resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą
Rozpustne gotowaniemiski, dodajemy mus rabarbarowy, ubitą kremówkę i przesiany cukier puder, mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny. Gotowy dekorujemy truskawkami lub karmelizowanym rabarbarem. Gotowe! Jeśli zależy nam na czerwieńszym kolorze 50 g rabarbaru zastępujemy 50 g truskawek i postępujemy jak wyżej
Rozpustne gotowanieMoje pierwsze spotkanie z tymi nasionami okazało się wspaniałe. Codziennie pijam koktajle z ich dodatkiem, bo mają mnóstwo witamin. Teraz jeszcze przygotowałam smoothie z ostatnimi truskawkami, ale inne smaki na pewno Wam przedstawię. Składniki : * szklanka mleka * łyżka wiórków kokosowych * pół szklanki truskawek * 2 łyżki nasion chia * pół mrożonego banana Przygotowanie : Chia i wiórki kokosowe
Magiczne Życie MartyJeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym
Praktyczna plNaleśniki na słodko, z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 9 słodkich naleśników usmażonych wg własnego przepisu Budyń czekoladowy: 1 duże (64 g) opakowanie budyniu czekoladowego 600 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 200 ml mleka 1 opakowanie śnieżki truskawki lub inne owoce Żółtko i mąkę pszenną rozmieszać wraz z proszkiem budyniowym
Praktyczna plmąki 50g płatków migdałowych 1 jajko 150ml mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g słodziku w proszku Sussina Gold 150g serka Danio light Wanilia 100g jogurtu naturalnego truskawki, ziarenka wanilii 1 łyżeczka oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko(...)słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego! Rada: Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund
Spektrum SmakuOGROMNY zastrzyk energii aż do południa :) Składniki: płatki owsiane górskie otręby owsiane i pszenne siemię lniane mielony len twaróg chudy lub półtłusty jogurt naturalny owoce - tutaj mango i truskawki syrop z agawy Do dzieła: Za miarkę weźcie łyżeczkę do herbaty i tak kolejno: 2 łyżeczki płatków owsianych, 2 wymieszanych otrębów, 2 siemienia lnianego - zalewamy wrzątkiem 2cm ponad płatki i ostawiamy(...)twarogu - czyli 1/4 okrągłego twarogu (u mnie Mazurski Smak) oraz 1/4 dużego kubka jogurtu. Na koniec dodaję łyżeczkę mielonego lnu aby nadać "owsiance" gęstszą konsystencję. Na górę owoce, truskawki jeszcze nie polskie - więc z odrobiną syropu z agawy dla słodyczy :) Gotowe, cieszcie się porankiem! :) Do picia? U mnie ostatnio kawa żołędziowa z odrobiną mleka, wcześniej inka karmelowa :). Polecam również ziele
Spektrum Smakuszybki, ale jakże smaczny borówkowo - truskawkowy poczęstunek z nutą orzeźwiającej mięty. Idealne rozpoczęcie dnia. ... smak, prostota i zdrowie Składniki: 60 g borówek 1 średni banan 1 1/2 szklanki truskawek kilka listków mięty Przygotowanie: Umyte truskawki i borówki wrzucamy do misy blendera. Dodajemy pokrojonego banana i 2-3 listki świeżej mięty. Wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji naszego owocowego
Słodkie okruszkiSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 25 dag, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 4 łyżki jajka utrzeć w robocie z cukrem na puszysto na kogel-mogel do masy wsypać budyń malinowy, twaróg z wiaderka i krótko wymieszać do połączenia składników z jajka, mąki(...)24x29 cm wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem do pieczenia, na dno blaszki rozłożyć ciasto i przyklepać je do dna, na ciasto wylać masę serową na wierzchu poukładać gęsto połówki truskawek piec w temperaturze 190C około 55 minut, sernik dobrze wystudzić, najlepiej całą noc sernik jest wilgotny, delikatny, smakowity...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: herbata 2 szklanki, miód lipowy 2 łyżki, truskawki 12 sztuk zaparzyć 3/4 szklanki herbaty miętowej, posłodzić miodem i wystudzić truskawki opłukane pokroić na drobniejsze kawałki wprost do foremek lodowych do każdej foremki wlać wystudzoną herbatę, włożyć patyczki schować do zamrażalnika na kilka godzin, aby łatwo wyjąć loda, foremki polać chwilkę gorącą wodą i lody same wychodzą lody są orzeźwiające
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500 g serka himogenizowanego 3 galaretki truskawkowe paczka biszkoptów 300 g truskawek Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko(...)stężęje, można rozpuścić pozostałą galaretkę według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Truskawki kroimy na połówki i układamy na serniku, zalewamy delikatnie galaretką, wkładamy do lodówki do całkowitego stężęnia. Blaszka 22x34
magiczna kuchnia KasiSkładnkiki: biszkopt 2 jajka 1/3 szklanki cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru mus 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty(...)budyń,resztę zagotować. Do gotującego mleka wsypać cukier oraz budyń.Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Budyń wylać na biszkopt, wystudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml). Truskawki zmiksować i połączyć z wystudzoną galaretką. Mus wlewamy na zimny budyń i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
magiczna kuchnia Kasidelikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki migdałowej 100 ml mleka roślinnego/krowiego Dodatki: mrożone truskawki płatki migdałowe Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj(...)patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :Ptani i co ważne smaczny deserek. Polecam! Składniki: Panna cotta: 400 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 2-3 łyżki miodu Mus truskawkowy: garść truskawek 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: 1. Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych(...)folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieduże jajka w temperaturze pokojowej 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier(...)wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. 3. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie Wypiekanie