deseru lub kompotu.. Kompot wyszedł super:) Dokładnych proporcji nie podam, bo jak zwykle wszystko robiłam "na oko", ale mniej więcej było to tak... Kompot z czerwonych porzeczek i truskawek: Czerwone porzeczki umyłam, obrałam i wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam trochę truskawek (powiedzmy 1/3 truskawek - 2/3 porzeczek). Całość zalałam wodą (ok. 1/3 owoców i 2/3 wody), dosypałam cukru i zagotowałam
Kraina Tysiąca SmakówCiasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :) Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto
Kraina Tysiąca SmakówDomowy kisiel truskawkowy Czy wiesz, że kisiel, jogurt (lub inny produkt) "O SMAKU" truskawkowym może wcale nie zawierać truskawek? Co innego, jeśli jest "TRUSKAWKOWY"... A ten banalny w przygotowaniu kisiel zdecydowanie jest TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak
Kraina Tysiąca SmakówZostało mi po obiedzie trochę ryżu i zastanawiałam się jak go wykorzystać. Miałam ochotę na ryż na słodko, więc szukałam składników pod tym kątem i wybrałam: mleczko kokosowe, truskawki i świeżo zakupione opakowanie Bio Canihua-Pops, czyli prażonego ziarna Canihua o orzechowo-czekoladowym aromacie. I wyszedł fajny warstwowy deser, czyli coś, co bardzo lubię! Składniki: ryż brązowy ugotowany mleczko kokosowe(...)truskawki + trochę miodu/słodu Bio Canihua-Pops Specjalnej pracy przy tym nie było: warstwa ryżu zmieszanego z mleczkiem kokosowym, na to warstwa musu truskawkowego, a na górę warstwa Canihua. Ta ostatnia warstwa wyszła bardzo dekoracyjna, bo kuleczki opalizują na brązowo - świetne na dekoracje różnorakich słodkości! Deser wyszedł nie tylko bardzo smaczny, ale i syty (można go spokojnie zjeść na śniadanie
Zdrowa Kuchnia SowyZłapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypankejków czy naleśników. Przyszła mi ochota. Robiłam kiedyś pyszne jaglane pancakes z musem malinowym i dzisiaj postanowiłam zaserwować sobie podobne, choć jak zwykle trochę przepis zmieniłam, a maliny zastąpiły truskawki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowychłodzi i cudownie smakuje. Polecam na długi weekend. Zróbcie koniecznie, zanim krótki sezon truskawkowy dobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy
Sto kolorów kuchnigotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze chwilę i wyjąć łyżką cedzakową. Kluseczki polać jogurtem naturalnym, posypać truskawkami i dosłodzić miodem. Ja użyłam miód lipowy Sądecki Bartnik . Smacznego
kolorowotorcikowogorącej wody W wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać, ciągle mieszając - do zgęstnienia. Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia. Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie. Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego
kolorowotorcikowowakacje to przecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał. Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać
Pasja Smakujeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo: - -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady+50ml kremówki -uprażone płatki migdałów Na pierwszym spodzie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany ze śmietan-fixem. Na nią wyłożyć część pokrojonych truskawek lub inne
Smaczne Zdrowesamego ksylitolu można ją również przygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj . Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków. Składniki: - 900g odszypułkowanych dojrzałych truskawek -600g rabarbaru malinowego -2 łyżki soku(...)cytryny -1 szklanka ksylitolu -0,5 szklanki cukru trzcinowego -1,5 płaskiej łyżki przyprawy piernikowej Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, ksylitol i cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić
Smaczne Zdroweubiegłego roku w przetworach zimowych swoje miejsce wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol. Składniki: - odszypułkowane truskawki (ilość dowolna) - ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy go 1kg ) lub cukier - po kilka kulek agrestu (na każdy słoik po 4-5 sztuk)- nie trzeba Do wymytych, suchych słoików wkładamy(...)kilka kulek agrestu oraz umyte i odszypułkowane truskawki- do pełna. Do garnka wlewamy ok.1 litra wody (może być gorąca) i wsypujemy ksylitol (lub cukier). Na każdy litrowy słój potrzebujemy 1/8 kg ksylitolu (cukru). Przykładowo: ja miałam 8 słoików po 0,5l = 4 litry, więc do litra wody w garnku wsypałam 0,5kg ksylitolu. Wodę z ksylitolem doprowadzamy do wrzenia (mieszając
Smaczne Zdrowecoś dla amatorów lekkich deserów. Możemy zrobić sobie taki pucharek w kilka chwil i rozkoszować się nim do woli, jest przecież niskokaloryczny i pyszny. Ktoś ma jeszcze chęć na truskawki? Składniki : * szklanka truskawek * 3 łyżki jogurtu greckiego * kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie : Umyte i obrane z szypułek truskawki przełożyć do miseczki bądź deserowego pucharka. Polać jogurtem i oprószyć startą
Magiczne Życie Martywłaściwie pomysł jak podać truskawki inaczej. Może i Wam zasmakuje, moi goście byli zadowoleni, to przysmak na szybko do przygotowania, a kto nie lubi czekolady? Składniki : * umyte truskawki razem z szypułkami * tabliczka dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * patyczki do szaszłyków * opcjonalnie : kolorowe cukiereczki do posypania Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki dobrze odsączyć, każdą nadziać na patyczek
Magiczne Życie Marty