truskawki - 19264 przepisów (strona:669/1285)

Nana Icecream czyli wegańskie lody bananowe 177

nanaicecream. Postanowiłam sprawdzić cóż to takiego. Okazuje się, że to świetne zdrowe lody, które w wersji mocno uproszczonej zrobimy już z 2 składników. PRZEPIS 2 zamrożone banany borówki i truskawki Warstwa 1: jogurt naturalny z chia Warstwa 2: banan + borówki Warstwa 3: banan + truskawki Warstwa 2 i 3: zblenduj składniki :) Gotowe! SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu

Tetiisheri
Dżem truskawkowy 125

przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.   Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 100

ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 200 g masła (zimnego) 1  jajko nadzienie: 1000 g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń 60 g śmietankowy z cukrem 500 ml mleka beza:  4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę(...)pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie gotujemy budyń. Truskawki kroimy w grube plastry, posypujemy cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i mieszamy. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas

KuchcikoweLove
Biszkoptowe z truskawkami 92

Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g truskawek cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę(...)Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 186

jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane(...)cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Kompot truskawkowo - czereśniowy 87

Kompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa!  Kompot truskawkowo - czereśniowy Składniki(...)truskawek 300 g czereśni cukier do smaku około 1,5 l wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający

Moja smaczna kuchnia
Nalewka truskawkowa 52

razem postawiliśmy na wersję korzenną. Anyżu dostarczyła nam firma  Skworcu    Składniki 1 kg truskawek 200 g cukru 1 laska kory cynamonu 4 gwiazdki anyżu 2 goździki 250 ml wody 250 m spirytusu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy. Słoik umieszczamy

R'n'G Kitchen
Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową. 157

uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego  olej do smażenia Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernikowa owsianka z truskawkami 208

sera białego twarogowego (u mnie półtłusty) ½ szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka truskawek lub inne świeże owoce (poza sezonem mogą być mrożone) Przygotowanie: Do miski dodać ser, jajko i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.  Następnie dodać płatki owsiane i jogurt naturalny(...)Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub silikonowej foremki. Na wierzch ułożyć truskawki lub inne owoce, które lekko wcisnąć w masę serową.  Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Budyń jaglano -truskawkowy. 113

być mleko jakiekolwiek i będzie równie pyszny. Składniki: dwie porcje 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego ,migdałowego u mnie 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 łyżka cukru ,u mnie bez cukru Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą . Przesypujemy do garnka,dodajemy mleko lub wodę i gotujemy na małym ogniu około(...)minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę miksujemy z truskawkami i jogurtem naturalnym na gładki mus .Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej owoców lub jogurtu.Wstawiamy do lodówki ,podajemy zimny . Pomysł z Kwestia Smaku – dziękuję

Ladylaura.
Deser truskawkowy na bazie maślanki z nasionami chia, daktylami, żurawiną i miętą 135

sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie! Składniki maślanka dobrze schłodzona garść daktyli garść żurawiny suszonej daktyle truskawki listki mięty lub bazylia Łyżkę nasion zalej w szklance zimną wodą, tak aby napęczniały. Mniej więcej pół szklanki wody. Do blendera o dużej mocy wrzuć umyte truskawki, suszoną żurawinę

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z truskawkami i kruszonką z migdałami 127

wlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe

Kuchnia Pokoleń
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami 206

bezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Przybranie:   100ml śmietany 30-36% 25g bezpestkowego niskosłodzonego dżemu malinowego 50g kwaśnej śmietany 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego) 400g owoców - malin, truskawek, borówek amerykańskich, jeżyn etc. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy dżem, ja użyłam marmolady z dzikiej róży, masę ubijamy do momentu, gdy będzie tworzyć miękkie "górki". Nie ubijajcie jej zbyt(...)długo, gdyż może się rozwarstwić. Dodajemy śmietanę lub jogurt, tak jak zrobiliśmy to my. :) Na talerzu układamy bezę, do środka gniazdka wkładamy pokrojone owoce - my użyliśmy truskawek i granatów - na to dodajemy kilka łyżek śmietany i resztę owoców. Całość można posypać cukrem pudrem, kakao lub wiórkami czekolady. Smacznego

Cooking Monster
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 204

Przepis zainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej(...)pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco

Cooking Monster
ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką... 230

szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń(...)mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia - do blaszki dać ciasto, na wierzchu gęsto poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania