czynię to teraz :) Pamiętajcie, że fiołki to jadalne kwiaty :) Składniki: 500 ml gęstego, naturalnego jogurtu 300 ml schłodzonego mleka 2 kiwi 1 banan klika listków mięty ok. 6-8 truskawek garść fiołków + kilka do dekoracji ok. 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) Kolor zielony: 250 ml jogurtu i 150 ml mleka blendujemy z obranym kiwi oraz bananem i miętą, dosładzamy(...)cukrem pudrem. Kolor różowy: 250 ml jogurtu i 150 ml mleka blendujemy z truskawkami, fiołkami i z cukrem pudrem (ilość cukru wg uznania). Finał: najpierw ostrożnie do szklanki przelewamy zielony koktajl, następnie ostrożnie lejemy po ściankach szklanki różowy koktajl. Dekorujemy kwiatami fiołków. koktajl owocowo - kwiatowy
Bon Appetit Małgorzatymasła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: ok. 7-8 owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)tężejącą galaretkę. Ciasto z kiwi: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce. tort z kiwi
Bon Appetit Małgorzatysosem owocowym :) W sam raz dla małych i dużych dzieci :) Pancak es wyszły pycha! Przepis znalazłam na stronie zjedz-mnie , a od siebie doda łam jako sos zmiksowane truskawki w cukrze . Skł adniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 duża łyżka masła szczyp ta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżeczki cukru garść malin(...)mieszamy. 4. Smażymy placki z obu stron. 5. Podajemy z ulu bionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem , owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmi ksowałam słoiczek truskawek w cukrze ). Smacznego
Kuchnia domowa AniPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce
Kuchnia domowa Animleczka kokosowego.Śmiało można zaserwować na śniadanie (wtedy bez dodatku lodu, z ryżem bądź makaronem), albo jako wersja chłodząca w upalne dni- z kostkami lodu.1 porcja:* banan- 1 szt.* truskawki- 120 g* mleczko kokosowe- 50 ml* kostki lodu- 2 szt.Pokrojonego banana i truskawki włożyć do blendera.Dodać mleczko kokosowe, kostki lodu i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Na zdrowie
Kraina Miodem PłynącaPyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta(...)ciasto:4 jajkamaka-300 g ( 2 szklanki)cukier-230 g ( 1 szklanka)250 g masla2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiejWykonanie:Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic.Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy w czterech ratach make i roztopione maslo,do polaczenia skladnikow.Blaszke wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Deser "Ptasie mleczko"jest niezwykle lekki,puszysty i pyszny.To prawdziwa rozkoszna delikatnosc i klasyczne polaczenie smakow-truskawka i agrest.Jest lekki jak piorko i po prostu rozplywa sie w ustach.Bardzo prosty w przygotowaniu.Deser jest dietetyczny typu light,przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej. Skladniki na 6 pucharkow: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa(...)mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki-opcjonalnie Wykonanie: galaretke truskawkowa ugotowac z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody).Wylac na gleboki,szeroki talerz,ostudzic i schlodzic w lodowce do calkowitego stezenia.Nastepnie pokroic w kostke i ulozyc w przygotowanych pucharkach.Czesc galaretek pozostawic do udekorowania deserow galaretke agrestowa przygotowac wg przepisu z opakowania,rowniez z 1/2 porcji wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aksamitnie gladkie.Pracy przy nich naprawde niewiele,lecz zdatne do spozycia sa dopiero po kilku godzinach spedzonych w zamrazarce.Posypane uprazonymi wiorkami kokosowymi i podane z jagodami i truskawkami sa naprawde idealnym deserem na gorace dni lata.Skladniki:350 g jogurtu greckiego100 g mleka kokosowego-gesta czesc4 lyzki cukru pudru1-2 lyzki malibu-opcjonalnie1-2 lyzki wiorkow kokosowychjagody i truskawki do przybraniaWykonanie:skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dżem to mój eksperyment. Muszę przyznać, że bardzo udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł.1 kg truskawek3/4 szk suszonej żurawiny1/2 szk płatków migdałowych1/2 szk cukru żelującego1/2 szk cukru białegoRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:) SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem(...)czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj
Słodko-Słony Świat Ilonybiałej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu naturalnego 500 g truskawek cukier do smaku Deser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak więc zachęcam wszystkich do wypróbowania. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wyjąć z opakowania i delikatnie rozmieszać w misce. Następnie dodać czekoladę(...)jogurt. Można w tym celu użyć miksera, ale trzeba robić to delikatnie i nie za długo, żeby masa się nam nie zważyła. Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku. Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus. Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki. Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach
Świat Domowej Kuchniświeżych truskawek 4 banany 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią 16 g) 2 małe jogurty naturalne cukier do smaku Na dobry początek cudownego sezonu owocowego, aromatyczne smoothie truskawkowo-bananowe :) Truskawki umyć i usunąć szypułki. Banany obrać i pokroić na mniejsze części. Jeżeli posiadamy duży blender - wszystkie składniki wrzucić jednocześnie i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli posiadamy mniejszą
Świat Domowej KuchniBeza: 4 białka 150 g cukru 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki soku z cytryny 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku Masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 3-4 truskawki (opcjonalnie) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru Masa śmietanowa: 400 g zimnej śmietany kremówki(...)termoobieg). Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około
Świat Ciastawersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone . Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie! A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać! Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI: BEZA: * białka(...)szkl * sok z cytryny – 1 łyżka *mąka ziemniaczana – 1 łyżka DODATKOWO: * śmietana 36% – 200 ml * mascarpone – 100 g * cukier puder – 2 łyżki * owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BEZA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli. Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się
Ostra na SłodkoOwoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek używajmy tylko w sezonie. Na ciasto potrzebujemy: 100 gram masła 2 łyżki miodu 2 jajka 250 gram cukru 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodzienna