truskawki - 19264 przepisów (strona:768/1285)

Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 2575

największym blogu cukierniczym naszego kraju :P  chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa budyniowa(...)białek 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 0,5 kg truskawek Cukier puder do posypania ciasta Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka umieszczamy na blacie. Wkrajamy masło i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już jednolite dzielimy na dwie części: większą 60% i mniejszą 40%. Obie zawijamy

Kolizje Smaków
Konfitura z truskawek 150

Składniki : Kg truskawek Pół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Zwiększamy płomień i doprowadzamy do wrzenia. Nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin.  Można też do następnego dnia. Znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy prawie godzinę aż truskawki zaczną się

prawdziwe jedzenie
Napój z truskawek i rabarbaru 136

Składniki: pół kilo truskawek 200g rabarbaru (2 sztuki) cukier (ilość wg smaku) Rabarbar kroimy na kawałki odcinając przy tym zdrewniałe końcówki. Truskawki obieramy z szypułek. Dodajemy litr chłodnej wody, kilka łyżek cukru i doprowadzamy do wrzenia. Następnie na średnim ogniu gotujemy napitek przez jakieś 15 minut. Pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Owoce odcedzamy (choć warto zostawić kilka rozgotowanych truskawek

prawdziwe jedzenie
Zupa truskawkowa 100

Zupa truskawkowa, czyli wystarczy miec 500 g truskawek, cukier, wode i smietane, no i oczywiscie makaron. Truskawki szypulkujemy, zalewamy woda i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu truskawek, gotujemy je ok 20 min. Potem dodajemy do smaku cukier. Poniewaz ja lubie slodka zupe dodaje ok 10 duzych lyzek cukru. Potem zaprawiamy smietana i odstawiamy, zeby wystygla zupa. W tym czasie gotujemy

Klaudynkowa kuchnia
Tęczowy jogurtowiec z owocami 258

można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady 2 łyżki adwokata 1 galaretka Blue Curacao Winiary 1 galaretka Pina Colada Winiary 1 galaretka(...)Mojito Winiary 1 galaretka Pink Margarita Winiary 400 g mrożonych truskawek kiwi w syropie maliny mrożone jagody mrożone Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy. Robiłam tak po kolei z każdą galaretką po zastygnięciu każdej warstwy. Z każdej rozpuszczonej galaretki odlewamy po 4 łyżki do pojemnika na lód, tam tężeją, wykorzystamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym 287

więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody są kwaśne można użyć tutaj dosładzaczy (odradzam cukier, może to być np. stewia). WYKONANIE: Na wycięte(...)więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :) Jednak samym pierogom czegoś brakuje. Warto tutaj pomyśleć o jakimś dodatku. SOS JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY: W prawdzie truskawek już coraz mniej, ale ciągle można je jeszcze dostać. A więc sos jest równie prosty jak cały przepis. Umyte truskawki pozbawione szypułek rozgniatamy widelcem w miseczce (lub ewentualnie blendujemy). Warto

All My Fit Life
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 157

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru(...)upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki  zblendowa ć, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie  wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić

RAROSSA
Pęczak z truskawkami 145

Latem mogę jeść takie danie codziennie na obiad, zupełnie mi się nie nudzi. Pęczak można zastąpić ryżem bądź makaronem - wedle upodobań. Składniki: 100 g pęczaku duża garść truskawek 5 łyżek mleka łyżeczka cukru Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki zblendowałam z mlekiem i cukrem. Kaszę ugotowałam i zalałam ją musem truskawkowym. Udekorowałam plasterkami truskawek

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 161

ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki Przygotowanie(...)wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta

Kulinarny Pamiętnik
Truskawki z nutellą na francuskim cieście 234

Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej(...)pokrojone w plastry truskawki.  Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut

Pasja Smaku
Smoothie brzoskwiniowo - truskawkowe 123

Chłodzący napój na bazie zmiksowanych brzoskwiń i truskawek, o gęstej i kremowej konsystencji. Składniki na 4 porcje: 6 brzoskwiń 12 truskawek 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szkl. soku jabłkowego kilka kostek lodu łyżka cukru - ewentualnie Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, a truskawki na połówki. Wrzucić owoce do blendera, dodać płatki owsiane, sok jabłkowy i ewentualnie cukier. Zmiksować, przelać do szklanek

wyzwania kuchenne
Placuszki z ricotty 183

sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek  Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać.  Białka ubić(...)przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem

wyzwania kuchenne
Back to Monday! 149

humoru.  1,5 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 0,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 szklanki oliwy 2 jajka szczypta soli 300g truskawek 1 łyżka wody 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyłam w misie i zmiksowałam na gładką masę. Naleśniki smażyłam bez tłuszczu, z obu stron. Truskawki posypałam(...)karmelizowałam. Cukier rozpuściłam w łyżce wody. Dodałam masło, wymieszałam. Na końcu wsypałam kakao i podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia, ale tak, aby nie zagotować całości. Polewa gotowa! Naleśniki serwowałam nadziane truskawkami polane sokiem z ich karmelizowania oraz ciepłą czekoladową polewą. *** A takie widoki mieliśmy wczoraj... Pępek tym razem "zdobywał" szczyty ze Stwórcą Rismålshøgda, Kårvika

bastalena
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 178

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej  rzepakowy który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  30 dkg truskawek 1 jabłko  1 opakowanie budyniu malinowego  2 łyżeczki cukru waniliowego  100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru  Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z truskawkami - FIT NA WIOSNĘ ;-) 165

CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - sałata lodowa - fasolka szparagowa - kalafior - truskawki - kapary dresing: ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek, musztarda kremska Smacznego! Pozdrawiam pięknie

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania