szklanki) 3/4 szklanki gorącej wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" Posti 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej Posti. Po zaparzeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie kroimy czereśnie na pół(...)wyciągamy z nich pestki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Tak przygotowane owoce układamy w dwóch pucharkach lub w szklankach, w których podamy napój. W osobnej naczyniu łączymy sok wiśniowy z wodą gazowaną (, jeśli nie lubicie może być również niegazowana). Następnie dodajemy przestudzony napar miętowy. Tak przygotowanym napojem zalewamy owoce. Podajemy z kostkami lodu lub bez. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką(...)gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować świeżą miętą. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachPRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy(...)Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy
Kuchnia domowa Animinut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier i budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia
Domowa cukiernia EwyPrzyznam się że jak na pierwszy raz to w smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść . Dodałam do niej bitą śmietanę , truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią. W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 śmietany fix 1 łyżka gorzkiego kakao Truskawki do dekoracji 2 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , na końcu dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliorkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko(...)rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy
Mango Papajawięc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka ubić z odrobiną soli, dodać(...)wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki według uznania, ułożyć na bitej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić
Garnkowe fanaberiebłonnikiem i algami, u mnie GRANEX Jedna z moich córek musi jeść dużo błonnika. Te płateczki są chrupiące, inne i mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Polecane przy dietach odchudzających! -truskawki -jogurt ananas kandyzowany Skworcu prażone ziarna z cynamonem Cynamonowy Raj od Ziarenkowo listki bazylii -opcjonalnie Do miseczek wsyp płatki. Zalej jogurtem. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki. Posyp
Z Kuchni Do KuchniT1850 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 2 białka (opcjonalnie) 200g jogurtu naturalnego aromat śmietankowy 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąki pszenną, gryczaną i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko(...)masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję(...)homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia. 3. Mus truskawkowy : Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiSante znajdziecie tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody
Kulinarne przygody Gatitymleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza: 3 białka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywysypać rozkruszone herbatniki. Wylać tężejącą masę. Pucharki przełożyć do lodówki. Na wierch można dać sezonowe owoce lub owoce w żelu. Obsypać brzeg wiórkami kokosowymi. Teraz w sezonie truskawek można dodać do masy pokrojone truskawki
Delicious TitbitsPyszna sałatka ze szparagami i truskawkami! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - 6 ugotowanych szparagów zielonych - 5 truskawek - awokado - ser bałkański pokrojony w kostkę - czarne oliwki - sałata Dresing na 4 porcje : - 3 łyżki octu winnego różowego - 1 łyżka octu z dodatkiem moreli (w Lidlu) - 1 łyżeczka miodu lipowego - 2 łyżki wody - 15 listków melisy Zmiksuj na gładką masę, polej sałatkę
SMYKWKUCHNIpóźniej zjadamy śniadanie, choć koktajl jest bardzo treściwy i spokojnie wystarczy na godzinkę zapomnieć o jedzeniu. To co, jesteście gotowi zacząć ten dobry dzień? Składniki : * szklanka zimnej melisy z truskawką POSTI * banan * pół ananasa * garść mrożonych truskawek * kilka listków świeżej melisy Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy
Magiczne Życie Marty