udka w cytrynie i oliwkach z czosnkiem - 5 przepisów

Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 180

łyżeczka słodkiej papryki 1/2 cytryny oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE Udka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.   Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w letnim wydaniu 325

udka kurczaka 300g szalotki 4 zabki czosnku 1 duza cytryna 2 lyzki oliwy z oliwek 200g pomidorow (moga byc koktajlowe) sol, czarny pieprz swiezo zmielony 6 galazek rozmarynu wykonanie: Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Szalotke i czosnek obieramy. Cytryne myjemy i kroimy na cwiartki, ktore kroimy na pol. Wyciskamy z nich sok i mieszamy z oliwa z oliwek. Cytryne zachowujemy. Kurczaka(...)ukladamy w naczyniu zaroodpornym wraz z szalotka. Polewamy go mieszanka oliwy i cytryny. Dokladamy czosnek i pokrojona cytryne. Calosc doprawiamy sola i pieprzem. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po uplywie 30 minut do naczynia dokladamy pokrojone na cwiartki pomidory i posypujemy calosc posiekanym rozmarynem. Pieczemy jeszcze 30 minut. Podajemy gorace np z bagietka. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu

Chilli Czosnek i Oliwa