zainspirowana współpracą z marką MLEKPOL , producentem m.in. Śmietanki UHT Łaciata przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik – tym razem wersja typowo wiosenno-letnia, bez pieczenia. Dodatkiem są nasze polskie truskawki, które już pojawiły się na targu – pycha! Śmietankę UHT Łaciatą znajdą chyba wszyscy! Mi towarzyszy „od zawsze” zarówno podczas gotowania, jak i pieczenia (w domu(...)cukier – 120 g * mleko – 100 ml * żelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda- 50 ml * żelatyna – 1,5 łyżeczki * śmietanka UHT Łaciata 36% – 50 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki
Ostra na Słodkowylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania *śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone Najpierw(...)obierz gruszkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Miąższ z gruszki będzie dodawał słodyczy Z truskawek usuń szypułki i pokrój owoce w mniejsze kawałki. Później rozpocznij ubijanie kremu. W tym celu umieść w naczyniu ser mascarpone oraz śmietankę i ubijaj mikserem. Najpierw na niższych obrotach, w trakcie delikatnie zwiększając je do maksymalnej mocy. Ubijaj przez około
Natka PietruszkiSorbetowe lody ekipy w dwóch smakach – truskawkowym i cytrynowym. Owocowe lody Ekipy ze strzelającą polewą z białej czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SORBET TRUSKAWKOWY 300 g mrożonych słodziutkich truskawek 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżeczka rumu LODY CYTRYNOWE 1 cytryna 30 g cukru pudru 300 g zimnego gęstego gurtu typu greckiego 50 g schłodzonej śmietanki(...)POLEWA 100 g białej czekolady 1 łyżka śmietanki kremówki 30 % odrobina barwnika do czekolady – różowego bądź czerwonego oranżada w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SORBET TRUSKAWKOWY Mrożone truskawki zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki. Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy
ProstePesto.plprawie wrzącej wody (300 ml na każdą galaretkę) 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker 200 g świeżych truskawek 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki cukrowa posypka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania(...)galaretki pokrój w równą 1 centymetrową kostkę. Przełóż je na dno przezroczystych pucharków deserowych (jeśli nie masz pucharków, deser możesz przygotować w szklankach. Na galaretkę wyłóż świeże, jędrne owoce: truskawki możesz pokroić na mniejsze cząstki, maliny i porzeczki w całości. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem i FIX do śmietanki (śmietanka będzie sztywniejsza i nie spłynie po deserze
ProstePesto.plmojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek Laskę wanilii przeciąć na pół, wzdłuż, wydrążyć nasionka. Nasionka i laskę wrzucić do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii. W misie miksera utrzeć żółtka
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około 30 małych lub 15 dużych Kruszonka: 50 g mąki chlebowej 25 g oleju 25 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest
moj przepis nałyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu aż nie będzie potrzebna. Frużelina: 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości 1-4 łyżki cukru (ja nie dodawałam wcale, ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo słodki) 1 łyżka żelatyny namoczona(...)łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody Kilka godzin przed przełożeniem tortu przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki, zasypać cukrem, gotować na małym gazie do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą dużo soku. Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek Laskę wanilii przeciąć na pół, wzdłuż, wydrążyć nasionka. Nasionka i laskę wrzucić do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii. W misie miksera utrzeć żółtka
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około 30 małych lub 15 dużych Kruszonka: 50 g mąki chlebowej 25 g oleju 25 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest
moj przepis nałyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu aż nie będzie potrzebna. Frużelina: 1 kg truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości 1-4 łyżki cukru (ja nie dodawałam wcale, ponieważ krem z białej czekolady jest bardzo słodki) 1 łyżka żelatyny namoczona(...)łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody Kilka godzin przed przełożeniem tortu przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki, zasypać cukrem, gotować na małym gazie do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą dużo soku. Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
moj przepis nakcal Imponująco kolorowy deser na letnie upały. Rozmaite owoce i owocowe żelki zanurzone w przezroczystej galaretce. Torcik owocowy na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 litr różnorodnych, dojrzałych owoców: truskawki, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, melon 100 g kolorowych żelków 2 opakowania przezroczystej galaretki (każda przeznaczona na 500 ml wody) 800 ml wrzącej wody 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (adsbygoogle(...)blacie kuchennym. Wszystkie owoce umyj chłodną wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. W przypadku większych owoców tj. nektarynki, usuń ze środka pestki i pokrój je na mniejsze cząstki. Truskawki koniecznie odszypułkuj, winogrono pokrój na połówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty, na nie wyłóż cząstki owoców lub drobne owoce leśne oraz
ProstePesto.plDeser, który wywoła uśmiech! Połączenia truskawek i bitej śmietany nie będę rekomendować – któż z Was jest się w stanie jemu oprzeć? Dziś proponuję Wam wersję niskokaloryczną i z niewielką ilością ksylitolu. Bitą śmietanę można z łatwością zrobić z jogurtu greckiego z dodatkiem ksylitolu i ubitej piany z białek. To dużo lżejsza wersja niż klasyczna bita śmietana, którą przygotowuje się(...)mleka kokosowego do lodówki na minimum 3-4 godziny a następnie zmiksuj tylko gęstą część mleka z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy. Krem przełóż na galaretkę i podawaj udekorowany truskawką. Składniki BITEJ ŚMIETANY 100g jogurtu greckiego białka z dwóch jajek jedna łyżeczka ksylitolu lub w wersji wegańskiej: 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – tylko gęsta część 1 płaska łyżeczka
Eat me! Fit me!Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami ciasto na lato, tarta z owocami, Tarty, Kruche ciasto polska, francuska, międzynarodowa Ilość: 10 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Tarta z budyniem i truskawkami Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 3 godziny Składniki: Ciasto 175 g mąki(...)pudru 75 g masła Krem 5 żółtek 75-100 g cukru 450 ml mleka 25 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 75 g zimnego masła dodatkowo 350 g truskawek Przygotowanie: Jak przygotować Tartę z budyniem i truskawkami? Składniki umieścić w malakserze i . Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem do uzyskania kaszkowatej kruszonki (lub zmiksować pulsacyjnie w malakserze
Pełny talerzDeser … a w nim chrupiąca granola, mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny z drowy deser , w którym zasmakowała moja rodzinka z 3-letnią córeczką na czele 🙂 O tej porze używam mrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą. Gorąco polecam odrobinę lata zimą 🙂 Deser prosty w przygotowaniu(...)prawdę bardzo smaczny. Świetny również na śniadanie. Składniki: (2-3 porcje) 1 dojrzały banan 1/2 owocu mango pokrojonego w kostkę(świeżego lub mrożonego) 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego, ew. serka naturalnego homogenizowanego 1 łyżeczka miodu garść domowej chrupiącej granoli, polecam z tego przepisu Przygotowanie: Rozmrożone lub świeże mango miksujemy w blenderze razem z bananem
Moja DelicjaPyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek , słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki . Koktajl truskawkowy z lodami okazał się tak dobry, że już nie możemy doczekać się powtórki, zważywszy, że akurat w jednym z dyskontów jest promocja na mrożone truskawki 🙂 Polecam. Składniki: (2 porcje) 300 g truskawek mrożonych 200 – 300 g mleka 1 łyżka miodu(...)lipowego) 3 gałki lodów śmietankowych Przygotowanie: W blenderze zmiksować truskawki z mlekiem i miodem ( mrożone truskawki nadają koktajlowi gęstości, więc dolej tyle mleka, aby koktajl uzyskał płynną konsystencję ). Dodać lody śmietankowe i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Czytaj więcej: Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami The post Truskawkowy
Moja Delicja