truskawki - 19264 przepisów (strona:694/1285)

Sorbet bananowo-truskawkowy 153

Składniki: (na 5-6 porcji-gałek) 400 g truskawek 2 banany Przygotowanie: 1. Banany obrać i pokroić na plasterki, 2. Banany oraz truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że owoce nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny. 2. Zamrożone owoce blendujemy

KreatywnePiny
Ciasto z owocami na oleju 484

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g   1. Piekarnik nastawić na 170oC

Mała Cukierenka
Budyniowa Fantazja 124

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę(...)stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego

kgwjanczewo
Shot dessert: truskawka-wanilia 135

Zachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1.  Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście minut na małym ogniu. Cukier(...)musi się rozpuścić, a śmietanka nabrać waniliowego aromatu 2. Ostudzić, 3. Truskawki zblendować na gładki mus. 4. Pzechylić kieliszek ukośnie i nakładać mus, następnie przestudzoną śmietankę, masy nie połączą się ze sobą, ponieważ mają inną gęstość. 5. Można schłodzić około 20-40 minut w lodówce przed podaniem Podawać schłodzone. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Lody akacjowe z sosem truskawkowym 202

zagotować z dodatkiem cukru. Składniki: 300 ml śmietany (30%), 150 ml mleka (3,2%), 2 szklanki płatków akacji, 50 g drobnego cukru. laska wanilii. Sos truskawkowy: 400 gram świeżych truskawek, miód akacjowy, syrop z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie). Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie). Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować(...)lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10  stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody. Sos truskawkowy: Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym

SzczyptaSmaQ
Truskawkowa przyjemność ukryta w małym słoiczku 113

Czerwiec to miesiąc, w którym czerpiemy mnóstwo kulinarnych przyjemności z truskawek. Moja propozycja to malutki deserek, którego podstawą są trzy elementy. Mus z truskawek (wystarczy je zblednować), jogurt naturalny i otręby. Zamiennie możemy używać płatek owsianych, musli, czy amarantusa. Każdy może dopasować składnik według własnych preferencji. Efekt jest jeden. Prawdziwa przyjemność i kulinarne doznania ;) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Grillowana polędwiczka wieprzowa 122

mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce. Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było(...)całe w niej  namoczone. Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dip: Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan. Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować Podawać z dipem truskawkowym grillowana polędwiczka wieprzowa

O kuchni z uczuciem
23 fakty o mnie! 104

bardzo często.  15. Jeżeli ktoś z moich najbliższych/rodziny/przyjaciół potrzebuje pomocy/wsparcia to stanę na głowie aby im pomóc :) 16. Od 5 lat jestem szczęśliwie zakochana:) 17. Lubię truskawki ale tylko w czystej postaci, produkty z przetworzonej truskawki już nie smakują tak dobrze :( 18. Jestem osobą towarzyską i uwielbiam spotkania z przyjaciółmi.  19. Nie lubię i boję się

Kolejny blog o gotowaniu
Płatki ryżowe z bakaliami 188

Pożywne i zdrowe śniadanie to podstawa każdego dobrze rozpoczętego dnia. Doskonałym produktem bazowym są płatki z ryżu brązowego, które świetnie się łączą z bakaliami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Takie musli nie musi być z jogurtem czy też mlekiem, świetnie smakuje z odrobiną oleju kokosowego lub zalane niewielką ilością ulubionego soku naturalnego.   Składniki: (1 porcja) 1/2 szklanki płatków ryżowych(...)łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca, włoskich lub laskowych 1 łyżka posiekanych migdałów 5 pokrojonych truskawek  1 - 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Składniki polać płynnym olejem kokosowym i ewentualnie delikatnie posłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. Wszystko wymieszać. Jeść od razu lub odczekać chwilę to płatki będą bardziej wilgotne. Płatki

Kuchcik gotuje
Ciasto ucierane z truskawkami 307

Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 130 g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek   Wykonanie: Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Masło roztopić i przestudzić.  Jajka utrzeć do białości z cukrem.  Następnie dodać(...)cytryny oraz mąkę z proszkiem.  Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa  (nie trwa to długo).  Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.  Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół.  Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka).  Przestudzić w formie przez kilka

Sto kolorów kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami 205

jaja     1 szklanka jogurtu  (około 200 g)     pół szklanki oleju     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo Kruszonka:     2/3 szklanki mąki     2/3 szklanki cukru     90-100 g masła w temperaturze pokojowej Przesiewamy mąkę(...)pieczenia, jogurt olej i jaja. Wszystko mieszamy do połączenia składników.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki. * na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam.  Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Cukier&Puder
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 138

waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe  1,5  szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem(...)ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić     do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać i na chwilę odstawić. Odłożyć około  1/2 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , na końcu dodać śmietanę fix i resztę musu  truskawkowo

Sama słodycz i szczypta chili
Płatki jaglane i amarantus z musem truskawkowym 128

posiłków na prawdę warto rozpoczynać dzień. Składniki: 1 szkl mleka 3 łyżki płatków jaglanych Ale-raj 1 łyżka amarantusa ekspandowanego Ale-raj 1-2 łyżki cukru trzcinowego 100 g truskawek płatki migdałów  Przygotowanie: Mleko zagotować wsypać płatki jaglane, amarantus i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia posłodzić cukrem trzcinowym i wymieszać. Przełożyć do szklanki, miseczki lub słoiczka(...)Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować na mus. Polać na wierzchu i posypać płatkami migdałów. Spożywać na ciepło lub zimno

Ala piecze i gotuje
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 115

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła

Kto ugości moich gości?
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 166

zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika(...)gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania