Zapolowałam dzisiaj na truskawki! Miały być na koktajl ale tknęło mnie coś na tartę. A że nigdy takiej nie robiłam, to jeszcze bardziej się zmotywowałam. Bazowałam na przepisie od Kwestii Smaku, która umie kusić przepisami. Muszę sama się pochwalić, bo naprawdę tarta z truskawkami się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała
Pink EnvelopeTruskawki ruszyły! Umilam sobie wtorkowe południe wybornym koktajlem truskawkowym z dodatkiem kremu orzechowo – czekoladowego :) Co najbardziej poprawiło mi dzisiejszy nastrój, kiedy każdy widzi co mamy za oknem. A że sezon na truskawki się zaczyna, zacznijmy się nimi objadać! Składniki 0,5 kg truskawek2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowegoszklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem
Pink EnvelopeTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone – na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki250 g serka mascarpone200 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudruherbatniki – na spódpół filiżanki mocnej kawy – schłodzonejowoce – truskawki, maliny, borówkikakao – do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej
Pink EnvelopeZaczęło się od melona, którego nikt nie chciał. Co z nim zrobić? Łączymy z truskawkami i bananami. Wiadomo, z takim połączeniem musi zasmakować :) Składniki 1 duży melon 2 banany 1 szklanka truskawek 2 szklanki kefiru Sposób przygotowania Owoce pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze. Zalać kefirem i zmiksować. Dodatkowo można dodać kilka
Pink EnvelopeDzisiaj polecam Wam smaczny, prosty w przygotowaniu deser z kaszy jaglanej z musem truskawkowym. Składniki: (2 porcje) - kasza jaglana - 1/2 szklanki - truskawki - 250 g - miód - 1 łyżka - mleko - 1 szklanka - jogurt naturalny - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka wlać mleko, a następnie wsypać kaszę, gotować około 20 minut(...)kilkukrotnie przemieszać), tak, aby mleko zostało wchłonięte. Truskawki umyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w plastry. Dodać miód oraz jogurt naturalny, całość zmiksować. Ugotowaną kaszę polać musem truskawkowym. Smacznego
Fit-aminałyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa: 1 kostka masła(...)wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą
Ciasteczkowy Potwórmogą sobie przygotować orzeźwiając mus w kilka minut. Jedynie oczekiwanie się trochę dłuży, ale nie ma nic za darmo:) Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 kg świeżych truskawek Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na delikatny mus. Przekładam do miseczki
Ciasteczkowy Potwórznów powrócą wysokie temperatury, a wtedy przepis będzie jak znalazł:) Lody domowe o wiele bardziej smakują niż te kupione w sklepie. Przynajmniej tak twierdzi moja dziatwa. Składniki: 1 kg truskawek 1/2 litra śmietany 30% 1/2 litra mleka skondensowanego Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę
Ciasteczkowy Potwórczasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka Dodatki: 1/2 litra(...)śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam na spód biszkopta.Wstawiam
Ciasteczkowy Potwórmasła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę
In my kitchenmąki pszennej (przesianej przez sito); 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/3 łyżeczki sody; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 170 g posiekanej białej czekolady; 200 g obranych pokrojonych truskawek; Wymieszać razem sok z cytryny, mleko, olej, jajko na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę i ponownie wymieszać(...)Następnie dodać truskawki i jeszcze raz delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu do mącznej mieszanki dodać "mokre" skłądniki i wszystko razem dokładnie, ale nie za długo wymieszać. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek papierowych umieszczonych w formie na muffiny lub do foremek silikonowych lub aluminiowych ( jak u mnie). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Przygotowane
In my kitchenprzygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki
Smakowite Daniabanan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka Do ozdobienia: gęsty jogurt/serek naturalny truskawki Przygotowanie: Ciasto ciemne - czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczoną czekoladę) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Ciasto(...)Piec 30 minut w 180*C, a następnie 20 minut w 165-170*C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:) Po ostygnięciu można ozdobić białym serkiem i świeżymi truskawkami
Zdrowie na języku :PSkładniki: 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu(...)alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne
KreatywnePinyżelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier wg smaku - 2 łyżki konfitury z truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 turach cukier, dokładnie go wymiksować z białkami. Następnie dodawać po 1 żółtku (kolejne dodawać dopiero, kiedy wcześniejsze dokładnie się(...)czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać. Gotową masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę
CookYourself