tylko zapraszam Was na małą ucztę ;-))) JAPOŃSKO - LIBAŃSKA SAŁATKA Z CIECIORKĄ NA PARZE SKŁADNIKI: - 1 puszka cieciorki na parze Bonduelle - 200 g sałaty mizuna japońska odmiana: musztarda - 150 g truskawek polskich - oliwa z oliwek najwyższej jakości (użyłam greckiej) - świeży młody koperek - sól himalajska - kilka kropel soku z cytryny - świeżo zmielony pieprz - 1 łyżka wody - papryczki padron WYKONANIE: - połowę cieciorki(...)parze z puszki przełóż do wysokiego naczynia, dodaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek, jedną papryczkę padron bez pestek, sól, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na gładką masę - truskawki umyj, wyszypułkuj, pokrój na cienkie plasterki - koperek posiekaj na drobno - sałatę umyj i osusz na ręczniku papierowym - w małej filżance wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekany koperek, sól i pieprz
SMYKWKUCHNIowoców. Zdrowy, pożywny koktajl owocowy na śniadanie doda Wam siły na cały dzień :) Składniki: na jedną szklankę * 1 dojrzały banan * 1 kiwi * garść borówek amerykańskich * 7-8 truskawek Wykonanie: Banana i kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki oczyścić, umyć, przekroić na pół i razem z borówkami dodać do pozostałych składników. Wszystko razem zmiksować
Zrób to smacznierazem połączyłam z suszonymi listkami mięty i jagodami goji oraz marchewką. Zapraszam do wspólnego miksowania! Koktajl truskawkowo - miętowy z jagodami goji i marchewką Składniki: 250 ml kefiru kilka truskawek 1/2 małej marchewki 2 garście suszonych jagód goji 4 listki świeżej lub suszonej mięty cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy kefir. Dodajemy truskawki umyte, osuszone i bez szypułek, suszone
Moja smaczna kuchniaDziś mam pyszny deser z truskawkami. Takie desery mają dwie poważne wady. Pierwszą jest to, że trzeba na nie długo czekać, a druga to taka że za szybko znika. Oprócz truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Desery przygotowałam w foremkach od Papilart.pl . Co prawda są one do wypieku ale do tego typu deserów świetnie się nadają. Jeżeli użyjecie folii spożywczej
Ewa w kuchniżaroodporną wysmarować cienko masłem i rozłożyć na dno ugotowany ryż. Budyń ugotować jak pisze na opakowaniu. Budyń lekko przestudzić i dodać roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne owoce rozłożyć na masie budyniowej. Białka ubić na sztywną pianę, jak już będzie sztywna powoli wsypywać cukier, nadal ubijać. Sztywną masę białkową rozłożyć na owocach. Zapiekankę wstawić
Kuchnia Pokoleńdostępne (np. jako mieszkanka Opola nie mogę kupić produktów świeżych) mały minus za połamaną czekoladę ;) Zakupione składniki zdążyłam już częściowo wykorzystać. Zrobiłam owsiano-ryżowe mini galette z truskawkami oraz pieczoną owsiankę z truskawkami, bananami i czekoladą. Przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu :) Ciekawa jestem czy Wy czasami robicie zakupy spożywcze on line i jeśli tak, to dlaczego
bistro mamaSkładniki: 2kg świeżych truskawek 2 szklanki cukru kryształu 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100ml wody 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki : 1 l poziomek 1 l truskawek 1 l malin 2 l wódki 60% zrobionej ze spirytusu 3 cytryny 1 kg cukru Sposób wykonania : P oziomki i truskawki dokładnie opłucz, osusz, usuń szypułki. Wszystkie owoce wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja. Wsyp cukier i odstaw na 4-5 godzin, aby owoce puściły sok. Cytryny dokładnie umyj szczoteczką. Pokrój
Przepisy i porady kulinarneCiastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa(...)zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: forma do muffinem papiloty truskawki do ozdoby Przepis: Najpierw mąkę, cukier, sól siekam z masłem. Kiedy masło będzie już drobne, to dodaję śmietanę i wodę. Zagniatam. Chowam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże
Gotowanie-ukłyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 500 ml gorącej wody truskawki Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej do tego wodzie (pamiętajcie, że ma być gorąca, ale nie wrząca, bo wtedy galaretka trudniej się ścina). Żelatynę zalewamy zimną wodą , mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje(...)Postępujemy tak do chwili wyczerpania ciastek lub do czasu aż pozostanie na środku niewielkie kółko (ok. 6 - 7 cm średnicy). Wierzch herbatników smarujemy odłożoną masą, układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała
Czary - gary w kuchniwypić od razu po przygotowaniu. Jeśli nie wypijemy całego przechowujemy go w lodówce. Koktajl truskawkowy z zieloną natką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g truskawek 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa 1 - 1,5 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. W rzucamy
Kulinarne przygody GatityCukier – ½ szklanki Masło rozpuszczone – 8 łyżek Jajko -1-2 szt Proszek do pieczenia-2 łyżeczki Mleko zimne -3/4 szkl Sól- szczypta Śmietana 36% - 400ml Cukier puder – 4 łyżki Truskawki – 10-15 dag Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec(...)temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki
Camilla w kuchniteż lubi czasem zjeść jakiegoś gotowca?? Składniki: 3 miarki pancakes proteinowych 70 ml wody/mleka twarożek truskawki miód Przygotowanie: Proszek wymieszać z wodą/mlekiem, odstawić na 3-5 minut. Po tym czasie smażyć na tłuszczu lub jeśli mamy patelnię teflonową, to na suchej patelni. Truskawki zblendować z miodem. Podawać przekładając placki na zmianę musem i twarożkiem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniBardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 125 ml śmietany 12% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 250 g truskawek 150 g czereśni 2 galaretki truskawkowe Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt
Domowa cukiernia EwySKŁADNIKI: 1 jogurt naturalny ok 200 ml 1 banan 5-6 truskawek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Truskawki myję a następnie dzielę na połówki. Banana obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami
Gotowanie Patki