Zdecydowanie można polubić tak przygotowane mięso. A sosik… jeżeli lubicie ziemniaczki polane sosem, to ten zdecydowanie będzie Wam smakował. Polecam jak najbardziej. 5 udek kurczaka (u mnie 2 tzw ćwiartki i 3 udka) 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju 2-3 małe cebule 1 szkl. bulionu(...)cytryny sól, pieprz biały Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą. Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz olej i rumienimy na nim udka. Dodajemy obrane i przekrojone na pół (lub na ćwiartki w przypadku większych sztuk) cebule, a po chwili dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami 301

Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Wystarczy lekko ugotować makaron, podsmażyć mięso i całość zalać sosem przygotowanym na bazie mleka oraz podsmażonych pieczarek. Makaron po upieczeniu będzie miękki i aromatyczny. Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej podgrzewać ją pod przykryciem. Składniki na porcję dla 5-6 osób: około 0,5 kg wyluzowanych udek(...)mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać mleko i całość przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem. Piec

Ugotować
Kacze udka z orientalną nutą 186

polecam zmniejszyć ilość pikantnych składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili(...)patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie

Pełny talerz
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 214

sobie z ich pieczeniem od 10-tego roku życia, więc sami już się domyślacie, że trudności ani skomplikowania nie będzie. Tym razem postanowiłam sprawdzić sos teriyaki, który nadał im ciekawego smaku, ale również sprawił, że udka po upieczeniu ładnie się błyszczą. Mam nadzieję, że widać to na zdjęciu :) No dobra, pogadałam sobie, a teraz przejdę do konkretów. Aaaa, zapomniałabym. Chętnie(...)czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki

Blondynka Gotuje
Udka z piekarnika 248

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi(...)kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić

O kuchni z uczuciem