podniebienie :) Polecam Wam, koniecznie spróbujcie :) Składniki (na 8 serniczków): 80 g kaszy jaglanej słodkiej Fresano 600 ml mleka 2 czubate łyżki masła orzechowego smooth stewia wg uznania dodatkowo: truskawki, gorzka czekolada Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj do miękkości, aż wchłonie niemal cały płyn. Odstaw do przestudzenia. Następnie przełóż do malaksera, dodaj masło orzechowe, stewię(...)zmiksuj na gładziutką, bezgrudkową masę. Przełóż do silikonowych foremek na muffinki, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę truskawki i czekoladę. Piekarnik nagrzej w 200*C. Serniczki piecz w 160*C przez 15 minut. Gotowe :) Zajadaj ciepłe lub zimne
Zdrowie na języku :Pmojego dzisiejszego obiadu (klusek parowych) zrobiłam sos truskawkowo jogurtowy. Składniki: - 250g mrożonych truskawek - 2 łyżki cukru - jogurt naturalny Wykonanie: Zamrożone truskawki wrzucamy do garnka posypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, do zrobienia się sosiku. Później można zblendować z jogurtem lub zmieszać sobie jogurt na talerzu. Smacznego
Tanio szybko zdrowopieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka) 2 galaretki truskawkowe Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce. Ciasto najlepiej
Smakowy RajEton Mess to niezwykle smaczny deser . Robiłam go dwa dni pod rząd ,raz tylko z truskawkami ,potem z dodatkiem kiwi i oba były wspaniałe .Ta pokruszona beza !. Składniki: trzy pucharki 200 g truskawek 3 kiwi 200 ml śmietany 36% odrobina cukru ,łyżeczka bezy ,tyle ,ile lubicie Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru . Owoce kroimy na kawałki . Bezy kruszymy. Układamy warstwami : śmietana
Ladylaura.Dziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i barwnik, po kropelce do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Ponadto do przelożenia: Świeże truskawki Dżem truskawkowy Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt kroimy na 2-3 blaty według uznania. Nasączmy biszkopt, smarujemy dżemem truskawkowym, kremem i na końcu układamy pokrojone w plasterki truskawki.Ostatni blat tylko delikatnie
W kuchennej krainiepogodą a to na poprawę samopoczucia ;). Słońce dziś wyszło w końcu, więc upolowałam w sklepie banany, kiwi i płatki owsiane, na koktajl śniadaniowy. Zawsze piłam tylko takie z truskawek na lato, kiedy dostawaliśmy je od dziadka całe wiadro. A żeby nie poszły na marne, piliśmy z bratem i siostrą koktajle truskawkowe całe litry. Truskawek jeszcze nie ma, to wypróbowałam
pink envelopeTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru herbatniki - na spód pół filiżanki mocnej kawy - schłodzonej owoce - truskawki, maliny, borówki kakao - do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej misce mocno schłodzoną śmietankę ubić
pink envelopeogrodzie i na blogu. Z jednej strony ilość i intensywność przeżyć spowodowała, że wydaje mi się, że czerwiec trwał jakieś trzy miesiące, z drugiej nawet nie zauważyłam, kiedy truskawki ustąpiły miejsca malinom, a dni stają się znów coraz krótsze. Ten drugi fakt niespecjalnie mnie cieszy, za to pierwszy wprawił mnie w euforię. Pierwszą garść malin zerwałam z gałązki, powdychałam trochę(...)wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie, przy odgłosie ciurlającej wody
les mirabellescoś pysznego, innego. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Przyjemnie kwaśny, pyszny! Polecam :) Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki lemon curd 150 g świeżych truskawek 3-4 beziki Śmietanę ubić na sztywno, dodać lemon curd, wymieszać. W pucharkach układać krem na przemian z bezami i truskawkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJedzmy truskawki! Zawierają o wiele więcej witaminy C niż cytryny i dużo żelaza! No i przede wszystkim są pyszneeee – nie za słodkie, lekko kwaskowate, orzeźwiające… Przepis na placuszki tutaj (w tej wersji zamiast rodzynek i wiórek kokosowych dodałam trochę zmielonego maku, można kupić np. w Lidlu, i suszone daktyle). Propozycja podania wg Rafała: powidło śliwkowe + truskawki. Smacznego! Na moim
Qlinarnie i Qlinarniepieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto na muffinki przekładamy(...)upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy nim muffiny. Wierzch wszystkich muffin ozdabiamy odrobiną kremu, posypujemy posypką. Truskawki kroimy w cienkie plastry, którymi ozdabiamy wierzch muffin
Emcia Pichciwizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną, z tym, że torcik będzie wtedy słodszy. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt(...)kremu. Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy. Poncz: 1 szklanka mocnego soku truskawkowego (syrop truskawkowy rozmieszany z wodą) Dodatkowo: dżem truskawkowy lub frużelina truskawkowa (w przepisie zamiast malin truskawki) Wykonanie: Pierwszy blat tortu nasączamy mniej około 1/3 szklanki ponczu. Na blat wykładamy dżem truskawkowy, cieńszą lub grubszą warstwę, na dżem wykładamy pierwszą część kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy
Made By Mom And Sonpieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu
Jadło i czytadłomąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec przez(...)Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadło