zbioru świeżych truskawek pozostało jeszcze sporo czasu :( A, że dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego, zaspokoiłam ją częściowo "sztuczną" słodyczą :) Była kolorowa i smaczna, pomimo wszystko... Składniki : czekolada wiórki kokosowe ewentualnie łyżka śmietany sezam Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej tzn. postawić garnuszek z pokruszoną czekoladą na gotującej wodzie, można dodać łyżkę śmietany 36 % - wymieszać, połączyć składniki Maczać(...)umyte, osuszone truskawki w rozpuszczonej czekoladzie Można posypać wiórkami lub sezamem, pozostawić na zastygnięcia czekolady
Proste Potrawyutwardzone tłuszcze roślinne, które to składniki powszechnie używane są obecnie do produkcji krówek konwencjonalnych. Ekoflorka w swojej ofercie posiada również wspaniałe czekolady bio. Po otwarciu czekolady mlecznej z truskawkami i maliną... rozpłynęłam się w jej smaku. Pysznie nadziana mleczna czekolada, której smak nie jest przesłodzony. Dla mnie słodycz idealna do kosztowania kostka po kostce przy ulubionej książce lub jako dodatek(...)deseru. Czekolady Ekoflorka naprawdę są godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekoladę mleczną (czystą) oraz z dodatkami suszonych owoców bio: malin i truskawek, jagód oraz wiśni i jeżyn. Owoce pochodzą z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drugą linią są czekolady gorzkie (czysta i tak jak w przypadku czekolad mlecznych, tu również występuję też wersje z dodatkami suszonych owoców). Zapraszam
Słodkie okruszkiprzepis tutaj tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco. Biszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane wcześniej) 1 galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka(...)przepis tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przeciąć na 3 części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie tężała wyłożyć na spód biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieproszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek(...)Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki w 2,5 szkl wody:) SMACZNEGO Z okazji DNIA DZIECKA
Moje Słodkie PiekiełkoCiasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniCepeliny z mięsem Cepeliny, kartacze czy też pyzy, jak zwał tak zwał. Różnią się kształtem, wielkością i według mnie tylko tym. Pierwszy raz jadłam cepeliny na tułaczce zarobkowej. Zbierając truskawki z wieloma nacjami z całej Europy i nie tylko, zetknęłam się z wieloma nowymi smakami. Cepeliny były bardzo często przyrządzane przez Litwinów. Nic dziwnego, cepeliny vel kartacze to potrawa pochodzenia(...)litewskiego, która na stałe zagościła w kuchni regionalnej północno -wschodniej Polski. Pochodzę ze Szczecina. Zbierając truskawki w Skandynawii, nawet przez myśl mi nie przyszło, że kiedyś zamieszkam we wschodniej części Polski, gdzie kartacze na stole, są czymś powszednim. Wtedy patrząc na moje koleżanki Litwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam
na moim stole...się odstresować? Oczywiście deserem. SKŁADNIKI: 400 ml mleka 1/3 szkl tapioki 1 łyżka syropu klonowego 3-4 kostki czekolady (u mnie gorzka z pomarańczą) banan truskawki A jak to zrobić: W rondelku z grubym dnem podgrzać mleko. Wlać syrop klonowy i wsypać tapiokę. Wymieszać i zgotować. Rondelek przykryć przykrywką i gotować całość około 20 - 25 minut. Od czasu do czasu(...)kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, oznacza to, że deser jest prawie gotowy. Na koniec dodać kawałki czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Przełożyć do pucharków i udekorować plastrami banana i truskawkami. Można użyć innych ulubionych owoców
Kuchnia w opałachZostało mi troszke truskawek z wczorajszego budyniu z kaszy jaglanej, także dziś zrobiłam dla niej i dla niego takie oto śniadanie, omlet czekoladowy z płatkami jaglanymi, serkiem białym i owocami. Boziuuu aby to kiedyś zostało mi dobrze wynagrodzone :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek mleka łyżka miodu 1 banan 2 łyżki serka białego 2 łyżki(...)rozgniecionego banana. Po zmieszaniu dodaję delikatnie do białek. Smażę z obu stron kilka minut. Serek biały mieszam dokładnie z jogurtem. Polewam gotowy omlet, dodając ulubione owoce, ja zblendowałam truskawki
Bike By Lifecztery pory roku Zosi Cudny. Składniki: 2 jajka chałka 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier puder 3 łyżki masła Sos truskawkowy: 250 g truskawek (mama używała mrożonych, wcześniej je rozmroziła) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Truskawki z 2 łyżkami cukru, podgrzewamy, kilka minut. Potem miksujemy je. Jajka mieszamy z mlekiem i cukrem
Lili w kuchniwięc dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekko wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki (można mikserem, ale na najwolniejszych obrotach). Przełożyć do pucharków ozdobić wedle uznania. W moim przypadku były to wiórki czekolady i truskawki (każdą truskawkę zanurzyłam do 1/3 wysokości w roztopionej czekoladzie
Amatorka kuchennaPyszny czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i obowiązkowo truskawki. Taki torcik na Walentynki sprawdzi się na pewno. Częstujcie się! Składniki : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka
Magiczne Życie MartyWalentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami
Pyszności Słodkościmąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać(...)masy uformować wałeczki i ręcznie ułożyć je po obwodzie. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Odstawić do wystudzenia na kratce. Żelatynę moczyć w wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy ją wylać
Świat Ciasta