Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikStopniowo wylewać syrop na ciasto. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wierzch 250 g śmietany 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować) dowolne owoce sezonowe (truskawki, morele, maliny, jagody, borówki) Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Obłożyć owocami. Smacznego! * Piekłam ciasto w cienkiej formie ceramicznej, metalowe nagrzewają się szybciej
Pełny talerzszklanki z czubkiem płatków owsianych 3/4 szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna
Pełny talerzWaniliowy pieczony flan kukurydziany; z dom. dżemem truskawkowym i truskawkami Wersja na ciepło spróbowana, przede mną jeszcze ta na zimno ;) (skorupa najlepsza Tak teoretycznie to według jeszcze wczorajszego czasu, nie jadłabym tego śniadania prawie
More food, love and dreamsPoza tym przy dużo niższej cenie uzyskujemy podobny efekt zdrowotny - obniżenie poziomu złego cholesterolu, wspomaganie pracy mózgu i serca, ochrona błony śluzowej jelit oraz spowolnienie wchłaniania cukrów. 5. Truskawki Każdy z niecierpliwością wyczekuje rozpoczęcia sezonu, chyba nie ma osoby, która ich nie lubi. Na szczęście w parze ze smakiem idzie mnóstwo właściwości zdrowotnych - obfitują w witaminę C, mają dobroczynny
Powiedz dietom niekrupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kakaowa nocna owsianka z gorzką czekoladą; z sosem rabarbarowo-truskawkowym* *rabarbar, mus truskawkowy, całe truskawki, potem jeszcze więcej gorącego Trzymajcie kciuki, bo czarno to widzę
More food, love and dreamskoniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska ZupaOgólnie lubię kwaśne trunki, jednak jak nie przepadacie za takim smakiem, polecam dorzucić łyżeczkę miodu. Niech będzie Wam na zdrowie! Składniki 200 g mrożonych owoców (mieszanka z maliny, porzeczki, truskawki) 250 ml maślanki/ jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny miód - opcjonalnie do posłodzenia Sposób przygotowania Owoce umieścić w blenderze, dodać maślankę/jogurt naturalny, sok z cytryny i zmiksować. Dosłodzić
pink envelopeprzejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu
Gosia gotujepropozycja, która poprawi humor w szare dni. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki syropu malinowego 2 łyżeczki zmiksowanych truskawek (lub dżemu) 1 jajko Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem
Chocolate Muffin Blogodrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, roztopioną czekoladą i jogurtem naturalnym. Smacznego! *wartości odżywcze na podstawie kalkulatora ileważy
Chocolate Muffin Blogsłabość do tart, a mój mąż słabość do białej czekolady. Łączy nas miłość do truskawek. Połączyłam wszystko w jeden przepis. Mam nadzieję, że i wy się w nim zakochacie jak i my Krem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zagotowana z białą czekoladą śmietana powinna się schłodzić w lodówce najlepiej przez około 10 — 12 godzin. Nowy post Biała rozpusta czyli
Wypieki i RumieńceSkładniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka roślinnego (np. sojowe, kokosowe, migdałowe) 1 opakowanie czekoladowego kremu sojowego Valsovia od DeCare.pl ulubione owoce (u mnie truskawki) Nasionka chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie mieszamy pudding z sojowym kremem czekoladowym i przekładamy do pucharków. Dekorujemy
Zawsze głodna!zastygając będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser. DODATKOWO 1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek 50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerza pokruszone bezy truskawki borówki cukier puder - do obsypania borówek Smacznego
na gazie