łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy Schab nadziewany tuńczykiem Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego(...)pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim
Ugotowane pozamiataneSałatka z tuńczykiem i ogórkiem Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Składniki na 4 porcje: 2 puszki tuńczyka w sosie puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone czerwona cebula duże winne jabłko pęczek szczypiorku sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyża jogurtu naturalnego sól pieprz ostra papryka curry Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Wykonanie: Groszek osączyć z zalewy. Ogórki pokroić(...)resztę pokroić w drobną kostkę. Zaraz po skrojeniu skropić sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodać odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku. Przygotowanie sosu Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem. Artykuł Sałatka
Pomysłowa kuchniabardzo lubię kaszę pęczak, to bardzo często wymyślam sałatki z dodatkiem tej właśnie kaszy. Dziś na drugie śniadanie zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak w roli głównej Dodałam trochę papryki, tuńczyka, fety i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Spróbujecie? Składniki: – 200g kaszy pęczak – 1 papryka czerwona – 150g sera feta – 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju(...)sriracha wg smaku Kaszę pęczak wypłukać bardzo dokładnie, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Paprykę, fetę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wystudzoną kaszę przełożyć do dość dużej miski, dodać tuńczyka (razem z olejem), drobno posiekaną pietruszkę i resztę składników. Dodać sos i przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez 30 minut przed podaniem. Smacznego Sałatka
Smaki Arminerazem polecam przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Mogą one zagościć na Waszych stołach nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca się na różnego rodzaju imprezach a także na co dzień. Połączenie jajek oraz ryby z warzywami daje naprawdę przepyszny efekt. Składniki – jajka faszerowane tuńczykiem: 4 duże jaja (u mnie rozm M) 120 g odsączonego(...)tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g czerwonej lub żółtej papryki 30 g ogórka kiszonego 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!) 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie inne przyprawy jak papryka, bazylia, zioła prowansalskie itp. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie
Ola la LCHFTuńczyk marynowany w aromatycznych sosach azjatyckich, a potem panierowany w sezamie podany z kwaśnym i ostrym marynowanym imbirem to coś odpowiedniego dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wszystkie smaki tego dania idealnie się uzupełniają i ze sobą współgrają. Polecam TUŃCZYK w SEZAMIE Składniki: (2 porcje) domowy sos kabayaki: 150 ml mirin-u 150ml sosu sojowego 150 g cukru lub miodu 1 pomarańcza(...)laska cynamonu 5 goździków marynata: domowy sos kabayaki sok z limonki i cytryny 1/2 pęczka kolendry 1 laska trawy cytrynowej 2-3 liście kafiru tuńczyk: 2 porcje świeżego tuńczyka (po ok. 100 g) po 4 łyżki czarnego i jasnego sezamu do podania: marynowany imbir marynowana rzodkiew Przygotowanie: domowy sos kabayaki: Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Mirin
Bon appetit mon amiepopularności tej sałatki, zaczęto dodawać do niej kolejne składniki i powstały różne jej wersje. Zamiast trudniej dostępnych i dla wielu kontrowersyjnych w smaku filecików anchois, obecnie częściej dodaje się tuńczyka. Może to być grillowany stek ze świeżego tuńczyka, jak w tej wersji z bloga , albo tuńczyk w puszce dobrej jakości. Pierwsze wersje sałatki nicejskiej nie zawierały również gotowanych ziemniaków(...)zielonej fasolki. Ja jednak nie wyobrażam sobie bez nich sałatki nicejskiej. Dla mnie to właśnie uwielbiane połączenie jajek, tuńczyka, małych ziemniaczków i zielonej fasolki, dlatego tak chętnie sięgam po sałatkę nicejską teraz, gdy fasolka jest w sezonie. Jak zrobić sałatkę nicejską? - Film Sałatka nicejska - francuska sałatka z tuńczykiem i jajkami na twardo Składniki / na 4 porcje: 650 g małych młodych
Chilli Czosnek i OliwaCześć :D Czasami fajnie odmienić sobie domowe menu na coś fit. Taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem. Lekka, pożywna i przede wszystkim kolorowa i smaczna. Głównymi jej zaletami są: prostota i pyszny tuńczyk Princes. Córka bardzo się ucieszyła, że w końcu wymyśliłam coś lżejszego, mi w sumie też brakowało tak kolorowego posiłku. Do zrobienia sałaty z tuńczykiem potrzebowałam: * gotowy(...)sałat * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes * 2 jajka ugotowane na twardo * 4 rzodkiewki * 1 ogórek gruntowy * pomidorki koktajlowe Na sos winegret: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka musztardy * cukier, sól, pieprz do smaku Jajko pokroiłam na ćwiartki, ogórek i rzodkiewkę w plasterki. Gotową mieszankę sałat przełożyłam na talerze i na każdym
Pieprzyć z FantazjąTaką makaronową sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami zaplanowałam sobie na dzień, gdy późno wrócimy do domu i nie będzie już sił ani ochoty na długie stanie przy piecu. Poza tym, że makaron musi ostygnąć zanim dodamy do niego majonez, sałatkę robi się bardzo szybko. Jak to z makaronowymi sałatkami bywa, jest ona bardzo sycąca. Dodatek tuńczyka daje przyjemny(...)byłam nią lekko zawiedziona (sam efekt wizualny nie jest powalający). Na szczęście w smaku bardzo nam odpowiadała:) Szczególnie przypadła do gustu mojemu M:) 350 g makaronu kokardki słoiczek (300g) tuńczyka w oleju (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym) 200 g pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek, pokrojonych w krążki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól
Smaki Na TalerzuMoje zmysły w związku z tym faktem nieco szalały. Druga sprawa była taka, że sałatka wyszła mi lekko suchawa no i było jej mało;) Pomyślałam jednak, że skoro lubię tuńczyka, to warto zaryzykować i wykonać sałatkę raz jeszcze, z podwójnej porcji, z tuńczykiem właśnie. I wiecie co? Tym razem się nie zawiodłam:) Sałatka nadal wyglądała jak kawałek ciasta, ale już(...)się nieco z tym faktem oswoiłam. Pomógł również fakt, że z tuńczykiem sałatka smakowała mi zdecydowanie bardziej. 1 duże op. krakersów 2 puszki tuńczyka w oleju (u mnie jeden tuńczyk w oleju, jeden w sosie własnym) 6 jajek, ugotowanych na twardo 150-200g żółtego sera 6 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki
Smaki Na TalerzuPyszna zapiekanka z tuńczyka, z dodatkiem selera naciowego i sera cheddar. Może również posłużyć jako farsz do naleśników. Zachęcam Was gorąco do jej spróbowania; Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : 35 min. Dla 4 osób : ● 300 ml mleka ● 1 liść laurowy ● 1 gruby talarek cebuli ● 60 g masła ● 1 cebula ● 2 gałązki selera naciowego ● 50 g mąki ● 425 g tuńczyka(...)Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na15 min. Przecedź mleko. Tuńczyka odcedź, zachowując zalewę, i rozgnieć widelcem, odstaw. Seler naciowy umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rogrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Smaż, mieszając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazbyt dużego wysiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i szybką w wykonaniu zapiekankę ryżową, która praktycznie robi się sama. Jeśli tak jak ja lubicie połączenie tuńczyka z ananasem, to ten przepis stworzony jest dla Was! Zapiekankę przygotowuję w naczyniu żaroodpornym o średnicy 23 cm , a w przepisie podaję proporcje na 2 osoby Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem(...)ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 200 g ryżu (ja używam ryżu brązowego w woreczkach) 1 puszkę tuńczyka w wodzie ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa (5-6 plasterków) 3-4 łyżki majonezu ok. 100 g sera żółtego sól do smaku Wykonanie krok po kroku: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ananasa odsączamy
Okiem Blondynki by McBlondiTuńczyk to jedna z największych i najszybciej pływających ryb morskich. Należy do grupy ryb okoniokształtnych, z rodziny makrelowatych. Można go spotkać w wodach Atlantyku, Pacyfiku, a także w Morzu Śródziemnym. Największy i jednocześnie najbardziej ceniony jest tuńczyk błękitnopłetwy, którego dorosłe osobniki mogą mieć nawet 4 metry długości i ważyć ponad 700 kilogramów. Mięso tuńczyka to podstawa wielu szybkich i łatwych(...)przygotowaniu dań. Jadamy go na surowo w sushi i tatarze, z puszki dodajemy do sałatek. Moja dzisiejsza propozycja to steki z tuńczyka w azjatyckiej marynacie, grillowane i podane z sałatką z ogórków. Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, wielu witamin oraz kwasów tłuszczowych Omega. Należy jednak zachować umiar w spożywaniu tej ryby. Zalecana porcja to 140 g tygodniowo. W ciele tuńczyka
Smakowity Blog KulinarnySmaczna, lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem, warzywami i sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Zamiast tuńczyka można dodać szynkę konserwową, też będzie pasować. Składniki na sałatka warstwowa z tuńczykiem: pęczek rzodkiewek mała czerwona papryka puszka kukurydzy puszka groszku 4 jajka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) szczypiorek Sos: 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu(...)duże ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kotkę. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Rzodkiew ścieramy na tarce. Jogurt i majonez łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek
e-PrzepisyKulinarneCzęsto jem tuńczyka. Nie kupuję tuńczyka w kawałkach w puszce , nie kupuję również tuńczyka sałatkowego. Kupuję natomiast tuńczyka w puszce w formie Steka , zazwyczaj w oliwie lub oleju rzepakowym. Jest pyszny i "prawdziwy". Nie cierpie zapachu-smaku puszku. Od jakiegoś czasu również jednym z moich ulubionych sosób do kanapek, zapiekanek czy past jest musztarda. Ostatnio odkryłam HEINZ musztardę miodową. Jest(...)Poundland. SKŁADNIKI: Kanapka 1 kromka chleba pełnoziarnistego, graham 1 łyżka musztardy np. miodowej Kilka listków świeżego szpinaku Kilka plastrów ogórka świeżego Rybka 100 g tuńczyka stek w oleju 1 szalotka 1 ogórek konserwowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy np. HEINZ miodowej 1 łyżka jogurt naturalnego PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam, przekładam do miseczki. Ogórka konserwowego kroję
Gotowanie Patki