brudzenia').Dobrze jest mieć pod ręką przepis na taką ekspresową, smaczną i niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco!SKŁADNIKI:- kapusta pekińska, połowa,- puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje),- puszka kukurydzy,- torebka ryżu parabolicznego,- cebula czerwona - 3,- majonez,- przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej),- opcjonalnie jajko.Dość drobno kroimy kapustę
Wypisz WymalujTuńczyka z puszki możecie zastąpić świeżym. Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach z puszki) w sosie własnym 2 jajka ugotowane na półtwardo 1 cebula czerwona Sos: 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sałatę rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę
Pasja Smakuskąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi
Gospodyni MiejskaIdealne zastąpienie zwykłego i monotonnego podawania jajek. Zachęcam do wypróbowania :) Jajka faszerowane pastą z tuńczyka Składniki: 6 ugotowanych jajek 1/2 puszki tunczyka w sosie własnym 1 łyżka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól,pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka przekrawamy na pól, wydrążamy żółtka i wrzucamy do dużej miski. Do żółtek dodajemy tuńczyka, kapary, majonez, musztardę oraz
Smaki Nataliiangielskie 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżka papryki(pół na pół -ostra/słodka) sól, pieprz do smaku 2 woreczki ugotowanego ryżu parabolid 2 puszki kawałków tuńczyka(1 w oleju, druga w sosie własnym-odsączyć) 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym
Kuchnia Beatyczemu sałatka nie tylko ładniej się prezentuje, ale też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju lub w sosie własnym / odsączonego 1 łodyga selera naciowego/ przekrojona wzdluż na dwa paski, a następnie w cienkie plasterki 1/2 małego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych(...)chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy. Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem
cool and mintySKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat garść marynowanych mini cebulek garść festy pokrojonej w małą kastke serek kanapkowy około 150 do 200 g 6 plasterków ulubionej wędliny (ja wybrałam baleron) PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według zaleceń prodecenta. Tortille posmaruj serkiem
ClauditteMissCookingtuńczyka w kawałkach w oleju* 1/2 awokado 8 pomidorków koktajlowych 2 wiejskie jajka ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek czarny sezam *Używam tuńczyka w oleju, mimo, iż jest bardziej kaloryczny od tego w sosie własnym, ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego pierwszego. WYKONANIE Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w cienkie plastry
OstryKęsWymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do pasty można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach, jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym. Z dodatku ogórka kiszonego można zrezygnować. Smak pasty można wzbogacić o drobno posiekany szczypiorek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajest bardzo prostą przekąską, wspaniale nadającą się na drugie śniadanie do pracy/szkoły. 2 tortille 1 puszka tunczyka w sosie własnym 2 łyżki serka Philadelphia 2 łyżki sosu sweet - chilli kilka kropli soku z cytryny Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tortile podgrzać w mikrofalówce (30sec
Codzienne Gotowaniegroszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania
Gospodyni Miejskawymieszać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych
Gospodyni Miejskadelikatnie zgęstnieje.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem.Makaron podawać oprószony natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana
Gospodyni Miejskaugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Smak sosu można wzbogacić o kapary.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 250ml sosu pomidorowego 100g sera korycińskiego 1 kulka mozzarelli 1 puszka tuńczyka kilka filecików anchois garść oliwek 1 czerwona cebula zioła do pizzy (oregano, bazylia) świeża rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki(...)pizzy: cebule pokroić w półkrążki, tuńczyka osączyć z oleju, sery pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić
Obiad gotowy