sernik :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej margaryna 200 g rozpuszczona żółtka 6 szt cukier 100 g cukier waniliowy 30 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo: truskawki z kompotu litrowego wiśnie z kompotu półlitrowego cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu . Wykonanie : Na stolnice wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam w niej wgłębienie(...)wsypałam cukier. Ciasto szybko wyrobiłam. Podzieliłam ciasto na dwie równe części, jedną częścią wykleiłam foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłułam całe ciasto. Wyłożyłam przecedzone owoce z kompotu( wisienki, truskawki) . Drugą połowę ciasta rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki i położyłam na owocach na skos, a potem druga warstwa w drugą stronę na skos. Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto ostygło
Różowa kuchniaprzekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki(...)Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki
moj przepis naszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła(...)przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone
moj przepis naSkładniki: 3 duże truskawki 1/2 jabłka 150 ml jogurtu naturalnego gęstego Truskawki i jabłko kroimy na małe kawałki wrzucamy wszystko razem z jogurtem do blendera i blendujemy. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 banan 4 duże truskawki 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Banana i truskawki kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera - blendujemy. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 6 łyżeczek kaszy mannej 325 ml mleka 1,5% około 15 mrożonych truskawek płatki migdałów 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki wiórków kokosowych Kaszę wsypujemy do wrzącego mleka, dosypujemy wiórki kokosowe i dodajemy miód, i gotujemy przez około 4-5 minut cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przekładamy do pucharków (z tylu składników wyszły mi dwie porcje). Na kaszę wykładamy płatki(...)migdałów - odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie miksujemy truskawki (odmrożone ale nie do końca). Kiedy kaszka nam ostygnie wykładamy na nią masę truskawkową. Na górę do ozdoby wysypujemy troszkę płatków kokosowych. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Patriotyczny, ponieważ są kolory biały i czerwony - wiem że nie w tej kolejności co trzeba
Moje-pitraszenieSkładniki: mleko z 1 kokosa 15 truskawek mrożonych 3 łyżeczki płatków migdałów 5 łyżek jogurtu naturalnego Mleko, płatki migdałów i jogurt wrzucamy do blendera i miksujemy. Cały czas miksując wrzucamy pojedynczo truskawki. Z tylu składników wychodzi około 600 ml koktajlu. Smacznego
Moje-pitraszeniemiesiąca :P JA: Nie o to mi chodziło;/ ON: No wiem... A na ten dzień deser truskawkowy, COŚ NA OSŁODĘ JAK PANOWIE ZAPOMNĄ O NAS 250g mascarpone 3 żółtka truskawki 200g 3łyzki cukru pudru Miksujemy żółtka z cukrem, na puszysta masę, dodajemy po troszku serek i nadal miksujemy do uzyskania konsystencji pożądanej Na przemian dodajemy masa-truskawki -masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebudynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. przełożyć drugą warstwą biszkoptu(...)szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieprzygotowania deseru nadała się Liliana D20 z Tupperware * 4 galaretki w różnych kolorach (truskawkowa, wiśniowa, rubinowa, cytrynowa) * owoce w dowolnej ilości , ja użyłam kilka truskawek, wiśni, jabłko * 50ml śmietany 30% najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieroztopionego szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 jajka NADZIENIE - SER: 250 g sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią DODATKOWO: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki Syropu Truskawkowego migdały w płatkach uprażone na suchej patelni Wykonanie: Jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka(...)czasami robię. Ciasto odstawiłam i zabrałam się za ser. Do dzbanka blendera włożyłam kostkę sera białego, wsypałam cukier i wszystko porządnie zmiksowałam . Miskę z serem odstawiłam. Rozmrożone wcześniej truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do momentu, w którym mus lekko zgęstniał, na koniec wlałam syrop i wymieszałam. Rondelek odstawiłam. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam
Blondynka Gotujekostkę sera białego i do dzieła! Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu czekoladowego (połowa opakowania) 250 g sera białego (1 kostka) ok. 50 ml śmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki
Blondynka Gotujeczerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru(...)truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie lekko przestudzonej. Śmietanę wylać na delicje następnie ułożyć połówki truskawek następnie zalać je pozostałymi galaretkami
Pychotkaaaoleju rzepakowego ok. 90ml wody 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: mały pojemnik jogurtu naturalnego kilka rozmrożonych truskawek lub inne świeże owoce miód Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto ma być gęste jak śmietana. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcjami ciasto. Piec kilka minut. Upieczone(...)gofry ułożyć do góry, aby „odparowały” inaczej zrobią się gumowe. Na koniec polać je jogurtem naturalnym, ułożyć truskawki i polać odrobiną miodu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka, 5 sztuk cukier, 1.5 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g mąka pszenna, 3 szklanki olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 2 lekko kopiaste łyżeczki owoce, mogą być świeże truskawki, agrest itp, lub brzoskwinie z puszki Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Masa musi być dość długo ubijana. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)olej. Na samym końcu do zmiksowanej masy dodajemy jogurt, miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce. Jeśli chcemy dodać truskawki to przecinamy je na połowę, kładziemy zawsze przecięciem do góry inaczej wyjdzie zakalec. Brzoskwinie kroimy w ósemki. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180st, do "suchego patyczka
Gotowanie moimi oczami