cukrem. Zasypać kruszonym lodem. Wlać rum. Zamieszać. Znowu dosypać lodu i uzupełnić wodą gazowaną. Nic prostszego ! Mojito truskawkowe: robimy jak w powyższym przepisie dodając 4-5 ładnych truskawek. Mojito arbuzowe: gruby plaster arbuza bez pestek 10 listków mięty 2 łyżeczki białego cukru 4 cl białego rumu woda gazowana. Wszystko robimy tak jak przy klasycznym mojito :) Przepis jest
Jemy Pijemyopakowania galaretki wiśniowej 1 małe opakowanie ( ok 200g ) serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie ) 4 cl likieru karmelowego lub amaretto Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę
Jemy PijemySzpinakowe gofry; z rozgniecionymi truskawkami i miodem Lubię nietypowe połączenia, taka odskocznia, od tego co typowe, całkiem fajnie wyszło ^^ Zaraz jadę do okulisty, a potem grillujemy ze znajomymi ^^ pogoda co prawda nie sprzyja, ale kto by się tym przejmował w dobrym towarzystwie ;) Ask Facebook
More food, love and dreamskoloru Składniki na krem: - 20g mąki pszennej - 60g mąki ziemniaczanej - 100g cukru - 300g śmietanki 36% - 300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe
Kuchenne Wariacjecieniu, a w domu to już nie wspomnę... Ale dżem pychota!! Pierwszy mój w życiu własnoręcznie wykonany dżem ;) Dżem truskawkowy z rabarbarową nutą Składniki: 1,7 - 2 kg truskawek 300 g rabarbaru 450 g cukru Przygotowanie: Owoce myjemy i czyścimy. Rabarbar oczyszczamy z łupki i kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie owoce przekładamy do dużego gara i na ogień ;) Dodajemy
Lawendowe NieboCzekoladowy mini torcik z naleśników*; z sosem czekoladowym** i truskawkami *naleśniki z dodatkiem drożdży **mleczna i gorzka, sos + pokrojona Nadal nie wierzę patrząc się na tą liczbę.. wydaje się jakaś taka nie osiągalna, na pewno pisząc tu pierwszego posta nie sądziłam, że na tak długo zostanę, że tak się przyzwyczaję , że stanie się
More food, love and dreamssoku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie 7-8 g agar agar Przygotowanie: 1. Przygotować 15 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem i poukładać w nich umyte owoce. 2. Sok zagotować. Dodać
Domowa Cookierenka Agiprzepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich owoców - u mnie truskawki, brzoskwinie i morele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka ~2 płaskie łyżki mąki pszennej ~1 1/2 płaskiej
chili & sugarmasę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz. Podawać z jogurtem i truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce
Mała Cukierenkasłońce świeci - aż chce się żyć! Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wysokie temperatury. A skoro mowa o upałach to w takie dni najlepiej sprawdzają się koktajle. SKŁADNIKI truskawki (dowolna ilość) 2-3 banany łuskane migdały (użyłam 2 garście) woda (opcjonalnie mleko migdałowe) 2 krople olejku migdałowego (opcjonalnie) WYKONANIE
ZofianaSezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :) Składniki: 1,5 litra wody 3-4 łyżki cukru 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne porzeczki, truskawki i kilka malin) kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie) Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka) a kompot
My simple kitchengrzechem byłoby nie wykorzystać takiej ilości różnorodnych owoców :) Nie tylko do ciast, ale także do koktajli, które mogą nam zastąpić śniadanie lub deser :) Składniki na 2 porcje : 200 g truskawek 100 g jagód 150 ml kefiru 2 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy, przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty :) Prawda, że banalnie proste
My simple kitchenłososia żytnie naleśniki z pastą z czerwonej soczewicy (czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką lody banan-ricotta, z truskawkami dom. tortilla z pieczonym kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym marchewkowe batoniki owsiane z daktylami i masłem orzechowym
More food, love and dreamsKakaowa tapioka z gorzką czekoladą, bananem i truskawkami Drugi raz, a już ją kocham, za smak, za konsystencję, generalnie za całość. Już czekam na niedziele
More food, love and dreams