truskawki - 19264 przepisów (strona:88/1285)

Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 131

tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców.  Tym razem przygotowałam sezonową wersję z arbuzem, truskawkami i winem rose. Czy ten różowy kolor nie jest po prostu fantastyczny?! Sangrię bez dodatku kawałków owoców mam zamiar przelać do butelki i zabrać ze sobą na wieś. Będziemy tam siedzieć(...)moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego) 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z truskawkami 104

Deser, śniadanie, kolacja lub obiad. Ryż z truskawkami to co dzieci lubią najbardziej. Mi takie danie kojarzy się z przedszkolem. Uwielbiałam i zawsze wyczekiwałam, kiedy będzie na obiad ryż. Podobne danie w zastępstwie truskawek to ryż zapiekany z jabłkami. Smaki dzieciństwa. Teraz powracam do nich i przekazuję je własnym dzieciom i wnukom. Składniki 400 g ryżu 1 kg truskawek(...)śmietany słodkiej cukier do smaku Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Połowę wyłożyć do naczynia. Na wierzch ułożyć truskawki polać śmietaną. Ułożyć kolejną warstwę ryżu. Pozostałe truskawki zmiksować, w razie potrzeby dodać cukier i wymieszać. Wlać na ryż i poukładać całe truskawki. Podawać polane śmietaną. ryż z truskawkami

O kuchni z uczuciem
,,Orzeźwiający deser truskawkowy’’ 203

Dziś mam dla Was szybki deser z truskawkami w roli głównej. Pyszny deser, którego składnikami są herbatniki, serek mascarpone zmieszany z jogurtem greckim i oczywiście truskawki. Idealny pomysł na upalne dni. Składniki: 100 g herbatników petit beurre 200 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze(...)kawałki. Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce

Podróż w kulinaria
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 142

jestem pewna, czy się nim z wami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy  decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową(...)dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny

I tu będę miała takie te
Truskawkowa pianka 140

Sezon truskawkowy cały czas trwa i dlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne. Składniki(...)śmietany kremówki 500 g truskawek cukier puder do smaku 7 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka pomarańczowa Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkopty. Część truskawek odłożyć , a resztę zmiksować wraz z cukrem na gładko. Zagotować je na wolnym ogniu po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do truskawek. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe racuchy z truskawkami 100

Sezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Składniki (na 2 porcje): 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 5-6 łyżek mąki orkiszowej(...)szczypta soli 1 łyżka miodu lub cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gram świeżych truskawek olej rzepakowy do smażenia garść świeżych truskawek, cukier puder lub syrop klonowy do podania Jogurt naturalny mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta

Mango Papaja
Piankowy deser z truskawkami. 114

piec ciasta. Jest na to sposób przygotowujemy szybkie posiłki, a na deser zimne desery :). Właśnie taki deser mam dla Was dzisiaj do spróbowana. Pyszna i delikatna pianka z truskawkami, która nie zawiera dodatkowego cukru. Deser szybko się robi, trzeba tylko poczekać trochę na jego schłodzenie, a później to już tylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco!     PIANKOWY DESER(...)TRUSKAWKAMI.           Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji           Sposób przyrządzania:             Do miski wsypać galaretkę truskawkową, dodać żelatynę, zalać 500 ml gorącej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Euro 2016: domowe lody kokosowo-truskawkowe 148

Euro. Ich przeciwnikami będą Niemcy. Na ten piłkarski wieczór tym razem polecam coś słodkiego, co nieco ochłodzi emocje. Oto przepis na domowe lody kokosowo-truskawkowe.  Składniki 300 g truskawek 1 puszka mleczka kokosowego 1 laska wanilii 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski(...)blendujemy. Jeżeli truskawki są mało słodkie, dodajemy łyżkę ksylitolu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Do musu truskawkowego dodajemy nasiona chia oraz wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puszystą masę. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu. Musem truskawkowym i masą kokosową napełniamy foremki do lodów lub pucharki. Do foremek najpierw nakładamy masę

My Chcemy Jeść
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 623

lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów.  Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli nie podlewamy ich nawozem :-) Warto rozejrzeć się(...)truskawki uprawianymi w małych gospodarstwach, które można kupić dosłownie przy nich, często na stoiskach ustawianych przy drogach a unikać takich z supermarketów. Składniki na około 15 słoiczków po 200 ml każdy: 4 kg truskawek 1,2 kg cukru Wykonanie: Truskawki delikatnie umyć, następnie usunąć szypułki. Do dużego naczynia na przemian wkładać warstwami trochę truskawek i przesypywać je cukrem. Zostawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naturalnie - Zdrowy gryczany tort naleśnikowy z obłędnym kremem kokosowo - truskawkowym! 117

kolejny namówię Was na zdrowy posiłek, ostatnio zakochałam się w mące gryczanej, na blogu mogliście skorzystać z przepisu na pyszne ciacho gryczane z bezą i truskawkami, dzisiaj serwuję jeszcze lepsze rozwiązanie, bo przepyszny tort naleśnikowy z mąki gryczanej z kremem ze śmietanki kokosowej i truskawek. W tym daniu możecie znaleźć wszystko co naturalne, zdrowe i co macie w tej chwili(...)ręką, czyli truskawki. Zdecydowałam się na przygotowanie tego deseru, który może też być przepysznym śniadaniem, bądź idealnym rozwiązaniem na deser do popołudniowej herbaty. Przede wszystkim zrobicie go dość szybko, może go przygotować każdy - a bardzo mi zależy aby nawet Ci oporni sami coś przygotowali w kuchni i zobaczyli ile sprawia to radości ;-), jest zrobiony z produktów o wysokiej wartości odżywczej

SMYKWKUCHNI
CARPACCIO Z TRUSKAWEK I FENKUŁÓW 109

Sezon truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę z truskawkami i koprem włoskim, która według mnie stanowi bardzo subtelną i oryginalną kompozycję smakową, do której spróbowania gorąco Was namawiam.   Przygotowanie : 15 min Chłodzenie: 1godz.   Dla 4 osób ● 250 g truskawek ● 2 fenkuły (kopry włoskie(...)pomarańczy ● 10 cl oliwy z oliwek ● 2 gałązki koperku ● Sól, pieprz   Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Fenkuły oczyść i usuń pierwszą warstwę. 50 g truskawek odłóż na bok, posłużą do przygotowania sosu winegret. Fenkuły przekrój wzdłuż na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub noża, a następnie ułóż na talerzu*. Truskawki pokrój wzdłuż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TRUSKAWKOWA POEZJA 343

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy  (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody(...)odstawić do stężenia.   Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek odłożyć, będą potrzebne aby zrobić śmietanę o smaku truskawkowym). Całość zalać tężejącą galaretką (trochę galaretki należy zostawić, aby dodać ją do ostatniej warstwy śmietany

Zrób to smacznie
Eton mess - bezowy deser z truskawkami - w dwóch wersjach 179

Eton mess to pyszny angielski deser na bazie śmietanki, z pokruszoną bezą i truskawkami.  Ale żeby nie było, że kremówka, że za dużo kalorii - dzisiaj dwie wersje - druga wersja light - z jogurtem greckim :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje) 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bez (ok.40 g) 200 ml śmietanki 30 lub 36% (w wersji(...)lekkiej duży kubek gęstego jogurtu greckiego bez tłuszczu) listki mięty do dekoracji Garść truskawek miksujemy z łyżeczką cukru pudru - powstaje pyszny sos do naszego deseru. Resztę truskawek - w zależności od wielkości - kroimy na połówki lub ćwiartki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z 2/3 szklanki pokruszonych bez. Wersja fit - mieszamy jogurt i 2/3 bezy.  W pucharkach/szklankach - tworzymy warstwy - najpierw rozlewamy około

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowo-truskawkowy 317

cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem biały: 400 ml śmietany 30 % 300 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 750 g truskawek   Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mlecznej czekolady   Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki(...)składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i zakładamy obręcz od tortownicy. Smarujemy 1/3 kremu na na kremie rozkładamy 1/3 pokrojonych truskawek. Przykrywamy drugim blatem, lekko

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto z truskawkami 104

Sezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek na kruszonkę zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki

Moja smaczna kuchnia