zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo, jednak idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin lub truskawek. Nowy post Tarta owocowa z bezą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceRobiłam zakupy w Almie (ten sklep kiedyś mnie zgubi), już byłam przy kasie i zobaczyłam chłopaka przede mną, który wykładał na taśmę koszyk truskawek. Zawróciłam w tę pędy, choć czasu miałam jak na lekarstwo, i pobiegłam ich szukać. Były :))) ostatni koszyk mi się trafił! Pavlova pyszna, chrupiąca i mokra (jak to możliwe??) Na wierzch starłam czekoladę, a raczej wielkanocnego baranka
bistro mamapomyślałam TO JEST TO!!! Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam. Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu. Taką mam przynajmniej nadzieję :) Czytaj więcej
bistro mamaMałe czarne ciasto, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe. Do tego kilka truskawek zatopionych w środku i kilka na wierzchu oprószonych cukrem pudrem. Moje małe prywatne przyjęcie pożegnalne dla tych owoców. Dla mojej 4-letniej córki to ciągle są "kluskawki", w następnym sezonie pewnie będzie już mówić prawidłowo, a tymczasem: b ye bye kluskawki, do zobaczenia za rok :) Czytaj
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty dla dzieci, których nie można kupić w pierwszym lepszym sklepie, tylko trzeba zjeździć pół miasta, bo takie wymagające stopy życiowe mają moje pociechy. Czytaj więcej
bistro mamaDziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne. Czytaj więcej
bistro mamapoczątek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nieprzetworzonych,surowych owocow nigdy nie za wiele ! Gdy spozyjemy je w tej postaci ,obdarza nas ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć
Z butelką mleczka w tlewykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronakolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki: 100 g czekolady mlecznej 80 g czekolady gorzkiej 30 g masła 200 g śmietanki kremówki 30% dowolne owoce ( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi) inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie) Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania: Wszystkie przygotowane owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy
Słodka Stronalaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 2 łyżki oleju ok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.) cukier puder do oprószenia Pleśniak - Sposób przygotowania: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga
Słodka Stronadwukrotnie twarogu (temp. pokojowa) 60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej) 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna galaretka (u mnie truskawkowa) ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy
Słodka Stronaszczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy
Słodka Strona